• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://plus.google.com/u/0/communities/111463212672858654102
  • https://www.twitter.com/@bugraharmandar

Çocuk Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi (Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery)

Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu (Platform for Pediatric Heart Surgery)

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam19
Toplam Ziyaret510685
Konular

Hastalarımızdan gelen sorular ve cevapları

Hastalarımızdan gelen sorular ve cevapları


Sitemizin sayın ziyaretçileri,

Sitemiz aracılığıyla tarafımıza çok yoğun miktarda başvuru yapılmakta ve soru sorulmaktadır. Bu sebeple tüm sorulara yanıt veremeyeceğimiz için sık sorulan bazı soruları derleyerek bu bölümde yayınlamayı uygun gördük. Bu bölümde aradığınız yanıtı bulamadığınız takdirde bizimle temasa geçmekten çekinmeyiniz.


Saygılarımla,

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

0 252 2114846 no’lu telefondan randevu alabilirsiniz.



Sorular ve Cevaplar

 

 

Soru 1. Merhaba bugün 41 günlük olan bi erkek bebeğim var bebeğim doğduğunda DORV,VSD,Pulmoner Atrezi ,PDA Tanısı koyuldu. Kalp boşlukları normalden geniştir IVS'de VSD vardır Aorta ve pulmoner arter sağ ventrikülden çıkmaktadır.,aorta sağdadır .Pulmoner kapak atretiktir,ana PA ve dalları iyi gelişmiştir,duktal akımla dolmaktadır,Arkus sağ seyirlidir koarktasyon yoktur. Tanısı ve yorumu yukardaki gibi olan oğlumun hastalığında anjiyo olması gerektiği söylendi adanadaki dr 6aylıkken bursadaki dr 3 aylıkken olması gerektini söylediler şant ameliyatına gerek görmediler sizce anjiyo ve ameliyat için doğru tarih nedir teşekkürler şimdiden

 

Cevap: Böyle bir çocuğu 3 ay - 6 ay bekletmek doğru değil. PDA kapanabilir ve akciğer damarlarına kan akışı durabilir. Hastayı en kısa zamanda hastanemize veya bir pediatrik kardiyoloji ünitesine götürmenizi tavsiye ederim.

 

Soru 2. 45 aylık kızımda VSD teşhisi 15 günlükken konuldu ve o günden bu yana düzenli olarak kontrol altında. ilk 14 ay enapril, digi ve lasix kullandık ancak daha sonra hiç bir ilaç kullanmadık. ilaçları kullandığımız süre içerinde ciddi kilo sorunumuz vardı, (18 aylıkken 7,5 kg dı) ancak boy uzaması devam ettiği için ve doğum kilosu da 2,5 kg olduğundan herhangi bir müdehaleye gerek görülmedi ve doğal akışına bırakıldı. ama daha sonrasında boy ve kilomuz normale geldi yavaş yavaş. şimdi 14 kg ve 98cm. boyunda. kızım bu süreçte deliğini kapatmaya çalışmakla birlikte, henüz başaramadı ve aort yetmezliği gündeme geldiği için şimdi ameliyat planlanıyor. bu ameliyatlarda süre nedir ve nasıl işler. ameliyat sonrasında bizi neler bekliyor. bu ameliyatlar nerelerde yapılıyor, ne kadar sürede ameliyata hazırlanılabiliyor. ameliyata karar verildiğinde hemen ameliyat edilebiliyormu?

 

Cevap: VSD'ler doğumdan itibaren tespit edilebilmekle birlikte hepsine acil ameliyat gerekmemektedir. Küçük VSD'ler önemsiz olup ömür boyu ameliyat gerektirmeyebileceği gibi büyük VSD'ler hayatın ilk yılı hatta ilk ayları içerisinde ameliyat gerektirebilir. Sizin kızınızda olduğu gibi aort kapak yetersizliğine yol açabilen subaortik yani aort kapak altında yer alan VSD'ler eğer küçük ise ve aort kapak yetersizliğine yol açmıyorsa hasta büyüyünceye kadar beklenebilir. Düzenli eko takipleri ile kontrol edilen bu VSD'lerde eğer aort kapak yetersizliği oluşmaya başlarsa en kısa zamanda ameliyat edilmelidirler. Çünkü bozulan bir aort kapağın geri dönüşü yoktur ve ileride aort kapağın mekanik bir kapakla değiştirilmesini gerektirebilecek ameliyat ihtiyacı gösterebilirler. Dolayısı ile kızınızın artık cerrahi müdahaleye ihtiyacı olduğunu ve beklemenin gereksiz olduğunu söyleyebiliriz. Bu safhadan sonra delik artık kendi kendine de kapanamaz. Bu tür deliklerin cerrahi olmadan anjio ve katater ile kapatılması da mümkün değildir. Bu ameliyatlar çocuk kalp cerrahisi yapılan pekçok hastanede yapılabiliyor. Fakat yine de bu hastaneler arasında tecrübesi en fazla olan ve yıllık ameliyat sayısı en fazla olanları tercih etmekte fayda var. Bu açıdan yıllık 750 çocuk açık kalp ameliyatı ile 2012 yılında Young Investigation Award ödülünü almış bir merkez olarak size Dr.Siyami Ersek Hastanesini tavsiye edebilirim. Hastaların ameliyata hazırlığı yalnızca birkaç gün sürmekle birlikte ameliyat sonrası hastanede kalış süremiz ortalama 1 haftadır. Ameliyat için bekleyen çok sayıda hastamız olmasına rağmen elimizden geldiğince hızlı sürede bekleyen hastalarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Eğer bizimle temas kurarsanız size yardımcı olacağız.

 

Soru 3. Bir aylık kızımın çekilen ekosunda 4 mm ve 1 mm olmak üzere iki asd,perimembranöz outlet-inlet geniş bir adet vsd görüldüğü,iki venrtrikül arasında basınç farkının olmadığı,kapakların,arterin normal olduğu arkus aorta solda yerleşimli olduğu aort koarktasyon görülmediği belirtilmiştir. Sormak istediğim ameliyatın riskli olup olmadığı,ameliyatın açık kalp dışında başkaca yöntemle kapatılma imkanı olup olmadığı,şuan itibariyle bebeğin  hayati riskinin olup olmadığıdır.

 

Cevap: 10 yıllık vaka taramalarımızda 1 yaş altı geniş VSD'li hastalarda ameliyat sonrası ölüm oranımız % 1,4'tür. Yaptığımız çok daha kompleks ameliyatlar yanında nispeten riski daha düşük bir ameliyattır. Ama her açık kalp ameliyatında olduğu gibi bu ameliyatta da bir açık kalp ameliyatının taşıdığı riskler mevcuttur. Ameliyat dışında anjio ile kapatma yöntemi var fakat yalnızca muskuler VSD'ler bu yöntemle kapatılabiliyor. Geniş perimembranöz bir VSD'nin anjio katater ile kapatılma imkanı yok. Ancak ameliyatla kapatılabilir. VSD dışında ASD'lerinin hiçbir önemi yok. VSD kapatılırken 4 mm olan asd'yi de basitçe kapatmak mümkün. Eğer bebeğin kilo alımı yeterli ise ve aylık eko kontrollerinde pulmoner hipertansiyonu ilerlemiyorsa (akciğer damar basıncı) 1 yaşına kadar beklenebilir. Ama biz bu tür hastalarda ilk 6 ay tercihen ilk 3 ay içerisinde vsd'yi kapatmayı tercih ediyoruz. VSD'nin erken kapatılması hastada kalıcı hipertansiyon gelişimini önlediği için ilerideki yaşamını da rahat geçirmesini sağlayacak en iyi tedbirdir. Bu bilgiler dışında çocuğun şu haliyle  çok acil bir hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Eğer bizimle irtibata geçerseniz yardımcı olacağız.

 

Soru 4. Öncelikle böyle bir forum kurduğunuz için çok teşekkürler .on aylık olan oğlum vsd + pa +mapca teşhisiyle yedi ay önce farklı bir hastanede şant ameliyatı oldu.Şantın yeri ameliyat raporunda belirtilmemiş.Ekolarda şant akımı görülmüyor.Şant bulunamıyor.Rpa :5 Lpa :5,4 desenden aorta 3,5 mm lik mapcası mevcut .Tekrar şant ameliyatına gerek görülebilir deniyor.Ama bu olanlardan sonra güvenimiz kırılmış durumda .Öneriniz ne ?

 

Cevap: Öncelikle geçmiş olsun. VSD+PA+MAPCA'lı hastalar nativ (doğal) pulmoner arterleri iyi gelişmemiş bir hasta grubu olup bunların şant ameliyatlarında sorun olabilmektedir. Hastaya ikinci bir şant ameliyatı yapılabilir. Başvurmanız halinde yardımcı olmaya çalışacağız.

 

Soru 5. 21 haftalık yapılan detaylı usg sinde Kalp: Sol Ventrikül içi 1,7 mm Hipereko mevcuttur. Bu sonuca binaen yapılan amino sentez sonucunda DOWN Sendromu ile alakalı genetik bir faktörün olmadığı tespit edilmiştir.Çekilen detaylı Fetal EKO raporunda ise - AV Kanal Defekti - Tek AV Kapak ve Yetersizliği - Primum Atrial Septal Defekt - İnlet Ventriküler Septal Defekt sonuçlarına varılmış olup; bu aşamadan sonra yapılabileceklerimizin neler olduğu konusunda görüş ve önerilerinizi bekliyoruz. Not: Gebelik bu tarih itibariyle 23 H 1 G lüktür.

 

Cevap: AV Kanal Defekti - Tek AV Kapak ve Yetersizliği - Primum Atrial Septal Defekt - İnlet Ventriküler Septal Defekt tanısına sahip hastaların büyük çoğunluğu down sendromlu olmakla beraber down sendromu olmayanlara da rastalanabilmektedir. Bu hastaları yaklaşık 3-4 aylık oluncaya kadar medikal tedavi ile takip ediyor ve ardından ameliyata alıyoruz. Bu konuyla ilgili 10 yılın üzerindeki deneyimlerimizi anlatan ve SCI-e kapsamında yayınlanan yazımızın linkini aşağıda veriyorum.

 

Article: Results for surgical correction of complete atrioventricular septal defect: associations with age, surgical era, and technique.

Bugra Harmandar, Numan Ali Aydemir, Ali Riza Karaci, Ahmet Sasmazel, Turkay Saritas, Mehmet Salih Bilal, Ibrahim Yekeler

Journal of Cardiac Surgery 11/2012; 27(6):745-53.

 

Soru 6. Oğlum  vsd pa mapca tanısıyla bir yıl önce şant ameliyatı oldu.rpa 4mm lpa 4mm idi.şuan so2 78 rpa 6,5 lpa 6,5 dsaorta 10,5 .kilo 10,5 .aortta 3,5 mm lik mapcası var .kalp yetmezliği bulgusu yok .nasıl bir yol izlenmeli.damar gelişimi normal mi? Şuan 14 aylık.

 

Cevap: Çocuğunuzun her iki pulmoner arterinde de bir miktar büyüme olması sevindirici. Saturasyonu sınırda olduğu için bir miktar daha beklenenilir ama 70-75 değerlerinin altına düştüğünde hala pulmoner arterleri bu sınırlarda ise yeni ve daha büyük bir şanta ihtiyacı olacak gibi gözüküyor. Çünkü pulmoner arter gelişimi henüz tam düzeltme ameliyatına yetecek kadar değil. Basitçe rpa + lpa / desendan aorta = 1,7 - 1,8 değerlerinin üzerinde olmasını yeterli olarak kabul ediyoruz. Eskiden bu oran 2 civarındaydı. Ama yine de vsd pa mapca tanısı olmasına rağmen gerçek pulmoner arterlere sahip olması da hasta açısından iyi bir durum. Gerçek pulmoner arterleri olmayan hastalar da olabiliyor ve bu hastaların seyirleri daha kötü oluyor. Geçmiş olsun.

 

Soru 7. Damarları ameliyat yapılacak düzeye gelirse homogreftin avantajı olur mu? Temini nasıl olur ?

 

Cevap: Homogreft avantajlı olur. Biz de homogreftleri sıkça kullanıyoruz. Son 1 yıldır temininde güçlük çekmiyoruz. Ticari olarak bize SGK ödemesi ile birlikte teslim ediliyor. Aileler herhangi bir ücret ödemiyor.

 

Soru 8. 20.08.2013 te bir oğlum oldu ve AVSD teşhisi konuldu. erzurumda götürdüğümüz araştırma hastanesi ameliyat edilmesi gerektiğini söyledi. ilk 6 ay içinde olmalı dediler. araştırdım ve hastanenizin bu konuda eniyi hastane olduğunu gördüm. lütfen bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. ne zaman ameliyat yapılmalıdır. ne gibi tavsiyeleriniz olur. Lasix ve başka ilaçlar verdiler bir hap ve bir damla. bunları çöcoğa verdiğimizde çocuk kusuyor. bu konuda ne yapalım. bu ilaçlar neişe yarar ve kullanmaz isek ne gibi sorunlar olur.

Ayrıca AVSD ile Down sendromu arasında bir ilişki varmıdır, çocuğun yüzü sendromlulara benziyor ve genetik test için kan verdik. bu konuda bizi aydınlatabilirmisiniz ?

 

Cevap: Avsd sık yaptığımız ameliyatlardan olup türkiye genelinde bu konuda en fazla ameliyatı yapan ve sonuçları en iyi olan ekibiz (%2-3 ölüm oranı ile). Avsd ameliyatlarında en iyi sonuçlar ilk 6 ay içerisinde yapılan ameliyatlarda alınmakra olup yaptığımız çalışmalarda 8 aya kadar iyi sonuçların alınabileceğini gösterdik. Kalbin içerisindeki delik çok büyük olduğu için buradan akciğere giden aşırı kan akciğer damar duvarlarını zamanla sertleştirerek pulmoner hipertansiyon denen hastalığa yol açar. Eğer tedavi edilmezse 1 yaşından sonra pulmoner hipertansiyon geri dönüşümsüz olur ve hasta ameliyat şansını kaybeder. Ameliyat ilk 6 ay içerisinde yapılmalıdır fakat yaptığımız çalışmalarda 4 ay altında ameliyat edilenlerin kalp kapaklarında kaçak miktarının daha fazla olduğunu gördük. O yüzden 4-6 ay arası ameliyat önermekteyiz. Bu çocukların akciğerleri bozuk olduğu için devamlı akciğer enfeksiyonuna adaydırlar. O yüzden hastaları enfeksiyondan ciddi şekilde korumak gerekir. Çünkü akciğer enfeksiyonu varken ameliyat yapamıyoruz. Ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları nedeniyle hastalar 6 ay sınırını aşabiliyor ve ameliyat şansını kaçırabiliyor. Çocuğu insanlarla temastan uzak tutun, özellikle kimse öpmesin. Verilen ilaçları kullanmanız şarttır. Kusmaması için sulandırarak yavaş yavaş ve birbirinden ayrı zamanlarda verin. Kullanmazsa kalp yetersizliğine girebilir. Bu hastaların %85'i down sendromudur. Down olmayanlar genelde parsiyel avsd'dir ve acil ameliyat gerekmez, ilk 5 yaşta ameliyat edilir.

 

Soru 9. Öncelikle doğacak olan 21 haftalık bebeğimize konulan "ARSA" - "Vasküler Ring"  yani bize iletilen hali ile "kalpten sağ kola giden damarın soluk borusunun önü yerine arkasından gitmesi" konusunda araştırma yaparken

www.pediatrikkalpcerrahisi.com adresinden mail bilginize ulaştık. Bilgi desteği ricamızı umarım anlayışla karşılarsınız. ARSA ile ilgili kendi doktorumuzun ilettikleri dışında ekstra bir bilgi, yapabileceğimiz bir şey var mı diye araştırıyoruz. ARSA'nın ne olduğu ve çıkarabileceği sorunları öğrendik. Bize verilen bilgi dahilinde down sendromu riski için ambiyosentez de yaptırdık ve sonucunu bekliyoruz.  Aklımıza takılan soruyu size yöneltmek istiyoruz. Doktorların konu hakkında ilettiği farklı bilgiler mevcut. Bazı doktorlar "ARSA bir sorun teşkil etmez ve yaşamda zorluk çıkarmaz" derken,  internette ise bu konuda yapılan ameliyatlara rastlamak mümkün. Benim anladığım, ARSA'nın hayatın belli bir döneminde çok büyük oranda semptomlara yol açtığı yönünde. Bu doğru mudur acaba, bebeğin hayatı boyunca bir sorunla karşılaşmadan yaşamını geçirmesi çok düşük bir olasılık mıdır yada mümkün değil midir. Biz bebek dünyaya geldiğinde doğar doğmaz ekokardiyografi  ve gerekirse MR Anjiyo yaptıracağız. Bunlarda bir sorun gözükmese dahi cerrahi müdahale seçeneğini değerlendirmeli miyiz sorusunun yanıtı maalesef bizde net değil. Bebekken olmayan semptomların çocukluk çağında çıkması halinde ameliyat sanırım daha zor olur. Bir taraftanda "ya hayatı boyunca semptom vermez ise boşuna ameliyat ettirmiş olur muyuz" sorusu aklımızda.  Bizi bilgilendirme ve yönlendirme nezaketinde bulunursanız çok memnun oluruz ?

 

Cevap: Aberran sağ subklaviyan arter inkomplet vasküler ringler grubunda yer alır. Bu hastalarda sağ kola gitmesi gereken subklaviyan arter aortun ilk dalı olan truncus brachiocephalicustan çıkıp sağ kola gideceği yerde aortun sol tarafından son dal olan sol subklaviyan arterden çıkarak, sol taraftan sağa doğru gider. Soldan sağa doğru seyri sırasında trakea (soluk borusu) ve özefagus (yemek borusu)'un genellikle arasından bazen de her ikisinin de arkasından geçerek bu yapılara çeşitli derecelerde bası semptomları oluşturur. Bası semptomlarının derecesi açısından bazı hastalarda hiç belirti olmayabilir, bazı hastalarda ise çeşitli derecelerde sık tekrarlayan alt solunum yolu enfeksiyonları (bronşit, pnömoni vb), bazı hastalarda ise yutkunma güçlüğü, beslenememe ve kilo alma sorunları ortaya çıkar. Aberran sağ subklaviyan hastalarının çok büyük kısmında bu semptomlar hafiftir ve ömür boyu tolere edilebilir. Nitekim, çok küçük bir grupta bu semptomlar ağır olabilir, hayatın ilk yılında bu semptomlar ortaya çıkabileceği gibi 1 yaşından sonra hatta 4-5 yaştan veya kimi hastalarda da 10-15 yaşından sonra semptomlar ortaya çıkabilir. Hastalarda ameliyat kararını verdirecek en önemli kriter hastanın semptomunun yani şikayetlerinin olmasıdır. Bu sebeple çocuğunuzun eğer hiçbir semptomu veya şikayeti olmazsa ya da şikayetleri çok hafif ise ameliyata gerek yoktur. Hastalığın her tespit edildiği hastada ameliyat yapılması gerekir diye bir kural bulunmamaktadır. Yani semptomu olmayan hastayı ameliyat edip sonra da bir ömür boyu boşuna mı ameliyat ettirdik diye düşüneceğiniz bir durum olmayacağına emin olabilirsiniz. Doğum sonrası tetkikleriyle tarafımıza başvurursanız yardımcı olacağız.

 

Soru 10. Hocam benim 3 aylık bebeğim var 15 günlükken vsd tanısı konuldu 7 ml büyüklüğünde diyorlar ameliyat gerkiyormuş hocam ameliyat sorunsuz geçermi çok korkuttular beni çevremdeki kişiler nolursunuz yardımcı olun bana hocam ALLAH rızası için bebeğim yaşar mı hocam ameliyattan sonra cevabınız için şimdikten teşekkürler hocam saygılarımla...

 

Cevap: 10 yıllık vaka taramalarımızda 1 yaş altı geniş VSD'li hastalarda ameliyat sonrası ölüm oranımız % 1,4'tür. Yaptığımız çok daha kompleks ameliyatlar yanında nispeten riski daha düşük bir ameliyattır. Ama her açık kalp ameliyatında olduğu gibi bu ameliyatta da bir açık kalp ameliyatının taşıdığı riskler mevcuttur. Eğer bebeğin kilo alımı yeterli ise ve aylık eko kontrollerinde pulmoner hipertansiyonu ilerlemiyorsa (akciğer damar basıncı) 1 yaşına kadar beklenebilir. Ama biz bu tür hastalarda ilk 6 ay tercihen ilk 3 ay içerisinde vsd'yi kapatmayı tercih ediyoruz. VSD'nin erken kapatılması hastada kalıcı hipertansiyon gelişimini önlediği için ilerideki yaşamını da rahat geçirmesini sağlayacak en iyi tedbirdir. Bu bilgiler dışında çocuğun şu haliyle  çok acil bir hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Eğer bizimle irtibata geçerseniz yardımcı olacağız.

 

Soru 11. mrb lar oğlum şuan 27 aylık.17 günlükken akdeniz üniv.fallot+pulmoner artrezi+ad+vsd teşhisi kondu.1.şant ameliyatını 17 günlükken 2.şant ameliyatnı 15 aylıkken ege üniv.oldu.bu arda hiçbir sıkıntımız yok.herşey normal.15 gün önce anjiyo oldu.anjiyo sonucunda konsey kararına göre ameliyat olamaz takip edilsin kararı verildi.fakat bu arada şantlarınız kapanabilir çocuğu kaybedebilirsiniz dendi.kardiyoloğmuz bu düzeltici ameliyatının yapılabileceğini ve ancak oğlumuzun öyle kurtulacağını söyledi.yoksa işiniz çok zor dedi.bu ameliyatı yapan hastaneler arasında siyami erseği önerdi.cvb ınızı ve yorumlaınızı bekliyoruz.teşekkürler.

 

Cevap: Fallot+Pulmoner atrezi klasik Fallot Tetralojisinden farklı bir durum olup VSD+Pulmoner atrezi hastalık grubu içerisinde değerlendirilmektedir. Bu hastalarda pulmoner arterlere antegrad sağ ventrikülden çıkış atrezik yani kapalı olduğu için pulmoner arterler alternatif kaynaklardan kan alırlar. Bu kaynaklar arasında yenidoğan döneminde sıklıkla PDA (patent duktus arteriozus) varken yine yenidoğan döneminde veya ilerleyen dönemlerde MAPCA'lar bulunmaktadır. MAPCA'lar kollateral arterler olup sıklıkla desendan aortadan, aortanın dallarından veya bronşial arterler gibi aort dışı kaynaklardan çıkarlar. PDA veya MAPCA'lar yenidoğan dönemindeki kısa bir perioddan sonra sıklıkla yetersiz kalırlar. PDA'nın kapanması, MAPCA'larda olan stenozlar nedeniyle bu hastalar ilave kan kaynaklarına ihtiyaç duyarlar. Bu kan kaynakları sıklıkla cerrahi olarak oluşturulan şantlarla sağlanır. Şantlarla oluşturulan kan akımı ile pulmoner arterlerin gelişmesi sağlanarak normale yakın boyuta getirilmeye çalışılır. Pulmoner index denen ölçümlerle hastanın pulmoner arterlerinin yeterince gelişip gelişmediğine karar verilir. Pulmoner index'in çok düşük olduğu hastalarda tam düzeltme ameliyatı sonrası sağ kalp basıncı önündeki darlığa bağlı olarak çok yükselir ve sağ kalp yetmezliğine neden olur. Bu nedenle pulmoner arterlerin yeterince gelişmiş olması istenir. McGoon indexi denen indexin eskiden 2 ve üzerinde olması hastanın pulmoner arterlerinin yeterince gelişmiş olmasını göstermekteydi. Günümüzde ise pulmoner arter indexi 1,7-1,8 ve üzerinde olan hastalara veya lower lobe McGoon indexi 1,2 ve üzerinde olan hastalara da tam düzeltme ameliyatı uygulamaktayız.

 

Soru 12. KIZIM FALLOT AMEİYATI OLACAK RİSKİ NEDİR AMELİYAT SONRASI SORUNLARI TAMAMEM DÜZELECEKMİ

 

Cevap: Günümüzde Fallot ameliyatlarını %1 civarı ölüm oranları ile yapıyoruz. Genel olarak hastaların tekrar bir ameliyat ihtiyaçları olmuyor. Çok küçük bir hasta grubunda kalbin sağ tarafındaki kalp kapakçığında 10-12 yaşlar civarında yetersizlik olabiliyor. Günümüzde bu kalp kapakçığını ilk ameliyatta daha yüksek oranda koruduğumuz için artık bu oran da belirgin olarak azaldı. Fakat yine de bu kapağın (pulmoner) yetersizliği gelişen hasta grubunda eskiden beri ikinci bir ameliyatla biyolojik kapak yerleştirmekteydik. Nitekim gelişen teknolojiyle bu şekilde kalp kapakçığı yetersizliği gelişen hastalara ameliyatsız anjio katater ile biyolojik kapak yerleştirilebilmektedir.

Günümüzde Fallot ameliyatlarını 6 aydan itibaren yapmaktayız. Nitekim yoğun bakım süresinin kısalması ve ameliyat sonrası dönemin daha rahat olması gibi sebeplerle şikayeti olmayan hastalarda ortalama 1 yaşını ameliyat için tercih ediyoruz.

 

Soru 13. merhaba benim 3.5 aylık kızım var 1 aylıkken pm outlet 4mm vsd (70 mmhg gradiyet) asd/pfo   tanısı kondu

sol boşluklar hafıf geniş  önerilen sbe profilaksisi digoksin ,enapril,lasix başlandı 3 ay sonra kontrol denmişti

      çocuk cerrahisi uzmanı bize 8 ayda ameliyat olması gerektiğini soyledi başkaca bir bilgi vermedi çok korkuyoruz lütfen bize daha detaylı bigi verebilirmisiniz.saygılarımla

 

şimdiki kılo:4.800

boy:63

 

ef-70   fs-36    interiyal septum 3-4mm asd7pfo

 

Cevap: 5 mm altı pm vsd'lerin %90'ı 1 yaşına kadar kendiliğinden kapanabilmekte olup hastanızdaki pm vsd'nin outlet yerleşimli olması kapanmasını güçleştirebilmektedir. Çocuğun kilo alımı yeterli ise ve yapılan kontrol ekokardiyografilerde pulmoner hipertansiyon düzeyinde ve konjestif kalp yetersizliğinde artma yoksa 1 yaşına kadar veya belki daha fazla da beklenebilir.

Hastanıza 3 aylık aralıklarla deneyimli ellerde ekokardiyografi yapılmasını öneriririm.

Soru 14. merhaba sayın hocam 2 ay bebk için banding ameliytı tavsiye ediliyor triküspit atrezisi mevcut siz önerıirmisiniz yoksa beklenmelimi asd ve vsd var yanı sıra ?

Cevap: Akciğer kan akımı normalden fazla olup saturasyonu yüksek tek ventriküllü triküspid atrezisi gibi hastalıklarda akciğer yatağını korumak için pulmoner banding 2-3 aylıkken yapılabilir. Uygundur...

Soru 15: Mrb,ben şuan 20 hft hamileyim ve bebekte down sendromu primum asd,inlet vsd,tek av kapak pulmoner stenoz var.(komplet avsd ve pulmoner stenoz)bebeğimi nezaman ameliyat Etmek uygundur?ameliyat sonrası yaşam şekli nasıldır başka ne gibi ek hastalıklar bizi bekler?ayrıca deneyim ve takiplerinize dayanarak ortalama bir yaşam süresi varmıdır?aydınlatırsanız çok mutlu olurum,teşekkürler

 
Cevap: Geçmiş olsun. Bu çocukları doğum sonrası ilk 6 ayda ameliyat ederek tam düzeltme yapmak en uygundur. Tercihen biz 4-5 aylıkken ameliyatlarını gerçekleştiriyoruz. Ameliyat sonrası komplikasyon gelişmeyen hastaların yaşam şekli ve süresi diğer down sendromlu çocuklarla aynıdır.
 

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


SORU:

Hocam oğlum henüz 5 günlük.Doğduğu hastahanede üfürüm teşhisiyle kardiyolağa gitmemiz istendi.

Raporunda; 

Subaortik posterior malaligment gösteren 8*8 mm'lik vsd mevcut.Aorta %54 dekstropoze.Pulmoner arter ve dalları hipoplazik izleniyor.Pulmoner arterde kapakta başlayan turbülasyomn mevcut.APA 5 mm.Aort 3 kusplı.İAS fossa ovaliste anevrizmatik.Bu bölgede 2 mm'lik açıklık mevcut.Juguler çalışmada ince bir duktus akım alındı.Koarktasyon paterni alınmadı.Perikardiyal efüzyon yoktur.İnterventriküler septum hareketleri normaldir.Mitral valv prolapsusu yoktur.İdiyopatik hipertrofik stenoz görülmemiştir.

TANI : Subaortik malaligment geniş VSD (Fallot tetralojisi) ,Orta PS ,İAS anevrizması ,Küçük sekundum ASD ,Silent PDA

ÖNERİLER : AFN+/+ yazıyor.

Bunların anlamı nedir?Durum çokmu kötü?Tek bildiğim minik oğlumun kalbinde delik olduğu.Çok bir bilgi edinemedik belkide biz o an şoktan hiç birşey anlamadık.6 ay izleyeceğiz daha sonra ameliyat öngörebiliriz gibi birşeyler söyledi doktor hanım.Beslenmesi, uykusu normal, morarması yok.5 günde 150-200 gr kilo bile aldı.Bu durumun kendiliğinden iyileşme olasılığı hiç yokmudur?Neler yapmamız gerekir bu süreçte?Ameliyat sözkonusu olursa başarı şansı ve riski nedir.Açık kalp ameliyatıylamı olması gerekiyor operasyonu.Lütfen beni bilgilendirin yol gösterin..

 

CEVAP:

Çocuğunuzda Fallot Tetralojisi var. 6 ay - 1 yaş arasında açık kalp ameliyatı olması gerekiyor. Ameliyat başarısı hastanemizde çok yüksek olup ölüm oranı %1-2 civarındadır. Ameliyat dışında herhangi bir tedavisi yoktur. Ameliyat oluncaya kadar yalnızca enfeksiyondan korumanız yeterlidir.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

 

SORU:

İyi günler kızımın 5 gunlukken mid muskuler vsd 2.7mm teşhis konuldu.2.ayda kontrole gelmemiz söylendi. 2.ay kontrolünde delik 2.5 mm ölçüldü. Suan 2.5 aylık kizimiz ve bir dahaki kontrol 6. ayinda. 3.5 aylikken uçak seyehati yapmasinda bir sakinca olur mu ayrica  2.5 mm olan vsd nin kapanma olasiligi nedir ameliyat gerektirecek bir durum olurmu? Kilo alimi cok normal ortalama günlük 25 gr kilo alıyor. 
Cevaplariniz icin şimdiden teşekkür ederim

 

CEVAP:

2,7 mm'lik VSD çok küçük bir VSD olup pek önemi yoktur ve %90 ihtimalle 1 yaşına kadar kendiliğinden kapanır. Kapanmasa da genellikle ameliyat ihtiyacı olmaz.
Bu arada uçakla seyahatinde herhangi bir engel yoktur.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

 

SORU:

HOCAM İYİ GÜNLER.
3.5 AYLIK BİR KIZIM VAR. DOKTORLARIMIZIN KOYMUŞ OLDUGU TEŞHİS SONUCU KALBİNDE 3 ADET DELİK OLDUĞU SÖYLENDİ. VE DOKTORUMUZUN VERDİĞİ İKİ ADET İLACIN YANINDA (İSİMLERİNİ AHTIRLAYAMIYORUM) DİĞOXİN VERDİ SABAH 2 DAMLA AKŞAM 1 DAMLA. 

ALDIĞIMIZ RAPORDA;

KARDİYAL APEKS SOLA DOĞRU.
VENA KAVA İNFERİOR KOLUMMA VERTABRALİSİN SAĞINDA, İNEN AORT KOLUMMA VERTABLİSİN SOLUNDA (ATRİYAL SİTUS SOLİTUS)
İNTER ATRİYAL SEPTUMDA FOSSA OVALE BÖLGESİNDE 3 MM ÇAĞINDA SOLDAN SAGA SEKUNDUM ARTİYAL SEPTAL DEFEKT SAPTANDI.
İNTER VENTRÜKÜLER SEPTUMDA TRABÜKÜLER MÜSKÜLER BÖLGEDE 4 MM MODERATÖR BANT HİZASINDA VE HEMEN ONUN AŞAGISINDA APTİKAL BÖLGEDE 3-4 MM ÇAPINDA (TOPLAM 2 ADET) SOLDAN SAGA ŞANT GÖSTEREN VSD SAPTANDI. İNTERVENTRİKÜLER GRADİENT 84 MMHĞ ÖLÇÜLDÜ.

EN SON RAPOR KISMINDA İSE
MULTİPL VENTÜKÜLER SEPTAL DEFEK (TRABÜKÜLER VE APİKAL MUSKÜLER)
AST (SEKUDUM)

SAYIN HOCAM BEBEĞİMİZ İÇİN SIKINTI YARATACAK BİR DURUMMU.
KAPANMA İHTİMALİ VARMI . KAPANMA İSE;
ANJİYO İLE KAPATILABİLİR Mİ. AÇIK AMELİYAT OLMADAN.

TEŞEKKÜRLER.

 

CEVAP:


3 mm çaplı atriyal septal defektin pek önemi yoktur. Esasen 4 mm'lik ventriküler septal defekt de çok büyük bir defekt değildir ama sizin hastada 2 adet VSD olduğu için ikisi toplam 8 mm yapıyor ve hasta için önemli olabilir. Bu VSD'ler muskuler olduğu için kendiliğinden kapanma ihtimali var. Çocuğunuz için aylık eko kontrolü öneririm. Eğer 1 yaşına kadar kapanmaz ise veya büyüme gelişme kilo alma sorunu olursa kapatma yoluna gidebiliriz. Açık ameliyat olmadan da bazı durumlarda anjio ile kapatılabiliyor. Ama her hasta buna uygun olmuyor.
Geçmiş olsun.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

 

SORU:

Hocam iyi günler. 11 yaşındaki oğlumu göğüs ağrısı şikayeti ile çocuk kardiyoloğuna götürdüğümde kalbinde delik ve kalp kapakçığında 2. derece yetmezlik olduğunu öğrendik. EKO sonucunu aynen yazıyorum.

Açıklama  : İnteratriyal septumda 13 mm primum atrial septal defekt görülmüştür. Ventriküler seviyede geçiş görülmemiştir. 2. derece sol AV kapak yetmezliği görülmüştür. Hafif sağ AV kapak yetmezliği görülmüştür. (2,4 m/sn) Aort kapağı üç kasplıdır. Aorta ve pulmoner arter normaldir. Koroner arter çıkışları normal yerindedir. Arkus aorta solda yerleşimlidir. Aort koarktasyonu görülmemiştir.

SONUÇ : Parsiyel Atrioventrikluer Septal Defekt.  2. derece Sol AV Kapak Yetmezliği"

Çocuğun tedavisi için ameliyatın şart olduğu söylendi. İnternette yaptığım araştırmada bazı merkezlerde göğüs kafesi açılmadan koltuk altından girilmek sureti ile bu ameliyatın yapılabileceğini duyduk. sizin merkezinizde de bu şekilde ameliyat olma imkanı varmı. Lütfen yardımcı olursanız sevinirim.

CEVAP:

Hastanemizde Parsiyel Atrioventriküler Septal Defekt ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz. Nitekim bu kalp ameliyatı bir açık kalp ameliyatı olup göğüs kafesi açılarak yapılmaktadır. Bu ameliyatın koltuk altından yapılmasının hastaya herhangi bir avantajı olmadığı gibi ameliyatın riskini arttırmaktadır. Bu nedenle koltuk altı girişimi bu ameliyat için önermiyoruz. Hastanemize başvurmanız halinde yardımcı olacağız.
Geçmiş olsun...

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



SORU:

doktor bey şu an 26+5 haftalık hamileyim ve bebeğimin kalbinde bi rahatsızlık olduğunu öğrendik bize direk ve kesin bir şekilde uğraşmayın yaşamaz yaşasada ameliyat falan gerekir yarım bir çocuk olur dediler ama ben bebeğimden vazgeçemem vazgeçmedimde ne gerekiyorsa yapmaya hazırız yaşaması için . dün Hacettepe ünüversite hastanesi kadın doğum bölümünden bir doktora gittim muayene ve kayıt için ama doktor bey bana bu hastanede bu ameliyatı yapmazlar daha kapsamlı kalp damar hastanelerine git tedavisi olur uzmanı daha iyi bilir ama şansı var dedi  bu konu ile bilgi istiyorum raporlar ekte umarım vakit ayırır incelersiniz gel derseniz gelirim ben amasyada yaşıyorum burada çok kapsamlı hastane yada bu konuda tam anlamında uzman doktor yok ankara ve  samsunda doktorlara gittim ama hepsi ameliyat olur ama bizde aldır dediler hocam internetten biraz araştırdım bu tarz ameliyatlar varmış lütfen bana geri dönüş sağlayın ... teşekkürler 

CEVAP:

Geçmiş olsun. Çocuğu aldırmaya gerek yok. Biz esasen hiçbir doğumsal kalp Hastalığı'nda bebeğin alınmasını önermiyoruz (çünkü riski yüksek olsa da tüm doğumsal kalp hastalıkları olan çocuklar ameliyatlarla yaşatılabiliyor), nitekim sizin çocuğunuz da mevcut kalp Hastalığı'na yönelik ameliyatlarla yaşatılabilir. Kalbinin sağ tarafı gelişmemiş ve sağ akciğere giden damarının dar olduğu bir hastalığa sahip. Doğumdan sonra ilk 15 gün içerisinde Şant adını verdiğimiz bir ameliyatın yapılması gerekiyor. Çocuk doğar doğmaz Prostavazin isimli bir ilaç başlanacak ve 15-20 gün içerisinde ameliyat olacak. Bu ameliyatta akciğere kan vermek için suni bir damar takılacak kalbine. Bu ameliyatın hayati riski %20-30 civarındadır. Bu ameliyatı sorunsuz atlatan ve iyi gelişen hastalara 1 yaş civarında Glenn Şant ismini verdiğimiz bir ameliyat yapıyoruz. Bu ameliyatla suni damardan kurtuluyor ve büyüyüp gelişmeye başlıyor. Bu ameliyatın hayati riski %5-10 civarındadır. Iyi büyüyüp gelişen hastalara 4-5 yaş civarında Fontan isimli üçüncü ve son ameliyatı yapıyoruz. Bu ameliyatın riski %10-20 civarındadır. Bu ameliyatı sorunsuz atlatan hastalar hemen hemen normal bir insana yakın oksijen düzeylerine kavuşuyor ve dıştan bakıldığında normal bir insandan pek farklı olmuyorlar. Bu şekilde ameliyatlarını tamamladığımız 18 yaşında hastalarımız var. Yani çocuğunuz ümitsiz değil. Sadece riskli ameliyatlara aday. Çocuk doğar doğmaz ekosunu yaptırıp bahsettiğim ilacı başlatıp beni ararsanız yardımcı olacağım. 

Geçmiş olsun,

Doç.Dr.Buğra Harmandar

 
SORU:

Merhaba doktor bey, 2 aylık kızımda doğduğundan itibaren üfürüm var.doktora götürdük PM QUTLET VSD 5MM, SEKUNDUM ASD 4-5 MM,TRİKÜSPİT KAPAK POŞ YAPIYOR. HAFİF PULMONER HİPERTANSİYON,KİLO TAKİBİ ,DİGOKSİN BAŞLANDI. Tanısı kondu. kilosu: 4600gr 2 ay sonraya kontrol verildi yaşadığım yer DÜZCE küçük bir yer daha büyük bir sağlık kuruluşuna gitmeliyim, Doktor deliklerin kapanıp kapanmaması konusunda net bir şey söylemedi.bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim


CEVAP:

​Peri​membranöz outlet VSD'ler genellikle kendiliğinden kapanmaz ama bazen kapanabiliyor da. 5 mm VSD büyüklüğü açısından sınırdır. 5 mm'nin üstü geniş VSD olup genellikle kapanmayacağı düşünülür, 5 mm altı küçük VSD'dir ve kapanma ihtimali yüksektir. Eğer 2 ay sonra çocuğunuzun kilo alımı yeterli değil ise ve büyüme gelişme geriliği oluyorsa, VSD de kapanmamış ise o zaman ameliyatla kapatabiliriz. Cerrahisinde hayati risk günümüzde %1-5 düzeylerine kadar düşmüştür. İrtibat telefonlarım aşağıda. 2 ay sonra görüşelim.

Geçmiş olsun,

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

 

Konu : anne karnında kalpte delik
Mesaj: Merhaba, Şuan tam 22 haftalık hamileyim. Dün gittiğim detaylı ultrosonda bebeğimin kalbinde 3,2 ve 1,6mm ölçülerinde 2 delik olduğunu öğrendim. Doktorum bunlardan küçük olanın doğuma kadar kapanacağını diğerininde 1 yaşına kadar kapanabileceğini söyledi. Fakat ben endişeleniyorum. Doğumda bebeğime bir şey olur mu bu down sendromuna işaret midir veya doğum sonrasında hayatını etkileyecek bir soruna dönüşür mü? Raporu kısaca yazmak istiyorum; SAT ile uyumlu 22 haftalık gebelik. Yapılan detaylı ultrason incelemesinde fetusta kalpte 3,2 ve 1,6 mm lik musküler VSD izlendi. Bunun dışında yapısal anomali görülmedi. Böylece doğumdan sonra ortaya çıkabilecek anomalilerin %70-80''i dışlanmıştır. Kalbin dört odacığında, aorta ve pulmoner arter çıkışları ve üç damar kesiti normal olarak değerlendirilmiştir. ARSA yok. Bilgi verirseniz sevinirim. Hayırlı günler.

 

 

Cevap:

Geçmiş olsun,

 

Korkacak bir durum yok. Anne karnında VSD tespit edilmesi ile down sendromunun bir ilişkisi yoktur. Down olanlarda VSD daha fazla olabiliyor ama her vsd olan down sendromu olmuyor. Bebeğinizin vsd 'leri çok küçük. Muhtemelen her ikisi de doğuma kadar kapanabilir. Kapanmasa bile bu kadar küçük delikler genellikle 1 yaşına kadar %90 oranında kapanırlar. 1 yaşına kadar kapanmasa da 4-5 yaşına kadar herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Zaten 4-5 yaşına kadar da kapanma ihtimali devam etmektedir.

 

 

Soru:

iyi günler, 2011 yılında kızım 15 aylıkken fallot tetralojisi tanısı konularak ameliyat edildi. Düzenli kontrolları yapıldı. 8 nisan 2015 tarihinde kontrol yapılırken trisküpirit kapak normal renkli doppler ile hafif yetersizlik saptandı yetersizlik hızı 3 m/s pulmoner grandient:23mmHg. pulmoner arter dalarından itibaren 1,8 m/s akım hızında yetersizlik izlendi., doktor tekrar bir ameliyat gerekebilir dedi kalbinin sol tarafında büyüme olduğunu söyledi, sizce bu durumda hayati tehlikesi var mı? 

 

Cevap:

Fallot nedeniyle ameliyat edilen hastaların bir kısmında yapılan cerrahi tekniğe bağlı olarak kalbin sağ tarafındaki pulmoner kapakta yetersizlik meydana gelebiliyor. Bu tür hastalarda kardiyak MR yaparak sağ ventrikül end diastolik hacmini ölçüyoruz. Eğer bu hacim 150 ml'nin üzerinde ise, sağ kalpte kasılma kusuru meydana geliyorsa veya hastada şikayetler başlamışsa yeni bir ameliyat yaparak sağ kalp çıkım yoluna pulmoner kapak yerleştiriyoruz.

 

Geçmiş olsun,

Soru:

Merhabalar benim 3,5aylik kizima dogumdan once pulmoner atrezi+vsd teshisi kondu. 30 gunlukken sant ameliyati yapildi pda kapatildi. Ogrenmek istedigim su ki internette bize aciklanan tdaviye benzer bi yaziya hic denk gelmedim. Pulmuoner arterinin olmadigi eger akciger damarlari gelisirse 1 yas civarinda duzeltme ameliyati olabilecegi soylendi. Bu duzeltme ameliyatinda hayvandan alinan damar takilacak ve bu damar kuculdukce/yiprandikca ortalama 5 yilda bir yenilenecek, kizim omru boyunca ameliyat olacak. Bu hastaligin baska bir tedavi sekli var midir yardimci olursaniz sevinirim. 


Cevap:

Geçmiş olsun,

1 yaş civarında akciğer damarları uygun hale geldiğinde hayvandan alınan kapaklı kondüit ile tam düzeltme yapıyoruz. Ardından bu damar 3-5 yıl içerisinde ya küçük kalıyor ya da yıpranıyor, o yüzden değiştirmek gerekiyor. Bu şekilde çocuğunuz ömür boyu ameliyat olmayacak. Yerleştirilen yeterli genişlikte bir kapaklı kondüitten sonra artık anjio katater ile bu damarın içerisine girip ameliyatsız kapak yerleştirmek ve daralmış damara balon yapma imkanı olabiliyor. Bu şekilde yaptığımız birkaç hastamız var. Bu konuda teknoloji çok hızlı ilerliyor. İnşallah ileride 1-2 kere bu kapaklı kondüiti değiştirdikten sonra kalan iş anjio katater ile halledilebilecek gibi görünüyor.

 

Soru:
Hayirli gunler 19aylik oglumdj 12mm delik tespit edildi kilo 15.5 asd nasil oluyor kapanirmi.

Cevap:

Küçük asd'ler 2 yaşına kadar kapanabiliyor. Ama sizin çocuğun ASD'si büyük olduğu için kapanması pek beklenmez. 4-5 yaşına kadar herhangi birşey yapmaya gerek yok. 4-5 yaşında değerlendiririz. ASD'si önemli ise ve o zaman anjio katater ile kapanmaya uygun ise ameliyatsız kapatılır. Uygun değilse ameliyat gerekebilir. Ameliyatı diğer kalp ameliyatları içerisinde en başarılı olan ve ölüm oranı hemen hemen %0 olan bir ameliyattır. Olabildiğince estetik yapma imkanı da vardır. Geçmiş olsun, görüşmek üzere,"

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
mrb hocam 35 günlük oğlum 6 günlükken şant amalıyatı oldu amalıyat basarılı geçtiği söyleniyor ama oğlum hala solunum makınesınden ayrılamadı 6 defa denemelerıne rağmen doktoru boğazından bi delık açıp tüp yerlestırmeyı planlıyor ancak o zaman ayrılabilir dıyor daha öncede sıze yazmıstım sonuçları tga ps demiştiniz hocam yoğunbakımdan çıkınca bu tüp ne zamana kadar kalır bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

Cevap:

Çocuk uzun süre solunum cihazından ayrılamazsa trakeostomi denilen boğazına delik açma işlemi uygulanıyor. Bu şekilde solunum cihazından ayrılabilirse bazen birkaç hafta bazen de birkaç ay sonra boğazındaki kanül çıkarılıyor. Çocuğunuza yapılan ameliyat geçici bir ameliyattır. Esas ameliyatı 1 yaşları civarında yapılması gerekiyor. Geçmiş olsun,"

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
Merhaba Hocam 
Eşim 20 haftalık gebe.19+5 günlükken Perinatoloji Uzmanı tarafından yapılan detaylı ultrason muayenesinde Situs inversus torakalis,ventriküler septal defekt,sol ventrikül hipoplastik,pulmoner atrezi ve sağ persistan umbilikal ven tespit edildi. 
Kompleks bir kalp anormalliği olduğu söylendi.Anne karnında ölebileceği doğsa bile hemen ameliyat edilmesi gerektiği ve ameliyat edilse bile yaşamasının zor olduğu söylendi.Terminasyon seçeneğini de düşünmemiz söylendi. 
Sizce ne yapmalıyız?

Cevap:

Anne karnında çocuğun kan dolaşımı ve oksijenlenmesi göbek kordonu ile desteklendiği için çok büyük ihtimalle ölüm olmaz. Doğum sonrası ilk 15 gün içerisinde ameliyat edilerek düzeltilmesi gerekir. Ameliyatlar yüksek risklidir ama bu ameliyatları yaptığımız yaşayan pekçok hastamız vardır. Geçmiş olsun."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:

merhaba buğra bey,29 haftalık hamileyim siymi ersek hastanesinde 6 martta muay oldum.teşhiste sol artriyum sol ventrikul ileri derecede hipoplazik.ve sağ kalp boşlukları genişdr bey yaşamaz dedi ameliyat bile olsa çok zor dedi..ikinci bir çocukta aynı hastalık olur mu aklıma şimdi bunlar geliyor sürekli...

Cevap:

İkinci çocukta olma ihtimali diğer insanlarla aynıdır. Hipoplastik sol kalp ameliyatları yüksek riskli ameliyatlar olup ülkemizde biz dahil pekçok merkezde yapılmaktadır."

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

 

Soru:
hocam 1 yaşında kızımın eko sonucu aşağıda.sorun tam olarak nedir ve geçer mi 
TRANSTORASIK EKOKARDIYOGRAFI, < 4 YAŞ ÇOCUK 

KALP HIZI:162/DK 
PFO(INFERIYOR YERLESIMLI) 
VENTRIKUL BOYUT FONKSIYONLARI NORMAL 
PDA, AORT KOARKTASYONU SAPTANMADI 


6 AY SONRA POLIKLINIK KONTROLU 
8 AY SONRA EKOKARDIYOGRAFI KONTROLU 
PFO(INFERIYOR YERLESIMLI)PFO(INFERIYOR YERLESIMLI) 

Cevap:

Kalbinin iki kulakçığı arasında küçük bir delik var. 4-5 yaşına kadar kendiliğinden kapanma ihtimali yüksek. Kapanmasa bile genellikle ömür boyu sorun yaratmaz."

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
Hocam merhaba, doğum kontrolleri sırasında yapılan detaylı ultrasonlarda ora genişlikte olan (6,5-7 mm) vsd tespit edilebilirmi. ayrıca bu durum tespit edilmiş bebekler için normal doğumun hayati risk oluşturduğu, sezeryanla doğum yapılması gerekliliği ne kadar dır?

Cevap:
Fetal eko ile tespit edilebilir. VSD bulunan bebeklerin normal doğumla doğmasında herhangi bir sakınca yoktur."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
Merhaba, 
Şuan tam 22 haftalık hamileyim. Dün gittiğim detaylı ultrosonda bebeğimin kalbinde 3,2 ve 1,6mm ölçülerinde 2 delik olduğunu öğrendim. Doktorum bunlardan küçük olanın doğuma kadar kapanacağını diğerininde 1 yaşına kadar kapanabileceğini söyledi. Fakat ben endişeleniyorum. Doğumda bebeğime bir şey olur mu bu down sendromuna işaret midir veya doğum sonrasında hayatını etkileyecek bir soruna dönüşür mü? 

Raporu kısaca yazmak istiyorum; 
SAT ile uyumlu 22 haftalık gebelik. Yapılan detaylı ultrason incelemesinde fetusta kalpte 3,2 ve 1,6 mm lik musküler VSD izlendi. Bunun dışında yapısal anomali görülmedi. Böylece doğumdan sonra ortaya çıkabilecek anomalilerin %70-80'i dışlanmıştır. Kalbin dört odacığında, aorta ve pulmoner arter çıkışları ve üç damar kesiti normal olarak değerlendirilmiştir. ARSA yok. 

Bilgi verirseniz sevinirim. Hayırlı günler.

Cevap:
Geçmiş olsun, Korkacak bir durum yok. Anne karnında VSD tespit edilmesi ile down sendromunun bir ilişkisi yoktur. Down olanlarda VSD daha fazla olabiliyor ama her vsd olan down sendromu olmuyor. Bebeğinizin vsd 'leri çok küçük. Muhtemelen her ikisi de doğuma kadar kapanabilir. Kapanmasa bile bu kadar küçük delikler genellikle 1 yaşına kadar %90 oranında kapanırlar. 1 yaşına kadar kapanmasa da 4-5 yaşına kadar herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Zaten 4-5 yaşına kadar da kapanma ihtimali devam etmektedir. "
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
Merhaba hocam benim 3.5 aylık oğlum var üfürüm sonucu biküspit aort aort stenoz varmış kalbinde rapor şu şekilde:kalp boşlukları normal genişlikte ve dengeli boşluktadır İyi ve İdari intakttır. Sağ ventrikül çıkım yolu açıktır. Aort kapak biküspittir. Aort kapakta trübülans görülmüştür, CD doppler ortalama 27mmHg,maksimum45mmHg sistolik gardiyan elde edilmiştir. Aort kapakta minimal, triküspit kapakta minimal yetmezlik belirlenmiştir. Suprasternal çalışmada duktus, koarktrasyon görülmemiştir. Sol ventrikül fonksiyonu normaldir. ( çıkan aort :13.4mm) bu ikinci kontrol ilk kontrolde darlık 36_40 MmHg idi hocam gebelikte gayet sağlıklı dendi şuanda gelişimi gayet iyi deniliyor. bu durum oğlumun yaşam kalitesini olumsuz etkiler mi yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler ederim.

Cevap:
Biküspid aort kapaklarda darlık, yetersizlik ve bunlara bağlı olarak asendan aortta genişleme olabiliyor. Sizin çocukta aort kapakta hafif darlık, hafif yetersizlik mevcut. Asendan aortta genişleme yok. Acil müdahale gerekmiyor. 6 aylık aralıklarla eko takibi önerilir."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
merhaba hocam kızım 7 yaşında doğuştan pda üfürüm var diyorlar doğduğunda 0,7ml şuan 03ml acaba zamanla kapanabilirmi? çünkü kızımda çok şükür hiç bir hareket kısıtlanması yok yaşıtlarından önde gidiyor hangi doktara gittiysek anjiyo olup katater adında bir telle kapatarız diyor biz operasyon olmasını istemiyoruz. sizce ileride bir sıkıntı çıkarmı? görüşlernizi merak ediyorum vakit ayırdığınız için teşekkür ederim

Cevap:
Anjio katater ile kapatılabileceği doğru. Eğer sol kalpte yüklenme bulguları varsa kapatılması uygundur."




Soru:

merhaba doktar bey kızım 1 aylıkken 4mm ads izlendi 6 aylıkken başka bir doktorda 5 mm olarak izlendi sizce kapanma olasılığı yüksekmi yoksa büyüme yapabilirmi. herhangi ciddi bir rahatsızlık verebilirmi

Cevap:

4-5 mm asd küçük bir asd'dir ve ciddi bir rahatsızlık vermez. Genellikle kendiliğinden kapanır. Eğer 4-5 yaşına kadar kapanmaz ise gerekli olduğu durumlarda anjio katater ile ameliyatsız veya cerrahi olarak başarılı bir şekilde kapatılabilmektedir."

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
merhaba hocam 34 haftalık gebeyım doguma az kaldı perınatolojı doktorumuz 20. haftalarda aort koartasyonu oldugunu söyledı doguma çocuk kardilojısının girmesı gerekıyomuş orasını anladım ama böyle vakalarda sonuç ne oluyo başarı oranı ameliyat başarılı geçse her şey normale döner mi bizi ne beklıo .dogum yaklaştıkça bu konuda korkularım artıo bilgilendirirsnız sevinirim teşekkurler.

Cevap:
Basit aort koarktasyonlarının cerrahi sonuçları çok iyi olup ölüm oranları %1 düzeylerindedir. Çocuğunuz doğduktan sonra yapılacak eko ile değerlendirilip ameliyat olup olmayacağına karar verilecektir. Geçmiş olsun,"
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
Hocam merhaba. 
Kizimiz 13 gunluj..bugun eko cektirdik..sonucta ince pda ve pfo yaziyor..ve 1 yasinda konrol yaziyor...hocam korkacak bir durum varmi..ilerdeki karsilasacaklarimiz hakkinda bilgi verebilirmisiniz..ve ayrica bu 1 yil icerisinde kacinmamaiz gereken durum hareket varmi..tesekkurler..

Cevap:
Çok ağır bir durum değildir. İnce pda ve pfo çocukta kalp yetersizliği veya büyüme gelişme geriliği yapmaz. Eğer 1 yaşına kadar pda kapanmazsa ameliyatsız anjio katater ile başarıyla kapatılabilmektedir. Çocuğun enfeksiyondan korunması dışında alınabilecek ilave bir tedbir yoktur."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
Oğlum 3,5 yasonra Asd denildi 18mm cerrahi şartımız şemsiye yöntemi olurmu yada bi ümit kapanırmı size nasıl ulaşabiliriz randevu için


Cevap:
18 mm ASD'nin kendiliğinden kapanması pek beklenmez. Şemsiye dediğiniz device ile kapama belki olabilir ama uygun olup olmadığına kardiyologlar tarafından karar verilmesi gerekiyor. Bu işlem için de sıklıkla TEE denilen eko yapılıyor. Eğer device ile kapamaya uygun değilse cerrahi riski düşüktür ve başarıyla yapılmaktadır. Ayrıntılı eko raporu varsa dr.bugra@gmail.com mail adresime gönderirseniz değerlendireyim."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
mrb hocam benim 4 aylık oğlum 6 günlükken bt şant amalıyatı oldu şuan durumu iyi dosyasında pulmoner artezi asd vsd bat yazıyor vsd 14mm asd 7mm hocam benim oğlumun daha kaç amalıyat olması gerekıyor ve hangi amalıyatları olucak ve amalıyatların riski ne kadardır bizleri aydınlatırsanız seviniriz hocam çok teşekkürler

Cevap:
Eğer pulmoner arter gelişimi iyi olursa 6 ay - 1 yaş arası tam düzeltme yapılabilir. Eğer yeterli olmazsa beklenebilir veya santral bir şant ya da sano şantı gerekebilir. Tam düzeltme yapıldıktan sonra yerleştirilecek olan biyolojik kapaklı kondüitlerin 3-5 yıl ömrü var. 3-5 yıl sonra değiştirip daha büyüğünü takmak gerekiyor. Ama belirli bir çapa ulaşıldıktan sonra ameliyatsız içerisine anjio katater ile balon yapmak ve yeni bir kapak yerleştirmek mümkündür. Yapılacak ameliyatların tamamı riskli ve zor ameliyatlardır. Geçmiş olsun."
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Soru:
Öncelikle merhaba benim kızım 10 yaşında transkateter asd kapatılması yapıldı ama raporunda septum orta kısımda cihaz yerinde izleniyor cihazın AV kapaklar tarafındaki ucunda soldan sağa şantlı çok ince geçiş izlendi diyor bununla ilgili bilgilendirirseniz çok sevinirim Teşekkürler 27.05.2015 oldu operasyonu kızım hocam normalde 1 ay sonra gidecekdik ama doktor 10 gün sonra dedi bu bir sorun olurmu acaba bilgilendirirseniz sevinirim

Cevap:
Device kenarından çok ince bir geçiş olduğu yazıyor. Bu durum çok büyük bir ihtimalle birkaç ay içerisinde o bölgede geliişecek endotel oluşumu ile kapanacaktır. 10 gün sonra bakılacak eko sonrası aylık eko kontrolü uygun bence. Geçmiş olsun,"
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
Merhaba hocam.oğluma 3 günlükken vsd teşhisi konuldu şuan 3 aylik. Size 3.aydaki raporunu yazıyorum 
Vsd (perimembranöz,hafif malalignment,5mm,lr grad 30mmHG) vsd apikal muskuler ASD(sekundum 3-4mm)Pulmoner stenoz(valvüler ve infindibular maks grad 65mmhg) ve şuan 6 kilo gelişimde bir sorun yok. Doktorumuz %90 1 yaşında ameliyat yapacagiz dedi. Siz ne düşünüyorsunuz ameliyat şartmi yaptirmalimiyiz kapanır mı kendiliginden çok korkuyorum ve üzülüyorum.

Cevap:
Evet, şu anda acil ameliyata gerek yok. Önemli pulmoner stenoz olması VSD'nin akciğere getireceği volüm yükünü azaltıyor. Büyüme gelişmesi iyi olduğu sürece 1 yaşına kadar beklenebilir. Yalnız apikal VSD cerrahi olarak değil de perventriküler device ile de kapatılabilir belki ama pulmoner stenoz balon anjioplasti ile tam açılır mı bilemiyorum çünkü infundibuler darlığı da var. 3 ayda bir eko takibi uygun. 1 yaş civarı karar verilebilir. Geçmiş olsun,"
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Soru:
Hocam merhaba, 2,5 aylık kızıma atriyal septal defekt teşisi kondu. Eko raporu aşağıdaki gibi, ne yapmamız gerekiyor, kendiliğinden kapanır mı yoksa müdahale mi gerekiyor? yorum yapabilirseniz çok sevinirim. Sağ kalp boşlukları normalden ve hafif sol kalp boşluğundan geniş, kalp kontraksiyonları normal sınırlar içinde. kardiyak apeks sola doğru. vena kava inferiyör kolumna vertebralisin sağında, inen aort kolumna vertebralisin solunda (atriyal situs solitus) Atriyumların ventrikülerle ve ventriküllerin büyük damarlarla olan ilişkisi normaldeki gibi. sistemik ve pulmoner venlerde dönüş anomalisi saptanmadı. İnter atriyal septumda sekundum 2 D çapı 6,4 mm, renkli akım çapı 7 mm genişliğinde soldan sağa laminer vasıfta şantlı defekt görüldü. Mitral - triküspit kapaklar normal, renkli dopler ile belirgin bir yetersizlik saptanmadı. İnter ventriküler septumda defekt görülmedi. Aort ve pulmoner arterin ilişkisi normaldeki gibi. aort kapağı triküspit, renkli veHPRF dopler ile aort akımı normal , yetersizlik saptanmadı. Pulmoner arter hafif geniş. Her iki pulmoner arter dalları konfluent. renkli ve HPRF dopler incelemede pulmoner arter akımı hafif türbülan ve akım hızı artmış bulundu. APA akım hızı: 1,56 m/s . Suprasternal incelemede aort arkusu solda. Aort koarktasyonu ve patent duktus arteriyosus görülmedi.Perikardiyal effüzyon tespit edilmedi.

Cevap:

Bu çok geniş bir ASD değil. Orta genişlikte. 2 yaşına kadar kapanma ihtimali var. Ama sınırda olduğu için kesin kapanır diyemeyiz, açık da kalabilir. Eğer küçük olsaydı kesin kapanır veya büyük olsaydı kesin kapanmaz diyebilirdik. Eğer kapanmaz ise 3 yaşından sonra ameliyatsız anjio katater ile device yerleştirilerek kapatma denenebilir. Eğer başarılı olmaz ve yine de kapatma ihtiyacı olursa 5 yaş civarı cerrahi olarak kapatılabilir.

Soru:
Merhaba Hocam, 4,5 yaşında oğlumu kalpte üfleme teşhisiyle çocuk Kardiyoloji ye götürdük. Sonuç ta ASD (sekundum; multifenestre) sağ kalp boşluklarında genişleme yazıyor. Kalın puntolarla LVDd 3.6 cm RVDd 2.5 cm Atriyal septum: sekundum bölgede 2 çapı 15.4 mm, renkli akım çapı 16.1 mm olan soldan sağa şantlı defekt saptandı.ilave olarak bu defektin3mm uzağında ikinci bir defekt görüldü. AV kapak rimi 6.5 mm IVC rimi deficient. Kalp boşlukları : Sağ kalp boşlukları geniş yazıyor. Doktorlar heyet e sunup kapalı mı açık mı operasyon için karar alacak. Başarı oranı, kapalı mı açık mı olmalı sizce düşüncelerinizi öğrenebilir miyim Teşekkürler

Cevap:
Çocuğunuzun eko değerlerini inceledim. Kapalı olarak katater ile device yerleştirilmeye bence pek uygun görünmüyor. Ama çok deneyimli kardiyologlar uygun görürlerse device yerleştirebilirler belki. Eğer kapalı olarak device yerleştirmeye uygun çıkmazsa ameliyat sonuçları çok iyidir. Biz de bu tür hastalarımıza mini göğüs kesisi ile ve estetik cilt kapama ile olabildiğince minimal invazif ameliyatlar yapıyoruz.
Başvurmanız halinde yardımcı olabiliriz.
Geçmiş olsun,


Soru:
iyi günler hocam BENİM 36 GÜNLÜK BİR OĞLUM VAR KOMPLET ATRİYOVENTRİKÜLERSEPTALDEFEKT BALANCED VENRİKÜLER SEPTAL DEFEKT İNLET ATRİYALSEPTAL DEFEKT PRİMUN+SEKENDUM TEK AV KAPAK YAPISI AV KAPAKYAPISI AV KAPAK YETERSİZLİĞİ HAFAF ORTA PULMONER HİPERTANSİYON HAFİF TANI KONULDU CAPRİL VE LATEKS İLACA BAŞLANDI DOĞUM KİLOSU 3090 ŞUAN 3500GR KİLO ALMASI İÇİNDE TAKVİYE MAMA TARZI ECZANEDEN İLAC ALIYORUZ BU AMELYAT TEK SEFERDE GERCEKLEŞİRMİ YOKSA DAHA FAZLA BİR AMELYAT SÜRECİ OLURMU ŞİMDİDENTEŞEKKÜRLER

Cevap:

Balanced komplet atrioventriküler av septal defekt tanılı hastalarda modifiye tek yama ve çift yama teknikleri ile hastaların yapısal özelliklerini dikkate alarak tam cerrahi düzeltme yapıyoruz. Normal şartlar altında tek seferde tam düzeltme yapıyoruz. Nadiren ileri dönemlerde kalp kapaklarında yetersizlik oluşursa bu yetersizliklere yönelik tedaviler de yapıyoruz. Bu ameliyatların günümüzde başarı oranı oldukça yükselmiş ve cerrahi ölüm oranları %5 civarlarına düşmüş bulunmaktadır. Ameliyat zamanlaması olarak ortalama 4,5 - 5 ay aralığını seçiyoruz. Ama hastaların durumuna göre bu yaş daha erken olabiliyor (kilo alamama, büyüme gelişme geriliği, kalp yetersizliği vb durumlarda) veya bazen 6 aylığa kadar uzayabiliyor.
Geçmiş olsun,


Soru:
VSD'li TGA 'larda ameliyat ne zaman yapılmalıdır ?

Cevap:
VSD ile birlikte olan TGA 'larda doğumdan sonra ne zaman ameliyat yapılacağına VSD'nin büyüklüğüne bakılarak karar verilir. Eğer geniş bir VSD ise ameliyat için hasta doğum sonrası birkaç ayı hatta bazen daha fazla bekleyebilir.  Çünkü geniş VSD nedeniyle kalbin sol tarafı korunur ve ameliyat şansını kaybetmez. VSD orta genişlikteyse genellikle ilk 1 ay içerisinde ameliyat yapılabilir. Ama eğer vsd küçük ise o zaman genellikle doğum sonrası ilk 15 gün içerisinde ameliyatını yapmak gerekiyor.
Geçmiş olsun,



Soru:
Sayın hocam iyi akşamlar,ben 21 haftalık hamileyim,bebeğimde ekte gönderdiğim teşhisle kalp rahatsızlığı çıktı,operasyon gerektiği anlatıldı,Eylülde tekrar kontrole gidip baktırdığımda doğar akciğer oluşumuna göre doğar doğmaz mı yoksa daha sonra mı olacağı belli olacak..şimdi operasyon yapacak doktor arayışına girince adınızı ve bu tür ameliyatları sıkça yaptığınızı duydum...böyle bir tabloda risk durumu nelerdir,tamamen sağlığına kavuşma olasılığı var mıdır? kafamızda ebeveyn olarak türlü sorular var..bizi aydınlatabilirseniz sevinirim,şimdiden vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim....saygılarımla

Cevap:
Geçmiş olsun,
Çocuğunuzun eko raporunu inceledim. Triküspid atrezisi yani kalbin sağ tarafındaki kapakçığın gelişmeme sorunu var. Bu sorun nedeniyle kalbin sağ tarafı da normale göre küçük durumda. Böyle bir hastada doğum sonrası kalbin sağ tarafını tekrar büyütüp normal haline getirme imkanı olmadığı için hastanın yaşına ve durumuna göre kalbin sağ tarafını bypass ederek kirli ve temiz kanı birbirinden ayıracak bazı ameliyatlar yaparak hastayı yaşatabiliyoruz. Öncelikle bu triküspid atrezisinin 3 formu olduğunu söylemeliyim. Akciğere giden damarda ciddi daralma veya tıkanıklık olan tiplerinde (sizin ekoda böyle bir durum belirtilmemiş) doğumdan sonraki ilk 1 hafta 15 gün içerisinde akciğer damarına kan verecek şekilde şant ismini verdiğimiz bir suni damar yerleştirme ameliyatı yapıyoruz. Akciğere giden damarda genişleme olanlara ise doğumda herhangi bir müdahale yapmayıp 2 ay civarı pulmoner banding ismini verdiğimiz bir daraltma işlemi yapıyoruz. Bu iki grup arasında kalıp akciğere giden damarda hafif darlık olan bazı hastalara ise erken dönemde herhangi bir ameliyat gerekmeyebiliyor. Daha sonra bu çocuklar 6 ay - 1 yaş arasına geldiğinde kalbin sağ tarafını bypass ederek vücudun üst kısmından gelen kirli kanı temiz kana karışmadan ayıracak ilk ameliyat olan Glenn şant ismini verdiğimiz bir ameliyat yapıyoruz. Bu ameliyatla çocuklar %90 ve üzeri bir oksijen satürasyonuna kavuşuyor ve diğer çocuklara yakın bir büyüme gelişme gösterebiliyorlar. Bu ameliyatla 4-5 yaşına kadar devam ettikten sonra üçüncü ve son ameliyatı yapıyoruz. Fontan ismini verdiğimiz son ameliyatta vücudun alt kısmından gelen kirli kanı kalbe dökülmeden ayırıp akciğer damarına birleştiriyoruz. Bu son ameliyat ile hastalar yine %90 ve üzeri bir satürasyonla normal insanlara yakın oksijen oranları ile hayatlarına devam edebiliyorlar. Yenidoğan döneminde yapılanlar daha riskli olmak üzere tüm ameliyatlar riskli ve ağır kalp ameliyatlarıdır. Daha önceden bu ameliyatlardan çok fazla miktarda yaptığımız için tecrübemiz fazla. Eğer, isterseniz doğum sonrası yapılacak ilk eko ile çocuğu değerlendirip ameliyat programına alabiliriz.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Yorumlar - Yorum Yaz