• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@bugraharmandar
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam130
Toplam Ziyaret808133
Konular

Çocuk Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi (Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery)

Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu (Platform for Pediatric Heart Surgery)

Pediatrik Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi

Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery

  • Doğumsal kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı ihtiyacı olan hastalar hastanemize artık anne karnında geliyor ! - 13/09/2016
  • Doğumsal kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı ihtiyacı olan hastalar hastanemize artık anne karnında geliyor !


    Ülkemizde uzun yıllardır uygulanmayan bir prosedür Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) tarafından hayata geçiriliyor. ESOGÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı, Çocuk Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı ile Yenidoğan Bilim Dalları tarafından ortak bir proje ile anne karnında Doğumsal kalp hastalığı tespit edilen bebekler daha doğmadan hastanemize transfer edilmektedir. Doğum öncesi tüm takipleri hastanemizde yapılan hastaların doğumları ve doğum sonrası açık kalp ameliyatları da hastanemizde yapılmaktadır.


    Ülkemizde artık anne karnında kalp hastalıklarının teşhis olanaklarının artması ile birlikte anne karnında teşhis konan kalp hastalıklı bebek sayısı da her geçen gün artmaktadır. Ülkemizde bu yenidoğan açık kalp ameliyatları sınırlı sayıda merkezde yapılmaktadır. Ülkemizde yıllardır doğumsal kalp hastalığı ile doğan ve acil kalp ameliyatı ihtiyacı olan bu bebekler doğdukları şehirde yenidoğan açık kalp ameliyatı imkanı yoksa bu imkanın bulunduğu diğer şehirlere hava ambulans (helikopter ambulans veya uçak ambulans) ile nakil edilmekteydi.

    Nitekim bu ameliyatların ülkemizde sınırlı sayıda merkezde yapılıyor olması sebebiyle doğumsal kalp hastalığı ile doğan ve açık kalp ameliyatı ihtiyacı olan her bebeğe bu merkezlerde hemen yer bulunamamakta ve yer bulununcaya kadar geçen sürede bu hastaların bir kısmı ameliyat şansını kaybetmekteydi. Bir kısım hasta ise genel durumunun kötü olması sebebiyle zor şartlarda nakil edilirken meydana gelen komplikasyonlar nedeniyle kaybedilmekteydi. Yine bir kısım hasta ise geç nakil edilebildikleri için gelişen kalp ve multiorgan yetersizliği, enfeksiyonlar gibi sebeplerle gerçekleştirilen ameliyatlardan beklenen faydayı görememekteydi. 

    Hastanemizde geliştirilen bu projeyle bahsedilen probleme etkin bir çözüm getirerek doğum sonrası sıklıkla kalp ve solunum yetersizliği gelişen bu bebeklerin nakil sürecini tamamen ortadan kaldırmayı hedefledik. Bu sayede anne karnında güvenli bir şekilde nakil olan hastanın doğum sonrası teşhisi hızlıca doğrulanarak acil olarak ameliyata alınabilmekte ve bu sayede ameliyattan elde edilecek başarı oranı da artırılmaktadır.

    Son zamanlarda bu şekilde anne karnında diğer şehirlerden hastanemize gelerek öncelikle doğumun ve ardından yenidoğan açık kalp ameliyatının başarıyla gerçekleştirildiği hastalardan bazıları şunlardır:


    1. Ayşe Hüma. Bilecik'ten anne karnında hastanemize geldi. Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ayşe Hüma başarıyla taburcu edildi.





    2. Ömer Faruk. Antalya/Manavgat'tan anne karnında hastanemize geldi. Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ömer Faruk başarıyla taburcu edildi.





    3. Ömer. Muğla/Fethiye'den anne karnında hastanemize geldi. Triküspid atrezisi+Hipoplazik sağ ventrikül+Büyük arter transpozisyonu+Arkus Hipoplazisi tanılarıyla Modifiye Damus-Kaye Stansel Ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ömer başarıyla taburcu edildi.

    ESOGÜ  Hastanesi’nde Mucize Ameliyat

    Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

    Duyuru Arşivi

  • Komplet AV Kanal (Atriyoventriküler Septal Defekt) üzerine yaptığımız çalışma 2018 yılında Dünya'da yapılan en iyi 10 çalışma arasında gösterildi.
  • Doğumsal kalp hastalığı nedeniyle açık kalp ameliyatı ihtiyacı olan hastalar hastanemize artık anne karnında geliyor !
  • Pediatrik Kalp Cerrahisi - Ortak Cerrahi grup toplantısı 17 Ekim 2015 tarihinde Eskişehir'de gerçekleştirildi...
  • Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu artık Eskişehir'de...
  • 6 günlük kritik koarktasyonlu hastada gelişen ani PDA trombozunda tam düzeltme uyguladık.
  • Serbest pulmoner yetersizliği bulunan hastaya uyguladığımız Matrix Plus N biyolojik kondüit replasmanının videosu yayınlandı.
  • Kalp akciğer makinesi kullanılmadan atan kalpte enjekte edilebilen pulmoner kapak replasmanı yaptığımız hastamızın videosu yayınlandı.
  • Matrix Plus N kullanarak sağ ventrikül çıkım yolu rekonstrüksiyonu yaptığımız hastamızın videosu yayınlandı.
  • Konjenital kalp hastalıklarının etiyolojik temeli
  • Hastanemizde 15 perventriküler VSD kapatılması (kardiyopulmoner bypass kullanılmadan) operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.
  • EACTS-LVOT reconstructions kursuna katıldık.