• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@bugraharmandar
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam118
Toplam Ziyaret808121
Konular

Çocuk Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi (Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery)

Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu (Platform for Pediatric Heart Surgery)

Pediatrik Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi

Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery

Son Ameliyatlar

Son yapılan ameliyatlar

Anbalanse komplet AVSD, LV hipoplazisi tanılarıyla Erzurum'dan gelen ve 1 yaşında Bidirectional Glenn Shunt ameliyatı yaptığımız Hira'ya son ameliyatı olan Extrakardiyak Fontan ameliyatını Muğla SK Üniv Hastanesinde başarıyla uyguladık.
Sağlığına kavuşan Hira taburcu oldu.




Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve Fontan ameliyatı yaptığımız Hira.


https://www.hamlegazetesi.com.tr/2020/03/06/sagligina-muglada-kavustu-2/



Erzurum’da yaşayan ve doğuştan kalbinin sol karıncığı gelişmemiş aynı zamanda kalbinin iki karıncığı arasında geniş bir delik bulunan 5,5 yaşındaki Hira İnce, sağlığına Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kavuştu.

Kadir Tamer

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi’nde Doç. Dr. Buğra Harmandar ve ekibi tarafından gerçekleşen ‘Fontan ameliyatı’ ile sağlığına kavuşan 5.5 yaşındaki Hira İnce, son yapılan tetkiklerinin ardından hastaneden taburcu oldu.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Buğra Harmandar, 5,5 yaşındaki Hira İnce’nin oldukça nadir görülen tek ventriküllü hastalarda kalbin sağ veya sol karıncığı gelişmemiş olduğundan kalpte tam bir düzeltme yapma imkanı bulunmayan bir rahatsızlığı bulunduğunu belirterek, “Kalbin içerisinde kirli ve temiz kan birbirine karıştığı için hastalar düşük oksijen düzeyleriyle yaşamak zorunda kalıyorlar. Bu hastalarda Glenn ve Fontan ismini verdiğimiz kirli ve temiz kanı birbirinden ayıran 2 ameliyatla hastaları normal insanlarla hemen hemen aynı oksijen düzeylerinde yaşayacak duruma getirebiliyoruz. Nitekim oldukça riskli, ağır ve zor olan bu ameliyatlar Türkiye’de belli başlı büyük kalp merkezleri dışında yapılmıyor. Hira’nın ilk ameliyatı olan Glenn ameliyatını 1 yaşındayken Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde gerçekleştirmiştik. Şimdi ikinci son ameliyatını da Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde başarıyla gerçekleştirdik. Hastamız sağlığına kavuşarak taburcu oldu” dedi.



Aort Koarktasyonu ameliyatı yaptığımız 2 Prematür Yenidoğan hastamız taburcu oldu.

Aort Koarktasyonu nedeniyle koarktektomi + extended end-to-end anastomoz ameliyatı yaptığımız 2 Prematür Yenidoğan hastamız taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Dr.Öğr.Üyesi Hande İŞTAR





https://www.hamlegazetesi.com.tr/2020/01/19/ayse-naz-bebegin-buyuk-mucadelesi/













Erzurum'da aort koarktasyonu teşhis edilen ve Ankara'da 1 aylıkken balon anjioplasti yapılmasına rağmen hastalığı devam eden 2,5 aylık hastamız Aybars yaptığımız Aort Koarktasyonu ameliyatı sonrasında sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Taburcu olurken Aybars ve ailesi oldukça mutlu görünüyorlardı.

Bu hastamız basında geniş yer buldu:

https://www.mynet.com/25-aylik-bebege-kalp-ameliyati-110106147330

Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, normal doğumla dünyaya gelen ve kalbinden vücuduna kan götüren aort damarında darlık belirlenen 2,5 aylık Aybars Taşköprülü, ameliyatla sağlığına kavuşturuldu. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesi Kalp-Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar, ailelere uyarıda bulunarak, "Yeni doğan ve küçük bebeklere anjiyo ile balon tedavisi yapılması faydalı olmuyor. Tekrarlıyor ya da faydasız oluyor" dedi.

Ameliyat hakkında konuşan Doç. Dr. Harmandar, "Ankara'da özel bir hastanede yaptırılan anjiyo ile balon tedavisinin faydası olmamış. Hastamız geçen hafta perşembe günü uçakla Muğla'ya geldi. Cuma günü ameliyatını yaptık. Aort koarktasyonu bulunan yetişkin ve büyük çocuklara balon tedavisi uygulanabilir. Ancak yeni doğan ve küçük bebeklere anjiyo ile balon anjiyoplasti yapılması faydalı olmuyor. Hastalık tekrarlıyor ya da faydasız oluyor. Bundan dolayı cerrahi tedavi öneriyoruz" dedi. Umuray-Merve Taşköprülü çifti ise "Boşuna zaman kaybı yaşadık. Daha önce buraya gelseydik evladımızın iyileşme süreci hızlı olacaktı. Yavrumuzun operasyonu başarıyla gerçekleştiren Buğra hocamıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.


https://www.haberekspres.com.tr/ege/25-aylik-bebege-kalp-ameliyati-h130287.html

https://www.haberler.com/2-5-aylik-bebege-kalp-ameliyati-12626618-haberi/


https://www.bolgegundem.com/25-aylik-bebege-kalp-ameliyati-1083052h.htm


https://www.sondakika.com/haber/haber-2-5-aylik-bebege-kalp-ameliyati-12626533/


https://www.haberturk.com/mugla-haberleri/73464910-2-5-aylik-bebege-kalp-ameliyati


https://www.hamlegazetesi.com.tr/aybars-bebek-sagligina-kavustu/




Triküspid atrezisi + TGA (Büyük arter transpozisyonu) + Arkus aorta hipoplazisi bulunan hastamız Mahmut Musey yaptığımız Arkus rekonstrüksiyonu + Atriyal septektomi + Pulmoner banding ameliyatları sonrasında sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Triküspid atrezisi + TGA (Büyük arter transpozisyonu) + Arkus aorta hipoplazisi bulunan 2 aylık hastamız Mahmut Musey yaptığımız Arkus rekonstrüksiyonu + Atriyal septektomi + Pulmoner banding ameliyatları sonrasında sağlığına kavuşarak taburcu oldu.







http://www.hamlegazetesi.com.tr/mahmut-bebek-sagligina-muglada-kavustu/

http://www.mu.edu.tr/tr/haber/3-aylik-bebek-universitemiz-hastanesinde-gerceklestirilen-ameliyatla-sagligina-kavustu-516

https://www.haberler.com/1-5-aylik-bebege-5-saatlik-kalp-ameliyati-12577383-haberi/

https://www.sozcu.com.tr/2019/saglik/15-aylik-bebege-5-saatlik-kalp-ameliyati-5427681/

https://www.haberler.com/1-5-aylik-bebege-5-saatlik-kalp-ameliyati-12577383-haberi/

https://haberglobal.com.tr/saglik/1-5-aylik-bebege-5-saatlik-kalp-ameliyati-12257




Fallot Tetralojisi + Pulmoner Kapak Yokluğu nedeniyle Fallot Tetralojisi total tamiri + RV-PA No:15 Pulmoner kapaklı kondüit replasmanı + sağ ve sol pulmoner arterlerin daraltılması ameliyatı yaptığımız 11 aylık hastamız Furkan Yasin taburcu oldu.

Fallot Tetralojisi + Pulmoner Kapak Yokluğu nedeniyle Fallot Tetralojisi total tamiri + RV-PA No:15 Pulmoner kapaklı kondüit replasmanı + sağ ve sol pulmoner arterlerin daraltılması ameliyatı yaptığımız 11 aylık hastamız Furkan Yasin taburcu oldu.


Furkan Yasin taburcu olurken....
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Dr.Öğr.Üyesi Hande İŞTAR
KVC Servis Sorumlu Hemşiresi Olsen SARI
KVC Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Emine DEPBOYLU 



1,9 kg ağırlığındaki yenidoğan hastamız Zeynep Alya anterior mini torakotomi ile yaptığımız PDA kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

1,9 kg ağırlığındaki yenidoğan prematür hastamız Zeynep Alya'da geniş PDA bulunduğu ve bu nedenle kalp yetersizliğine girdiği tespit edilmişti.
Zeynep Alya'ya anterior mini torakotomi ile yaptığımız PDA kapama ameliyatı sonrasında hastamız sağlığına kavuşarak taburcu oldu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

Aort koarktasyonu nedeniyle ameliyatını yaptığımız 19 yaşındaki hastamız Servet 6 yıldır kullandığı tansiyon ilaçlarından kurtularak sağlığına kavuştu.

Kalp ameliyatı sonrası tansiyon ilacından kurtuldu

Aort koarktasyonu nedeniyle ameliyatını yaptığımız 19 yaşındaki hastamız Servet 6 yıldır kullandığı tansiyon ilaçlarından kurtularak sağlığına kavuştu.



Cavit AKGÜN / MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da, aort damarında darlık belirlenen hipertansiyon hastası Servet Barin (19), kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu. Tansiyonu düzelen Barin, 6 yıldır kullandığı ilaçlarından kurtuldu.
Hastamız Servet Barin, 6 yıldır yaşadığı hipertansiyon rahatsızlığının nedeninin kapsamlı araştırılması amacıyla Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin kardiyoloji kliniğine başvurdu. Yapılan kontrollerde, Barin'in vücuduna kan götüren aort damarında darlık olduğu tespit edildi ve ameliyat olmasına karar verildi. MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar, ekibiyle 4 saat süren kalp ameliyatını gerçekleştirdi. Başarılı operasyonun ardından hipertansiyonu düzelen Barin, 6 yıldır kullandığı ilaçlarından kurtuldu. Doç. Dr. Buğra Harmandar,  "Son 2 yıldır Muğla'da azimle çabalayarak hem erişkin hem de çocuk kalp ameliyatlarının yapılabilmesi için gerekli tüm teknik donanım ve altyapıyı hazırladık. Kalp cerrahisi merkezimizde 6 aydır en kompleks yetişkin ve çocuk kalp ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz" dedi. Barin'in kalpten çıkarak vücuda kan götüren ana aort damarının kum saati gibi daralmış olduğunu gördüklerini belirten Harmandar, "Bu daralma olan bölümü kesip çıkararak, bu alana suni bir damar yerleştirdik. Vücudun alt kısmına basınçlı kan verdik. Ameliyattan sonra hastanın tansiyonunun bir süre daha yüksek gitmesini bekliyorduk ama hemen düzeldi. Bu hastamızdaki ilginç nokta, 19 yaşına kadar yüksek tansiyonla yaşamış olmasına ve uzun yıllar ilaç kullanmış olmasına rağmen ameliyattan sonra yüksek tansiyonunun tamamen düzelmesi. Ayrıca ilaç kullanma ihtiyacının kalmamış olması. Bu sebeple kendisini şanslı görüyoruz" dedi.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

Muğla SK Üniversitesi

Tıp Fakültesi

Kalp ve Damar Cerrahisi

Anabilim Dalı Başkanı




VSD kapama ameliyatı yaptığımız 9 aylık ileri Pulmoner hipertansiyonlu doubly committed geniş VSD'si bulunan hastamız Alihan ve perimembranöz 10 mm VSD'si bulunan 3 yaşındaki hastamız İsmet taburcu oldu.

VSD kapama ameliyatı yaptığımız 9 aylık ileri Pulmoner hipertansiyonlu doubly committed geniş VSD'si bulunan hastamız Alihan ve perimembranöz 10 mm VSD'si bulunan 3 yaşındaki hastamız İsmet taburcu oldu.



VSD kapama ameliyatı yaptığımız 9 aylık ileri Pulmoner hipertansiyonlu doubly committed geniş VSD'si bulunan hastamız Alihan taburcu olurken



VSD kapama ameliyatı yaptığımız perimembranöz 10 mm VSD'si bulunan 3 yaşındaki hastamız İsmet taburcu olurken Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi ile



Mardin'den ameliyat olmak için hastanemize gelen 1 yaşındaki hastamız Ayaz Efe yaptığımız başarılı VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Mardin'den ameliyat olmak için hastanemize gelen 1 yaşındaki hastamız Ayaz Efe yaptığımız başarılı VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.




VSD kapama ameliyatı yaptığımız perimembranöz 10 mm VSD'si bulunan 1 yaşındaki hastamız Ayaz Efe taburcu olurken Kalp ve Damar Cerrahisi ekibi ile birlikte


Taussig Bing anomalisi + Pulmoner arter hipoplazisi tanılarıyla aortopulmoner santral şant yaptığımız yenidoğan hastamız Alya taburcu oldu.

Bodrum'dan Taussig Bing anomalisi + Pulmoner arter hipoplazisi tanılarıyla tarafımıza refere edilmiş olan ve aortopulmoner santral şant yaptığımız yenidoğan hastamız Alya taburcu oldu.






3 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Trunkus Arteriozus tanısıyla Rastelli ameliyatı yaptığımız hastamız Öykü Mina Pahsa'nın artık kendine küçük gelen RV-PA kondüitini başarıyla değiştirdik.

Eskişehir'den gelen Rastelli hastamız taburcu oldu.
3 yıl önce Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Trunkus Arteriozus tanısıyla Rastelli ameliyatı yaptığımız hastamız Öykü Mina Pahsa'nın artık kendine küçük gelen RV-PA kondüitini başarıyla değiştirdik.
3 yıl önce yenidoğan döneminde 11 mm olarak yerleştirdiğimiz RV-PA kondüiti artık küçük gelince Öykü Mina'ya 15 mm yeni bir RV-PA kondüiti yerleştirdik.
Sağlığına kavuşan Öykü Mina taburcu oldu.
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Köyceğiz'den yenidoğan koarktasyonu tanısıyla tarafımıza gönderilen hastamız Bebek Bilgiç yaptığımız başarılı koarktasyon tamiri ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Köyceğiz'den yenidoğan koarktasyonu tanısıyla tarafımıza gönderilen hastamız Bebek Bilgiç yaptığımız başarılı koarktasyon tamiri (koarktasyon rezeksiyonu+uç-uca extended anastomoz) ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR






Yenidoğan döneminde hastamız Ömer İhsan'a PDA kapama + Pulmoner banding ameliyatı yapmıştık. 1 yaşına ulaşan hastamıza ikinci ameliyatta VSD kapama + Pulmoner debanding ameliyatı uyguladık. Sağlığına kavuşan hastamız taburcu oldu.

2,5 kg ağırlığında 8 aylık prematüre doğan ve geniş VSD+geniş PDA tespit edilen hastamız Ömer İhsan'a yenidoğan döneminde PDA kapama + Pulmoner banding ameliyatı yapmıştık. 1 yaşına ulaşan hastamıza ikinci ameliyatta VSD kapama + Pulmoner debanding ameliyatı uyguladık. Sağlığına kavuşan hastamız taburcu oldu.







Ömer İhsan'ın ilk ameliyatı haberimiz:
https://www.pediatrikkalpcerrahisi.com/?Syf=18&Hbr=1070815&/2,5-kg-a%C4%9F%C4%B1rl%C4%B1%C4%9F%C4%B1nda-8-ayl%C4%B1k-premat%C3%BCre-do%C4%9Fan-ve-geni%C5%9F-VSD+geni%C5%9F-PDA-tespit-edilen-hastam%C4%B1z-yapt%C4%B1%C4%9F%C4%B1m%C4%B1z-ameliyat-sonras%C4%B1-taburcu-oldu.


Manisa'dan gelen 6 yaşındaki hastamız Gülnur TGA (Büyük Arter Transpozisyonu) + Pulmoner Stenoz + VSD tanılarıyla takip edilmekteydi. Arteriyel Switch + Sol ventrikül çıkım yolu genişletilmesi + VSD kapama ameliyatı yaptığımız hastamız taburcu oldu.

Manisa'dan gelen 6 yaşındaki hastamız Gülnur, TGA (Büyük Arter Transpozisyonu) + Pulmoner Stenoz + VSD tanılarıyla takip edilmekteydi. Arteriyel Switch + Sol ventrikül çıkım yolu genişletilmesi + VSD kapama ameliyatı yaptığımız hastamız taburcu oldu.








http://www.hamlegazetesi.com.tr/sagligina-muglada-kavustu/



https://www.iha.com.tr/haber-6-yasinda-iki-kalp-bir-anjiyo-bir-beyin-ameliyati-gecirdi-801719/



https://www.aksam.com.tr/aksam-tv/yasam/sadece-10-binde-goruluyor-hastaneler-riskli-diye-kabul-etmedi/47038



Yorum Yaz - Arşiv   
67 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın



Triküspid atrezisi nedeniyle daha önceden diğer merkezlerde 3 kalp ameliyatı yapılmış (BT Shunt, Glenn shunt, pulmoner banding) ve AV Blok gelişmiş olan 24 yaşındaki hastaya kalıcı epikardiyal pacemaker yerleştirdik.

Çocuk kardiyolojisi tarafından izlemi yapılmakta olan 24 yaşındaki Gülümser Sümeyye Köklü, kalbinin sağ karıncığı doğuştan gelişmemiş (Sağ ventrikül hipoplazisi) olduğu için daha önceden başka merkezlerde 3 defa kalp ameliyatı olmuş (BT Şant, Glenn, Pulmoner Banding) ve tarafımıza halsizlik, yorgunluk şikayetleri ile başvurmuştur. Çocuk Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Konseyi tarafından yapılan değerlendirme sonrasında hastada kalp hızında ciddi yavaşlama (Komplet AV Blok) tespit edilmiştir. Doç. Dr. Buğra Harmandar ve Kalp Damar Cerrahisi ekibi tarafından gerekli ameliyat hazırlığı yapılarak kurumumuzda ilk olan kalıcı kalp pili (Epikardiyal Pacemaker) yerleştirilmiş ve hastanın kalp hızını normale getirilmiştir.

 

Bu konuyla ilgili çıkan basın haberleri şu şekilde:

 

https://www.posta.com.tr/msku-egitim-ve-arastirma-hastanesinde-ilk-kez-kalici-kalp-pili-takildi-2113998

http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/mugla/msku-egitim-ve-arastirma-hastanesinde-ilk-kez-41133866

https://www.cnnturk.com/yerel-haberler/mugla/msku-egitim-ve-arastirma-hastanesinde-ilk-kez-kalici-kalp-pili-takildi-948415

 

 

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR: “Bu ameliyatın en büyük zorluğu hastanın göğüs kafesinin 4.defa açılmasının gerekmesiydi. Göğüs kafesi ilk defa açıldıktan sonra kapatıldığında kalp göğüs kafesine yapışıyor ve bundan sonraki her açılması kalbin yaralanması açısından çok büyük tehlike arz ediyor. Bu sebeple çoğu cerrah ikinci veya daha sonraki kalp ameliyatlarında göğüs kafesini açmaya çekinmektedir"







Doç. Dr. Buğra Harmandar’a kalıcı kalp pili ameliyatı nedir diye sorduk?

Kalıcı kalp piline neden gereksinim duyulur?

Kalbin düzenli kasılabilmesini sağlayan doğal bir pili vardır. Bu doğal pil sinüs düğümü olarak adlandırılır ve hastanın yaşına göre dakikada belli sayıda uyarı üretir. Bu uyarı sayısınca kalp kasılır ve vücudumuza kan pompalanır. Sinüs düğümünün ürettiği uyarı sayısı olması gerekenden az olursa vücudun ihtiyaç duyduğu kan dolayısıyla oksijen sağlanamaz bunun sonucu olarak hasta bayılabilir hatta hayatının kaybedebilir. Kalp hızını yavaşlatan ileti sisteminde kopukluk veya kalbin doğal pilinin yavaş çalışması gibi durumlarda yeterli kalp hızını sağlamak için kalp pili takılması gereklidir.
Normal kalbi olan sadece iletim sistemi problemi olan 7 yaşından büyük çocuk ve erişkilerde kalp pili göğüs açılmadan damardan takılabilir. Ancak hastamızda olduğu gibi kalbin kan pompalayan boşluklarından birisi gelişmediği zaman bu işlem uygun değildir. Bu gibi durumlar da göğüs açılarak kalbi saran zarın altına pilin elektrot denilen kablosu konulur. Bu yöntemin adı Epikardiyal Kalıcı Kalp Pili takılması işlemidir.
Hastamıza bu işlem yapılmış ve vücudunun ihtiyacı olan kanın sağlanması için kalp hızı olması gereken düzeye getirilmiştir
Kalp Damar Cerrahisi Hekimleri olarak yerleştirmiş oldukları akıllı pilin, hastanın hareketlerini hissedebiliyor, uyuduğunda kalp hızını yavaşlatıyor, koştuğunda veya efor yaptığında da kalp hızını artırabiliyor olduğunu ifade etti 
Kurumumuzda yapılan İlk kalıcı pacemaker yerleştirme ameliyatı sonrasında hastamız Sümeyye sağlığına kavuştu ve servisten taburcu oldu.
Doç. Dr. Buğra Harmandar nezdinde tüm Kalp Damar Cerrahisi hekimlerimize ve emeği geçen bütün çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederiz…



Komplet Atriyoventriküler septal defekt (AV Kanal) nedeniyle Modifiye tek yama tekniği ile başarılı tam tamir uyguladığımız 7 aylık Down sendromlu hastamız Elzem taburcu oldu.

Komplet Atriyoventriküler septal defekt (AV Kanal) nedeniyle Modifiye tek yama tekniği ile başarılı tam tamir uyguladığımız 7 aylık Down sendromlu hastamız Elzem taburcu oldu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Elzem bebek ve annesi


Bu hastamız ile ilgili basın haberleri ve videosu şu şekilde:

https://www.posta.com.tr/down-sendromlu-bebege-kalp-ameliyati-2118786

http://www.hurriyet.com.tr/yerel-haberler/mugla/down-sendromlu-bebege-kalp-ameliyati-41143453

https://www.dailymotion.com/video/x73t2wc

http://www.milliyet.com.tr/down-sendromlu-bebege-kalp-ameliyati-mugla-yerelhaber-3248641/

http://www.hamlegazetesi.com.tr/muglada-ilk-kez-down-sendromlu-bebege-acik-kalp-ameliyati/

Muğla’da ilk kez Down sendromlu bir bebeğe açık kalp ameliyatı uygulandı.



Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve ekibi tarafından başlatılan erişkin ve çocuk açık kalp ameliyatları başarıyla sürüyor.

Şu ana kadar 80 yaş üstü pekçok yetişkin hastaya uyguladıkları başarılı açık kalp ameliyatlarının yanısıra düşük doğum ağırlıklı yenidoğanlar dahil olmak üzere pekçok çocuk ve bebek hastaya da kompleks açık kalp ameliyatları başarıyla uygulandı.

Bunun son örneği Dalaman’dan hastanemize başvurarak Çocuk Kardiyoloji Bölümü tarafından takip edilmekte olan 7 aylık Elzem Eygül isimli Down sendromlu bebek oldu. Elzem bebeğe Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve ekibi tarafından yapılan başarılı kompleks tam düzeltme açık kalp ameliyatı ile Elzem bebek sağlığına kavuşarak taburcu oldu.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR:

Elzem bebekte Komplet AV Kanal Defekti (Atriyoventriküler Septal Defekt) adı verilen çok kompleks bir kalp hastalığı mevcuttu. Doğumdan itibaren mevcut olan bu hastalıkta kalbin karıncık ve kulakçıkları arasındaki duvar gelişmemiş oluyor. Kalp kapakçıkları ise bu duvara tutunamadıkları için serbest halde kalp içerisinde duruyor ve kalp yetersizliğine neden oluyorlar. Bu hastalığın tam düzeltme ameliyatlarını hastalar genellikle 6 aylıkken gerçekleştiriyoruz. Ama geç kalınmış 8-10 aylık olan hastalara da daha önceden defalarca başarıyla uyguladık. Elzem bebekte uyguladığımız açık kalp ameliyatı ile kalbin karıncık ve kulakçıkları arasına yeni bir duvar oluşturarak kalp kapakçıklarını bu yeni duvara tespit ettik. Kalp kapakçıklarında doğuştan beri mevcut olan yırtıkları da tamir ettik. Başarılı bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamız artık taburcu oluyor.

Komplet AV Kanal Defekti (Atriyoventriküler Septal Defekt) hastalığı konusunda 10 yılın üzerinde Dünya çapında çalışmalarım mevcut. 2012 yılında İstanbul Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Hastanesinde yapmış olduğum ve o dönem için Türkiye’deki en yüksek vaka sayısına sahip olan çalışmam (EK-1) 2018 yılında Dünya’da bu alandaki en prestijli dergilerden Cardiovascular and Thoracic Surgery Dergisinde bu alanda Dünya’da yapılmış en iyi 10 çalışma arasında gösterildi (EK-2).

Bu kadar kompleks doğumsal kalp hastalıklarının ameliyatları özellikle kompleks yenidoğan kalp hastası bebeklerin ameliyatları ülkemizde İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler dışında rutin olarak artık yalnızca Muğla’da tarafımızca yapılmaya başlandı.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

Muğla SK Üniversitesi

Tıp Fakültesi

Kalp ve Damar Cerrahisi

Anabilim Dalı Başkanı

Muğla Tıp Dergisi Cerrahi Tıp Bilimleri Editörü



Cavit AKGÜN/MUĞLA, (DHA)- MUĞLA'da normal doğumla dünyaya gelen ve kalbinde delik bulunan down sendromlu 7 aylık Elzem Eygül bebek, gerçekleştirilen ameliyat ile sağlığına kavuştu.
Dalaman ilçesinde yaşayan ev kadını Kezban Eygül (39), geçen eylül ayında normal doğumla kız bebek dünyaya getirdi. Dalaman Devlet Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde, 'Elzem' adı verilen bebeğin down sendromlu ve kalbinde delik olduğu belirlendi. Kezban Eygül ve marangoz eşi Nadir Eygül (42), çocuklarını, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirdi. MSKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar tarafından yapılan kontrollerin ardından, kalbinde delik bulunan bebek için ameliyat kararı verildi. Geçen 27 Şubat'ta 3 saat süren operasyonun ardından sağlığına kavuşan Elzem Eygül, taburcu edildi.
MSKÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Buğra Harmandar, ilk kez down sendromlu bir bebeğe kalp ameliyatı yapıldığını belirterek, "Elzem bebekte 'Komplet AV Kanal Defekti' (Atriyoventriküler Septal Defekt) adı verilen çok kompleks bir kalp hastalığı mevcuttu. Doğumdan itibaren mevcut olan bu hastalıkta kalbin karıncık ve kulakçıkları arasındaki duvar gelişmemiş oluyor. Kalp kapakçıkları ise bu duvara tutunamadıkları için serbest halde kalp içerisinde duruyor ve kalp yetersizliğine neden oluyorlar. Bu hastalığın tam düzeltme ameliyatlarını hastalar genellikle 6 aylıkken gerçekleştiriyoruz. Ama geç kalınmış 8- 10 aylık olan hastalara da daha önceden defalarca başarıyla uyguladık. Elzem bebekte uyguladığımız açık kalp ameliyatı ile kalbin karıncık ve kulakçıkları arasına yeni bir duvar oluşturarak kalp kapakçıklarını bu yeni duvara yerleştirdik. Kalp kapakçıklarında doğuştan beri mevcut olan yırtıkları da tamir ettik. Başarılı bir ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamız artık taburcu oluyor" dedi.
Down sendromlu bebekler hakkında bilgi veren Doç. Dr. Harmandar, "Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden hayallerimize sınır koymamalıyız. Bir yandan hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek, ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız. Zihinsel engelli olmak duygusal engelli olmak demek değildir. Down sendromlu bebekler de beslenme, temizlenme, sevilme ihtiyacı duyan, acıkınca, sıkılınca ağlayan, kızan, küsen, gülen, geceleri sizi uyutmayan bebekler olacaktır" diye konuştu.
Anne Kezban Eygül ise "Evladımız ilk doğdu zaman doktorlar yaşamayacağını söyledi. Umudumuzu hiç kaybetmedik. Buğra Bey'in çok başarılı bir hekim olduğunu öğrendik. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Elzem, bizim üç çocuğumuzdan birisi. Herkes bir engelli adayıdır. Bunun bilinciyle hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandı.






Geniş VSD, Pulmoner hipertansiyon, kilo alamama, büyüme gelişme geriliği bulunan 4 aylık hastamız Melih yaptığımız başarılı VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Kalp karıncıkları arasında mevcut olan geniş delik (VSD) nedeniyle kilo alamayan ve büyüme hızı olumsuz etkilenen 4 aylık Melih Şahin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde geçirdiği ameliyat ile sağlığına kavuştu. Doç. Dr. Buğra Harmandar ve ekibi başarılı bir şekilde ameliyatını gerçekleştirdiği küçük bebeği, tedavi sürecinde de yalnız bırakmayarak sağlığına kavuşmasında büyük pay sahibi oldular.

http://www.hamlegazetesi.com.tr/umut-olmaya-devam-ediyorlar/

Kalp karıncıkları arasında mevcut olan geniş delik (VSD) nedeniyle kilo alamayan ve büyüme hızı olumsuz etkilenen 4 aylık Melih Şahin, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde geçirdiği ameliyat ile sağlığına kavuştu.

4 ay önce dünyaya gelen Melih Şahin’de kalp karıncıkları arasında mevcut olan geniş delik (VSD) hastalığı tespit edildi. VSD hastalığının yoğun bakım sürecinin oldukça zor geçmesi, hastanın solunum cihazından ayrılmasında uzun zaman alması nedeniyle küçük yaşta cerrahi yüksek risk nedeniyle ameliyat etmekten çekinilmesine rağmenKalp ve Damar Cerrahisi Kliniğinde Doç. Dr. Buğra Harmandar ve ekibi tarafından ameliyat edildi.

Başarılı geçen ameliyatın ardından 4 aylık Melih Şahin, tedavi sürecini tamamlayarak sağlığına kavuştu.

Melih bebeğin zor bir süreçten sağlıklı olarak çıktığını kaydeden Doç. Dr. Buğra Harmandar, “VSD’si olan bebeklerde 1-2 aylıktan sonra terleme, sık nefes alma, kolay yorulma, kilo alımında yavaşlama, sık enfeksiyon gibi bulgular beklenebilir. Bu belirtiler bebeğin sağlığı için çok önemlidir ve ailelerin dikkatli olması gerekir. Hastamız Melih’in ailesi bebeklerinin durumunun farkında ve bilinçli olarak takiplerini yaptırarak gerekli ameliyat için kurumumuzu ve ekibimizi tercih etmişlerdir. Yapılan ön hazırlıktan sonra ameliyat başarılı bir şekilde yapılmış ve Melih bebekte herhangi bir komplikasyon yaşanmamıştır. Çocuk kalp ameliyatlarının da artık kurumuzda ve Muğla’da tarafımızdan yapılıyor olması her kesimden hasta için oldukça büyük bir fırsattır” dedi.

VSD nedir?

Ventriküler Septal Defekt (VSD) karıncıklar arası delik hakkında bilgi veren Doç. Dr. Buğra Harmandar şunları söyledi:

“Kalbin sol ve sağ karıncığı (ventrikül) arasındaki bölmede bir delik olarak tanımlanır. Kalbin daha yüksek basınçlı olan sol tarafından, daha düşük basınçlı olan sağ tarafına fazla miktarda oksijenden zengin temiz kan geçer. Böylece daha önce akciğerler tarafından oksijenden zengin hale getirilmiş kan akciğerlere tekrar geri pompalanır. Bu şekilde akciğerlere giden kan akımı ve akciğer atardamar kan basıncı artar (pulmoner hipertansiyon). Kalp daha fazla çalışmak zorunda kaldığı için kalp büyümesi ve kalp yetmezliği ortaya çıkar. Görülen belirtiler, VSD’nin genişliği ile doğrudan ilişkilidir. Hastalık belirtileri doğum sonrası birkaç hafta içinde ortaya çıkmayabilir. Geniş VSD’ li çocuklarda büyüme ve gelişme normalden geri kalabilir. Sık akciğer enfeksiyonları gelişir. Solunum sıkıntısı, inleme ve kalp yetersizliği ortaya çıkabilir. Akciğer atardamarında basınç yükselir (Pulmoner hipertansiyon). Zaman içerisinde süregelen bu yüksek basınç akciğer damarında kalıcı hasara yol açabilir. Bu hastalarda beklenmeden kalpteki deliğin ameliyatla kapatılması gereklidir. Bu durum çocukların ameliyat şansını yitirmesine yol açabilir. Geniş VSD’ li ve pulmoner hipertansiyonlu bebeklerin 2 yaşından önce ameliyat olmaları gerekir.”







Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve hastamız Melih



Melih ameliyat sonrası 1.ayında hızla kilo almaya başladı....



İnferior kaval tip geniş ASD'si bulunan 15 yaşındaki hastamız yaptığımız başarılı ASD kapama ameliyatı ile sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Muğla Milas'tan bize başvuran İnferior kaval tip geniş ASD'si bulunan 15 yaşındaki hastamız Funda yaptığımız başarılı ASD kapama ameliyatı ile sağlığına kavuşarak taburcu oldu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




2,5 kg ağırlığında 8 aylık prematüre doğan ve geniş VSD+geniş PDA tespit edilen hastamız yaptığımız ameliyat sonrası taburcu oldu.

2,5 kg ağırlığında 8 aylık prematüre doğan ve geniş VSD+geniş PDA tespit edilen hastamız yaptığımız PDA kapama + Pulmoner banding ameliyatı sonrası  başarıyla taburcu oldu.

MUĞLA'da prematüre doğan ve kalbindeki delik nedeniyle akciğerine giden şiddetli kan yüzünden nefes alamaması üzerine solunum cihazına bağlanan 13 günlük 'Ömer İhsan' isimli erkek bebek, açık kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

Milas ilçesi Cumhuriyet Anadolu Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapan Betül Bulut (39), hamilelik kontrolünde riskli gebelik şüphesi üzerine, geçen 14 Eylül'de Muğla'ya sevk edildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan tetkiklerde, bebeğin kalbinde delik olması nedeniyle Betül Bulut, 27 Eylül'de ameliyata alındı. 8 aylık olarak, 2 kilo 639 gram dünyaya gelen, 'Ömer İhsan' ismi verilen erkek bebek, kalbindeki delik nedeniyle akciğerine giden şiddetli kan yüzünden nefes alamadığı için solunum cihazına bağlandı. MSKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar, bebeği 10 Ekim'de ameliyata aldı. Dr. Harmandar, 3 saat süren açık kalp operasyonuyla minik bebeği sağlığına kavuşturdu. Yenidoğan Yoğun Bakım Üniversitesi'nde tedavisi tamamlanan Ömer İhsan'ı kucağına alan anne Betül Bulut ve eşi Abdulhalim Bulut (42) büyük sevinç yaşadı.

DOKTORA TEŞEKKÜR

Dr. Buğra Harmandar'a defalarca teşekkür eden Betül Bulut, "En agresif, evhamlı, umutsuz ve isyankar günümde Buğra Bey'le ile tanıştım. Sorunum o kadar büyüktü ki çaresizlik ve annelik hissiyatıyla ağlıyordum. Sabırla derdimi dinledi. Savunmasız ve muhtaç bir bebeğin, annesine yapılabilecekleri anlatarak çare üretti, yol gösterdi. Ameliyat öncesi usulca yanıma yaklaştı 'Annesi her şey iyi olacak üzülme' dedi. Tereddütsüz inandım. Bu yaşıma geldim ve Buğra Hocam kadar güler yüzlü, mütevazı, sıcak, hoşgörülü en önemlisi de güzel anlatan bir doktor görmedim. Kötüyü bile güzel anlatıyor. Mesleki tecrübesini, tıbbi bilgi ve becerisini kullanarak Allah'ın izniyle de her geçen gün iyileşen oğlumu kucağıma almamı sağladı. Bir insan hem bu kadar rasyonel hem de insanın içine iç huzuru verebilecek kadar yakın olabilir" dedi. Anne Bulut, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Bizi şifaya kavuşturan hocamız, ameliyat sonrası gece saat 23.00'e kadar yoğun bakımda oğlumu bekledi. Yorulmak bilmeden tedavi etti. Sadece ameliyatı başarıyla bitirmekle kalmadı. İşini layıkıyla, özveriyle yaptı. Bana 'Buradayım ben, sen git dinlen. Bir şey olursa müdahale ederim' diyerek güven verdi. Oğlumun iyileşme sürecinde doktorumun sıcakkanlılığı hiç değişmedi. Bizimle her ayrıntıyı paylaştı. Şefkatli bir duygu olan anne ve babalığı tattırdı. Evladımın sağlığına kavuşmasının verdiği mutluluk içerisinde, kendisine defalarca teşekkür etmek istiyorum."

Aile yaklaşık 4 ay süren hastane macerasının ardından taburcu edilen evlatlarını kucağına alarak hastaneden ayrıldı.





 https://www.sondakika.com/haber/haber-13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-11636488/

http://www.hamlegazetesi.com.tr/sihirli-parmaklari-ile-kalplere-dokunuyorlar/

13 Günlük Bebeğe Açık Kalp Ameliyatı https://www.sondakika.com/haber/haber-13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-11636488/

https://www.yenisafak.com/hayat/13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-3430860
















 https://www.sondakika.com/haber/haber-13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-11636488/

http://www.hamlegazetesi.com.tr/sihirli-parmaklari-ile-kalplere-dokunuyorlar/

https://www.sondakika.com/haber/haber-13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-11636488/

https://www.yenisafak.com/hayat/13-gunluk-bebege-acik-kalp-ameliyati-3430860





Fallot tetralojisi tanısıyla Bilecik'ten başvuran 1 yaşındaki hastamız Muhammet Pulmoner Kapağı koruyarak yaptığımız tam düzeltme ameliyatı sonrası sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Fallot tetralojisi tanısıyla Bilecik'ten başvuran 1 yaşındaki hastamız Muhammet Pulmoner Kapağı koruyarak yaptığımız tam düzeltme ameliyatı sonrası sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR







Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı yaptığımız ve bize Antalya/Manavgat'tan başvuran yenidoğan hastamız Ömer Faruk taburcu oldu.




Gebeliğinde yapılan fetal ultrasonlarda bebeğinde Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tespit edilen aile gebeliğinin 5.ayında tarafımızaAntalya/Manavgat'tan başvurmuştu. Hastanemizde son zamanlarda başlatmış olduğumuz bir protokol gereği hastanın gebelik takipleri hastanemizde yapılarak doğumu da hastanemizde gerçekleştirildi. 

Doğum sonrası yapılan ekokardiyografilerde teşhisi doğrulanan hastaya Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı uyguladık. Yenidoğan hastamız Ömer Faruk yaptığımız ameliyat sonrasında sağlığına kavuşarak taburcu oldu. 





Taburcu olduktan sonra ilk yapılan kontrol ekokardiyografisinde (bu ameliyatlardan sonra sıklıkla görülen pulmoner stenoz, aort kapak yetersizliği gibi) hiçbir sorunun olmadığı görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ayşe Hüma taburcu oldu.





Gebeliğinde yapılan fetal ultrasonlarda bebeğinde Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tespit edilen aile gebeliğinin 6.ayında tarafımıza Bilecik'ten başvurmuştu. Hastanemizde son zamanlarda başlatmış olduğumuz bir protokol gereği hastanın tüm gebelik takipleri hastanemizde yapılarak doğumu da hastanemizde gerçekleştirildi. 

Doğum sonrası yapılan ekokardiyografilerde teşhisi doğrulanan hastaya Büyük arter transpozisyonu (BAT - TGA) tanısıyla Arteriel Switch ameliyatı uyguladık. Yenidoğan hastamız Ayşe Hüma yaptığımız ameliyat sonrasında sağlığına kavuşarak taburcu oldu. 



Taburcu olduktan sonra ilk yapılan kontrol ekokardiyografisinde (bu ameliyatlardan sonra sıklıkla görülen pulmoner stenoz, aort kapak yetersizliği gibi) hiçbir sorunun olmadığı görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR





Triküspid atrezisi+Hipoplazik sağ ventrikül+Büyük arter transpozisyonu+Arkus Hipoplazisi tanılarıyla Modifiye Damus-Kaye Stansel Ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ömer başarıyla taburcu edildi.

Triküspid atrezisi+Hipoplazik sağ ventrikül+Büyük arter transpozisyonu+Arkus Hipoplazisi tanılarıyla Modifiye Damus-Kaye Stansel Ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Ömer başarıyla taburcu edildi.

Konu ile ilgili olarak hastanemiz web sayfasında yayınlanan haber aşağıdaki gibidir:


ESOGÜ Hastanesi’nde Mucize Ameliyat

ESOGÜ  Hastanesi’nde Mucize Ameliyat

‘Anne Karnında Tespit Edilen Kalp Hastalığı Nedeniyle Yaşamasının İmkansız Olduğu Söylenen Bebek ESOGÜ Hastanesinde Yapılan Başarılı Ameliyatla Hayata Tutundu’

Muğla’nın Fethiye ilçesinde ikamet eden GENCER ailesinin ilk bebeğinde anne karnında çok nadir rastlanan bir kalp anomalisi olduğu tespit edilmişti. Ailenin Muğla ve Antalya bölgesinde görüştüğü çocuk kardiyologları tarafından çocuğun anomalisinin çok ağır olduğu ve yaşama imkanının olmadığı kendilerine söylenmişti. Kalbinin bir odacığı hiç gelişmemiş, bir kalp kapağı tam tıkalı, kalpten çıkan ana iki damarın ters durduğu ve vücuda kan götüren ana aort damarının gelişmemiş olduğu görülmüştü. Aile, yaptığı araştırmalar neticesinde gebeliğinin 6. ayında bu ameliyatların Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde başarıyla yapıldığını öğrenmiş ve bu hastaneye başvuru yapmıştı. Doğuma kadar tüm takip tedavisi ESOGÜ Hastanesi’nde yapılan hastanın doğum sonrası ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi. Çocuğa literatürde çok nadir olan Damus-Kaye-Stansel ameliyatı, yapılan yeni bir modifikasyon ile başarıyla uygulandı. Bir aylık yoğun bakım takibi sonrasında servise alınan hasta bugün itibariyle sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

‘Tüm Kapılar Yüzümüze Kapandı’



Bebek Ömer Gencer’in annesi Hatice Gencer yaptığı açıklamada, kendilerine bebeğin kalbinde tespit edilen bu anomali sebebiyle başvurdukları tüm kadın doğum doktorları ve çocuk kardiyologları tarafından bu hastanın yaşamasının imkansız olduğu ve hastayı anne karnından almaktan başka çözüm olmadığı söylendiğini, belirtti. Hatta çocuğu aldırmak istemediklerini söylediklerinde bazı kadın doğum uzmanlarının kendileri ile artık görüşmek istemediklerini ve zamanlarını boşa çaldıklarını ifade ettiler.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Buğra Harmandar ile yapılan görüşmede  ‘Hasta yakını yaptığı araştırmalar neticesinde bu ameliyatların tarafımızca başarıyla yapıldığını öğrenmesi üzerine tarafımıza başvurdu ve biz de hastanın ameliyatını yapmayı kabul ettik.  Hastanemizde son 1 yılda kurulan pediatrik kalp cerrahisi bölümü olarak Türkiye’nin her tarafından başvuran (İstanbul, Ankara, İzmir dahil) yeni doğan ağırlıklı olmak üzere tüm kalp anomalili hastaların ameliyatlarını başarıyla gerçekleştirmekteyiz’ dedi. 




Trunkus Arteriozus Tip 1 tanısıyla Rastelli ameliyatı yaptığımız 1 aylık hastamız Öykü Mina taburcu oldu.

Trunkus Arteriozus Tip 1 tanısıyla Rastelli ameliyatı yaptığımız 1 aylık hastamız Öykü Mina taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Ana pulmoner arterin aortadan ayrıldığı ve sağ sol dallara ayrıldığı görülüyor.



Ameliyat esnasında ana pulmoner arteri asendan aortadan nasıl ayırdığımızı gösteren fotoğraf...

---------------------------------------------


Geniş Sekundum ASD tanısıyla ameliyat olmak için İstanbul Beylikdüzünden kliniğimize gelen 3 yaşındaki hastamız Duru yaptığımız ASD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Geniş Sekundum ASD (inferior rimi eksik) 
tanısıyla İstanbul'da takip edilmekte olan 3 yaşındaki hastamız Duru'ya yapılan tetkikler neticesinde ASD'sinin perkütan device ile kapamaya uygun olmadığı anlaşılmış ve cerrahi kapama kararı alınmıştı. Ameliyat olmak için İstanbul Beylikdüzünden kliniğimize gelen hastamız Duru yaptığımız ASD kapama ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




İnferior rimi eksik Sekundum ASD


VSD+Pulmoner Atrezi tanılarıyla mBT Shunt yaptığımız 1,9 ağırlığındaki hastamız Ece Rümeysa taburcu oldu.

VSD+Pulmoner Atrezi tanılarıyla mBT Shunt yaptığımız 1,9 ağırlığındaki hastamız Ece Rümeysa taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Down sendromu + Geniş VSD + İleri pulmoner hipertansif 4,5 aylık hastamız Merve Sultan yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Down sendromu + Geniş VSD + İleri pulmoner hipertansif 4,5 aylık hastamız Merve Sultan yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Down sendromu + Geniş VSD + İleri pulmoner hipertansif 4 aylık hastamız Sıraç yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.

Down sendromu + Geniş VSD + İleri pulmoner hipertansif 4 aylık hastamız Sıraç yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında taburcu oldu.







Sol anterior mini torakotomi ile minimal invazif girişim kullanarak 850 gr ağırlığındaki prematür bebeğe PDA ligasyonu uyguladık.

Sol anterior mini torakotomi ile minimal invazif girişim kullanarak 850 gr ağırlığındaki prematür bebeğe başarılı PDA ligasyonu gerçekleştirdik.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR






VSD + Pulmoner atrezi + MAPCA tanılarıyla tek seansta tam düzeltme (Rastelli) ameliyatı yaptığımız hastamız Muhammet Hamza taburcu oldu.

VSD + Pulmoner atrezi + MAPCA tanılarıyla tek seansta tam düzeltme (Rastelli) ameliyatı yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Muhammet Hamza taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR






Fallot tetralojisi ve hipoplazik pulmoner arterler tanısıyla tam düzeltme yaptığımız 11 aylık hastamız Muhammet Ali taburcu oldu.

Fallot tetralojisi ve hipoplazik pulmoner arterler tanısıyla tam düzeltme yaptığımız 11 aylık hastamız Muhammet Ali taburcu oldu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR






Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümünden Hipoplastik Sol Kalp + TGA + Arkus Hipoplazisi tanılarıyla tarafımıza gönderilen yenidoğan hastamız yaptığımız ameliyat sonrası sağlığına kavuşarak taburcu oldu.

Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümünden Hipoplastik Sol Kalp + TGA + Arkus Hipoplazisi tanılarıyla tarafımıza gönderilen yenidoğan hastamız Durmuş Efe yaptığımız ameliyat sonrası sağlığına kavuşarak taburcu oldu.



Konya'dan entübe olarak, inotropik destek altında ve genel durumu çok kötü şartlarda tarafımıza sevk edilen yenidoğan hastamız Durmuş Efe'ye yapılan ilk ekokardiyografi tetkikinde  Hipoplastik Sol Kalp + TGA + Arkus Hipoplazisi + PFO tarzında ileri derecede restriktif ASD tanıları konulmuştu. Ameliyat hazırlıklarını takiben acilen ameliyata alınan hastamıza Atriyal septektomi + Arkus rekonstrüksiyonu + PDA divizyonu ve pulmoner banding yapılarak hastamız tek ventrikül fizyolojisine kavuşturulmuştu. 
Yapılan son ekokardiyografi tetkiklerinde herhangi bir sorun saptanmayan hastamız 6 ay - 1 yaş aralığında Glenn Shunt ameliyatı yapılmak üzere ayaktan taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Fallot Tetralojisi nedeniyle tam düzeltme yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Nergiz taburcu oldu.

Fallot Tetralojisi nedeniyle tam düzeltme yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Nergiz taburcu oldu.






Romatizmal kalp hastalığına bağlı olarak ileri mitral yetersizliği ve orta triküspid kapak yetersizliği bulunan hastamıza başarılı mitral ve triküspid kapak tamiri uyguladık.

8 yaşındaki hastamız İlayda yıllardır Romatizmal kalp hastalığına bağlı mitral ve triküspid kapak yetersizlikleri ile takip edilmekteydi. Son yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde ileri mitral kapak yetersizliği ve orta triküspid kapak yetersizliği olduğu görülmüştü. 

Hastamıza uyguladığımız mitral ve triküspid kapak tamiri sonrasında ileri mitral yetersizliğinin hafif düzeye kadar düştüğü ve orta triküspid yetersizliğinin tamamen kaybolduğu görüldü. 



Genel durumu oldukça iyi olan ve şikayetleri düzelen hastamız İlayda taburcu edildi.

Hastamızda romatizmal kalp hastalığına bağlı olarak anterior mitral liflette posteromedial komissürde yırtık, anterior liflette medial küçük kleft, yine anterior mitral liflette korda elongasyonu mevcuttu. Anterior liflet sistolde prolabe olmaktaydı. Posterior liflette romatizmal hastalığa bağlı olarak P1-P2 ve P2-P3 arası rapheler derinleşerek yırtık halini almış ve yetersizliğe katkıda bulunmaktaydı.




Hastada anterior liflet kordaları kısaltılarak lifletin prolabe olması önlendi. Anterior liflet posteromedial komissürdeki yırtık ve anterior lifletteki kleft tamir edildi. Posterior lifletteki yırtık halini almış rapheler tamir edildi.



Mitral anülüste asimetrik dilatasyon mevcuttu. 30 mm Carpentier Physio ringi ile anüler redüksiyon yapılarak anülüs stabilize edildi.





Ring yerleştirildikten sonra yapılan intraoperatif değerlendirimde mitral yetersizliğinin tamamen kaybolduğu görüldü.



Ardından Triküspid kapağa De Vega annüloplasti uygulandı.



Triküspid kapağa uygulanan De Vega Annüloplasti sonrasında intraoperatif değerlendirimde Triküspid yetersizliğinin tamamen düzeldiği görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

Şanlıurfa'dan hava ambulansla hastanemize getirilen Kobani'li 2 aylık hastamız Laba yapılan santral şant ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu edildi.

Suriye Kobani'deki iç savaş nedeniyle mülteci olarak Şanlıurfa'ya gelen Hiddo ailesinin yenidoğan bebeğinde yapılan ekokardiyografide Fallot tetralojisi + ileri pulmoner hipoplazi tespit edilmişti.

Şanlıurfa'dan hava ambulansla hastanemize getirilen Kobani'li 2 aylık hastamız Laba yapılan santral şant ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu edildi.




Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




VSD+Pulmoner atrezi+MAPCA tanılarıyla doğumdan itibaren takip ettiğimiz hastamız Umut Miraç yaptığımız Modifiye Mee Şantı ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.

VSD+Pulmoner atrezi+MAPCA tanılarıyla doğumdan itibaren takip ettiğimiz hastamız Umut Miraç ana pulmoner arterine dökülen geniş bir MAPCA aracılığı ile hayatına devam etmekteydi. Hastamız 3 aylıkken yaptığımız Modifiye Mee Şantı ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.



Trunkus Arteriozus Tip 3 tanısıyla ameliyat için tarafımıza Adana Seyhan Başkent Üniversitesi Hastanesinden gönderilen 1 aylık hastamız Eymen yaptığımız Rastelli ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.

Trunkus Arteriozus Tip 3 tanısıyla ameliyat için tarafımıza Adana Seyhan Başkent Üniversitesi Hastanesinden gönderilen 1 aylık hastamız Eymen yaptığımız Rastelli ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.




Trunkus Arteriozus tipleri arasında en nadir görülenlerden olan Tip 3, sağ ve sol pulmoner arterlerin aortanın farklı farklı yerlerinden çıkması itibariyle tam düzeltme cerrahisi en zor olan Rastelli ameliyatları arasında gösterilmektedir.




1,9 kg ağırlığındaki yenidoğan prematür hastamız VSD+Pulmoner Atrezi tanısıyla Malatya'dan Hastanemize hava ambulansla getirilmişti.

1,9 kg ağırlığındaki yenidoğan prematür hastamız Ayet Elabdo Suriye'li mülteci bir ailenin çocuğu olarak Malatya'da dünyaya gelmişti. Malatya'da yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde VSD+Pulmoner Atrezi tespit edilmesi üzerine Malatya'dan Hastanemize hava ambulansla getirilmişti. Hastamıza yaptığımız aortopulmoner şant ameliyatı sonrasında hastamızı başarıyla taburcu ettik.


Ayet Elabdo, babası Halil ve annesi Süha Elabdo, Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ile birlikte




9 aylık ileri pulmoner hipertansiyonlu komplet AV kanal defekti hastamız yapılan ameliyat sonrası başarıyla taburcu oldu.

9 aylık ileri pulmoner hipertansiyonlu komplet AV kanal defekti (komplet atriyoventriküler septal defekt) hastamız Ömer Faruk, Modifiye Tek Yama tekniği ile yaptığımız ameliyat sonrası başarıyla taburcu oldu. Hastamız Ömer Faruk tarafımıza ameliyat amacıyla Afyon'dan gönderilmişti.



Bu konuda 2012 yılında yaptığımız geniş çalışmada komplet atriyoventriküler septal defektli hastaların ilk 8 ayda nispeten düşük riskle, fakat 8 aydan sonra gelişen ileri pulmoner hipertansiyon nedeniyle yüksek riskle ameliyat edilebileceğini göstermiştik.

Harmandar B, Aydemir NA, Karaci AR, Sasmazel A, Saritas T, Bilal MS, Yekeler I. Results for surgical correction of complete atrioventricular septal defect: associations with age, surgical era, and technique. J Card Surg. 2012 Nov;27(6):745-53. doi: 10.1111/jocs.12016.

 









TGA (BAT) - Büyük Arterlerin Transpozisyonu tanısıyla Arteriyel Switch (Arteriyel Yerdeğiştirme) tam düzeltme ameliyatı yaptığımız yenidoğan hastamız Bebek Sınmaz ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldiğinde gayet sağlıklı görünüyordu.





Yenidoğan döneminde TGA (BAT) - Büyük Arterlerin Transpozisyonu tanısıyla Çanakkale'den tarafımıza ameliyat amacıyla gönderilen hastamız Bebek Sınmaz'a Arteriyel Switch (Arteriyel Yerdeğiştirme) tam düzeltme ameliyatı uygulamıştık. Hastamız Bebek Sınmaz ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldiğinde gayet sağlıklı görünüyordu. Yapılan ekokardiyografisinde kalp fonksiyonları ve kapak hareketleri tamamen normal olan hastamız periyodik kontrollerle takip edilecek.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


VSD+Pulmoner Atrezi tanılarıyla Rastelli tam düzeltme ameliyatı yaptığımız 1,5 yaşındaki hastamız Beren başarıyla taburcu edildi.

VSD+Pulmoner Atrezi tanılarıyla yenidoğan döneminde mBT şant ameliyatı yapılmış olan hastamız Beren bize Samsun'dan ameliyat amacıyla gönderilmişti. Yapılan anjiografi sonrası pulmoner yatak gelişiminin yeterli olduğunu görmüştük. 1,5 yaşındaki hastamız Beren'e Rastelli tam düzeltme ameliyatı (VSD kapama + RV-PA 13 mm extrakardiyak biyolojik kapaklı kondüit ile) uyguladık. 2 gün yoğun bakım ve toplam 1 hafta hastane yatışı sonrasında başarıyla taburcu ettiğimiz hastamız Beren taburculuk sonrası 1.haftasında kontrole geldiğinde çok keyifli görünüyordu...




13 yıl önce Parsiyel AV Kanal Defekti tanısıyla diğer bir merkezde opere edilmiş olan hastada mevcut ileri mitral yetersizlik yaptığımız ameliyat sonrasında tamamen düzeldi.

13 yıl önce Parsiyel AV Kanal Defekti tanısıyla diğer bir merkezde opere edilmiş olan 16 yaşındaki Noonan sendromlu hastamız Selahattin'de ileri mitral yetersizlik mevcuttu.

Hastanemiz Pediatrik Kardiyoloji ekibi tarafından takibi yapılan hastanın yapılan transtorasik ve trasözefagial ekokardiyografi tetkiklerinde ileri mitral yetersizlik (santral koaptasyondan) tespit edilmişti.

İleri mitral yetersizlik tanısıyla redo ameliyata alınan hastamızda mitral kapak anterior liflette geniş bir kleft olduğu, posterior liflette de 2 ayrı raphe bulunduğu görüldü.

Anterior lifletteki kleft ve posterior lifletteki iki ayrı raphe tek tek prolen süturlerle tamir edildi. Posterior liflette dilatasyon için anüloplasti yapıldı.

Hastamız ameliyat sonrası sorunsuz bir postoperatif dönem geçirdi. Ameliyat sonrası yapılan ekokardiyografilerde mitral yetersizliğin çok hafif düzeye düşmüş olduğu görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



İleri Pulmoner hipertansiyonlu ve geniş VSD'li 9 aylık hastamız Osman yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu oldu.

İleri Pulmoner hipertansiyonlu ve geniş perimembranöz VSD'li 9 aylık hastamız Osman yaptığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında başarıyla taburcu edildi.

İleri pulmoner hipertansiyonu bulunan hastamıza VSD kapama ameliyatı sonrasında ilk 24 saat derin sedasyon ve mekanik ventilasyona ilaveten pulmoner arter basıncını düşürmek amacıyla inhale nitrik oksit, oral sildenafil ve iv ilomedin tedavisi uygulamıştık. 24 saatin sonrasında yapılan ekokardiyografilerde pulmoner arter basıncının büyük oranda düştüğünün görülmesi üzerine öncelikle nitrik oksit, ardından ilomedin tedavileri kesildi. Solunum cihazından ayrılan hastamıza oral Sildenafil tedavisi devam edilerek hastamız başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Sol ventrikül hipoplazisi+Çift çıkımlı sağ ventrikül+Arkus hipoplazisi tanılarıyla Arkus rekonstrüksiyonu + Pulmoner Banding yaptığımız yenidoğan hastamız taburcu oldu.

Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümünden ameliyat amacıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatrik Kalp Damar Cerrahisi Bölümüne sevk edilen yenidoğan hastamız Mehmet Akif Sağlık Bakanlığımız hava ambulansı ile ilimize nakledilmişti.

Hastanemiz pediatrik Kardiyoloji ekibi tarafından yapılan ilk değerlendirme sonrasında ciddi sol ventrikül hipoplazisi+Çift çıkımlı sağ ventrikül+ Kritik Arkus hipoplazisi tespit edildi. Asendan aort çapı 6 mm, Pulmoner arter çapı 11 mm iken Arkus aorta çapının 3-3,5 mm düzeylerinde olduğu görüldü. 



Acil olarak ameliyata alınan hastamıza antegrad serebral perfüzyon ile (NIRS desteği ile) Arkus aortanın perikard ile rekonstrüksiyonu + PDA divizyonu + Pulmoner Banding ameliyatları uygulandı.



Postoperatif erken dönemde Pediatrik Kalp Damar Cerrahi Yoğun Bakımda takip edilen hastamızın solunum cihazından ayrıldıktan sonraki kalan tüm tedavisi Yenidoğan bölümünde tamamlandı. Hastamız yeniden hava ambulans ile uzun süreli bakımının sağlanması amacıyla Erzurum Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi Yenidoğan Bölümüne nakledildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


6 yaşında iken Büyük arter transpozisyonu + Pulmoner Stenoz + Geniş VSD tanılarıyla Rastelli ameliyatı yapılmış olan hastamız Özer beyde gelişmiş olan ileri derecede kondüit stenozu nedeniyle hastamıza başarıyla Pulmoner homogreft yerleştirdik.

Büyük arter transpozisyonu + Pulmoner Stenoz + geniş VSD tanılarıyla doğumdan itibaren takip edilen hastamız Özer beye 6 yaşında iken diğer bir merkezde Rastelli ameliyatı yapılmıştı. Nitekim bir önceki ameliyatta sağ ventrikül ile pulmoner arter arasına kapaksız sentetik (dacron) bir greft yerleştirilmişti. Geçen yıllar içerisinde bu sentetik kondüitte ileri derecede daralma meydana gelmişti. Yapılan ekokardiyografi ve anjiografi tetkiklerinde bu kondüitte 100 mmHg gradient olduğu tespit edilmesi üzerine hastamıza ameliyat kararı almıştık. 
Özer beye yaptığımız bu redo (tekrar) ameliyatta 21 numara pulmoner homogrefti sağ ventrikül ile pulmoner arter arasına başarıyla yerleştirdik.



Ameliyat sonrası dönemi sorunsuz seyreden hastamız başarıyla taburcu edildi.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Fallot Tetralojisi nedeniyle Pulmoner kapağı koruyarak tam düzeltme ameliyatı yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Osman Efe taburcu oldu.

Fallot Tetralojisi nedeniyle Pulmoner kapağı koruyarak tam düzeltme ameliyatı yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Osman Efe taburcu oldu.




Ameliyattan anektodlar:

Hastada sağ ventrikül çıkım yolunda belirgin infundibuler stenoz ile ana pulmoner arter ve sol pulmoner arter başında darlık vardı.

Malalignment geniş VSD transatriyal kapatıldı.




Ana pulmoner arter açıldı ve insizyon sol pulmoner artere doğru ilerletildi. Ana pulmoner arter ve sol pulmoner arter perikardiyal yama ile genişletildi.



Pulmoner kapağa komissürotomi yapıldı.




Sağ ventrikül çıkım yolu açıldı ve burada obstrüksiyona yol açan kas bandları rezeke edildi. Sağ ventrikül çıkım yolu ayrı bir perikardiyal yama ile genişletildi. Pulmoner kapak fonksiyonları korundu.








Subaortik Darlık + Aort Yetersizliği nedeniyle Subaortik ridge + kas rezeksiyonu ile aort kapakçık tamiri uyguladığımız hastamız Talha taburcu oldu.

Subaortik Darlık + Aort Yetersizliği nedeniyle Subaortik ridge + kas rezeksiyonu ile aort kapakçık tamiri uyguladığımız 8 yaşındaki hastamız Talha taburcu oldu.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinden hastanemize gönderilen 750 gr ağırlığındaki yenidoğan prematür bebeğe PDA ligasyonunu başarıyla uyguladık.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde prematür olarak doğduktan sonra akciğer yetersizliği nedeniyle solunum cihazına bağlanan ve 1 aydır yenidoğan yoğun bakımda solunum cihazına bağlı olarak takip edilen 750 gr ağırlığındaki Elif bebeğin yapılan ekokardiyografisinde PDA tespit edilmişti. PDA'nın kapatılması için defalarca uygulanan medikal tedaviye cevap alınmaması üzerine cerrahi ligasyon kararı alınmıştı.







Hastanemize 112 Kara ambulansı ile ulaştırılan hastamız hemen ameliyata alınarak anterior mini torakotomi ile PDA kapatıldı. 





Ameliyatı sorunsuz tamamlanan hasta tekrar 112 Kara Ambulansı ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım bölümüne nakil edildi. Transfer sonrası vital bulguları stabil olan hastanın takip ve tedavisi halen  Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım bölümünde devam etmektedir.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Yenidoğan döneminde santral şant, 2 yaşında Glenn ameliyatı ve 5 yaşında Extrakardiyak Fontan ameliyatı uyguladığımız Triküspid Atrezisi + Pulmoner Atrezi hastamız Muhammed Hanifi taburcu oldu.

Yenidoğan döneminde santral şant, 2 yaşında Glenn ameliyatı ve 5 yaşında Extrakardiyak Fontan ameliyatı uyguladığımız Triküspid Atrezisi + Pulmoner Atrezi hastamız Muhammed Hanifi taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR








16 mm PTFE greft kullandığımız hastamız sorunsuz bir postoperatif dönem geçirdi.









Türkiye çapında yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir’de yapılabilen ve Türkiye’de sadece 10-15 hastanede gerçekleştirilebilen Kompleks Yeni Doğan Açık Kalp ameliyatları ESOGÜ Hastanesi'nde gerçekleştirilmeye başlanıldı.



Türkiye çapında yalnızca İstanbul, Ankara, İzmir’de yapılabilen ve Türkiye’de sadece 10-15 hastanede gerçekleştirilebilen Kompleks Yeni Doğan Açık Kalp ameliyatları ESOGÜ Hastanesi'nde gerçekleştirilmeye başlanıldı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Çocuk Kalp Damar Cerrahi Bilim Dalı Bşk. Doç. Dr. Buğra Harmandar tarafından Osmangazi Üniversitesi’nin vermiş olduğu destekle başlatılan bu ameliyatlar için Türkiye’nin dört bir tarafından ve yurtdışından hastanemize yoğun hasta transferi başlamış bulunmaktadır.

Türkiye’de çok az sayıda merkezde yapılabilen Yeni doğan çocuklardaki Büyük Arter Transpozisyonun da Arteriyel Switch (yer değiştirme) Ameliyatı hastanemizde iki hastaya başarıyla uygulandı. Bu hastalardan olan Muhammed Emir Ocaklı doğum sonrası 10.gününde Şanlıurfa’dan hastanemize Hava Ambulansıyla getirilerek acil olarak ameliyata alınmış ve başarılı ameliyat sonrası yoğun bakım tedavisi tamamlanan hasta sorunsuz olarak servise çıkarılmıştır.



Haberin orjinali için:
http://hastane.ogu.edu.tr/duyurular.aspx?ID=690


Geniş VSD (10 mm perimembranöz VSD) + Konjestif kalp yetersizliği tanılarıyla takip edilmekte olan 2 aylık hastamıza uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrası hastamız sorunsuz taburcu olmuştu. Hastamız ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldi.




10 mm perimembranöz geniş VSD + Konjestif kalp yetersizliği tanılarıyla hastanemize entübe olarak getirilen ve yapılan tüm medikal tedaviye rağmen ekstübe edilemeyen 2 aylık hastamıza uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrası hastamız kısa sürede ekstübe edilerek taburcu olmuştu. Hastamız ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldiğinde yapılan ekokardiyografi kontrollerinde sorunsuz olduğu görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Komplet AV kanal Defekti, Rastelli tip B tanılarıyla Modifiye tek yama tekniği ile ameliyatını yaptığımız 8 aylık hastamız Ahmet Bilal başarıyla taburcu oldu.

Komplet AV kanal Defekti, Rastelli tip B tanılarıyla Modifiye tek yama tekniği ile ameliyatını yaptığımız 8 aylık hastamız Ahmet Bilal başarıyla taburcu oldu.





Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Ahmet Bilal ve annesi ile birlikte taburcu olurken...


Geniş VSD + İleri Pulmoner Hipertansiyon tanılarıyla VSD kapama uyguladığımız 6 aylık hastamız Kıvanç başarıyla taburcu edildi.

Geniş VSD + İleri Pulmoner Hipertansiyon tanılarıyla VSD kapama uyguladığımız 6 aylık hastamız Kıvanç başarıyla taburcu edildi.




Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Kıvanç ve annesi ile birlikte taburcu olurken

Komplet AV Kanal Defekti tanısıyla Modifiye Tek Yama Tekniği ile tam onarım yaptığımız 8 aylık hastamız Ratibe kontrole geldi


Komplet AV Kanal Defekti tanısıyla Modifiye Tek Yama Tekniği ile tam onarım yaptığımız 8 aylık hastamız Ratibe ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldi. Genel durumu oldukça iyi olan Ratibe'nin yapılan ekokardiyografisinde AV kapaklarda ve septal yamada kaçağı olmadığı görüldü. Ratibe taburcu olduktan sonraki 1 ayda 1 kg alarak hızla kilo almaya başladığını gösterdi.



Ratibe annesinin kucağında mutlu görünüyordu.


22 yaşında Fallot Tetralojisi tanısıyla tam düzeltme uyguladığımız hastamız ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldi.

Tarım işçisi olarak Urfa'dan Eskişehir'e gelen hastamızın yapılan tetkiklerinde Fallot Tetralojisi saptanmıştı. Düşük satürasyonlu olan 22 yaşındaki hastamıza tam düzeltme uygulamıştık. VSD kapama + No:19 Labcor kondüit ile RV-PA replasmanı uyguladığımız hastamız ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldiğinde yapılan ekokardiyografisinde sorun olmadığı görüldü.

Hastamız ve Doç.Dr.Buğra HARMANDAR poliklinik kontrolünde

Bilateral bidirectional Glenn Shunt (Kawashima) operasyonu yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Hira ameliyat sonrası 1.haftasında kontrole geldi.

Fizyolojik tek ventrikül tanısıyla Bilateral bidirectional Glenn Shunt (Kawashima) operasyonu yaptığımız 1 yaşındaki hastamız Hira ameliyat sonrası 1.haftasında kontrole geldi. Genel durumunun oldukça iyi olduğu görülen hastamız memleketi Erzurum'a geri döndü.






Şanlıurfa ve Bursa'dan TGA tanısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderilen iki yenidoğan hastaya Arteriyel Switch (Jatene prosedürü) ameliyatını başarıyla uygulamıştık. İlk yaptığımız hastamızın tedavisi tamamlandı.

Şanlıurfa ve Bursa'dan TGA (BAT) tanısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderilen iki yenidoğan hastaya Arteriyel Switch (Jatene prosedürü) ameliyatını başarıyla uygulamıştık. İlk yaptığımız hastamızın tedavisi tamamlanarak yoğun bakımdan servise çıkarıldı.


Pediatrik KVC BD Bşk Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Pediatrik Kardiyovasküler Anestezi Uzmanımız Yrd.Doç.Dr.Dilek Ceyhan ve Yoğun Bakım ekibimiz (Yoğun Bakım sorumlumuz Canan hemşirehanım, Arzu ve Duygu hemşirehanımlar) ile Başhemşiremiz Nilgül hanım servise çıkan hastamızla birlikte...






Şanlıurfa ve Bursa'dan TGA (BAT) tanısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gönderilen iki yenidoğan hastaya Arteriyel Switch (Jatene prosedürü) ameliyatını başarıyla uygulamıştık.


Hastamız extübe olmadan önce yoğun bakım takibinde 


Hastamız extübe olmadan önce yoğun bakım takibinde 


Ve ilk hastamız extübe oldu.



Hastalarımızdan birisinin yoğun bakım tedavisi tamamlandı...




Diğer hastamızın yoğun bakım takibi devam ediyor.





2 aylık down sendromu ve konjestif kalp yetersizliği bulunan hastamıza uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrası hastamız taburcu oldu.



Doğumundan beri hastanemiz yenidoğan ünitesinde solunum sıkıntısı ve kilo alamama şikayetleri ile takip edilmekte olan bebek Tabar'da yapılan ekokardiyografi sonrasında geniş VSD tespit edilmişti. Konjestif kalp yetersizliği bulunan hastamızın tüm medikal tedaviye rağmen solunum sıkıntısı düzelmemiş ve hasta kilo alamamıştı. 
Hastamıza 2.ayında uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında hastamız yenidoğan ünitemizde geçirdiği kısa postoperatif bakım süreci sonrasında başarıyla taburcu edildi. 

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


3 yaşında subarteriyel VSD (doubly committed) ve aort kapak yetersizliği bulunan hastamız Nazlı Zaide yapılan VSD kapama ameliyatı sonrasında sorunsuz taburcu edildi.

Hastamız Nazlı Zaide doğumdan beri subarteriyel VSD (doubly committed) tanısıyla takip edilmekteydi. 3 yaşına gelen hastamızda aort kapakta yetersizlik oluşmaya başlayınca ameliyat kararı alındı. Hastamızda VSD içerisindeki sol-sağ şantlı türbülan akım aort kapakçığın sağ ve nonkoroner lifletlerini VSD'ye doğru çekerek aort kapakçık yetersizliği oluşmasına neden olmaktaydı. Hastamızda subarteriyel VSD (doubly committed) pulmoner kapak içerisinden (transpulmoner) ve sağ atrium içerisinden (transatriyal) ulaşılarak PTFE yama ile kapatıldı. Ameliyatta aort ve pulmoner kapakların arasına her iki kapakçığı etkilemeyecek şekilde bir yama yerleştirildi. Hastamızın ameliyat sonrası yapılan ekokardiyografilerinde aort kapakçık yetersizliğinin kaybolduğu ve VSD'nin tamamen kapandığı görüldü. Hastamız sorunsuz taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


VSD + Çift odacıklı sağ ventrikül tanılarıyla ameliyat amacıyla Şanlıurfa'dan tarafımıza gönderilen Suriye'li mülteci hastamız Esma yapılan başarılı açık kalp ameliyatı sonrası taburcu oldu.



Suriye de ki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Akçakale sığınma kampında yaşayan Yasin ailesinin 5 yaşındaki kızları Esma rahatsızlanınca götürüldüğü Şanlıurfa devlet hastanesinden ameliyat amacıyla hastanemize gönderilmişti. Kalbinde delik olan (VSD) ve sağ kalpte daralma olan (Double chamber right ventricle - Pulmoner stenoz) hastaya hastanemizde yapılan başarılı açık kalp ameliyatı ile hasta sağlığına kavuşarak bugün taburcu edildi. Hastanın ameliyatını gerçekleştiren ESOGÜ Hastanesi Çocuk Kalp Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar yaptığı açıklamada; Türkiye de çok az merkezde ve yalnızca büyük illerde yapılabilen bu tür kompleks çocuk kalp ameliyatlarının artık ESOGÜ Hastanesinde de yapılmaya başlandığını belirtti. Bu sayede Suriye gibi dış ülkelerden gelmeye başlayan hastaların ameliyatları da hastanemizde yapılmaya başlanmıştır. 






Çift odacıklı sağ ventrikül + Ciddi pulmoner stenoz tanılarıyla opere ettiğimiz Costello sendromlu 4,5 yaşındaki hastamız Esmanur taburcu oldu.

Çift odacıklı sağ ventrikül (infundibuler pulmoner stenoz), Ciddi pulmoner stenoz (valvüler) + Costello sendromu tanılarıyla 4,5 yaşındaki hastamız Esmanur'a sağ ventrikül çıkım yolunda darlık oluşturan bandların rezeksiyonu + RVOT genişletilmesi ve pulmoner valvotomi uyguladık. Preoperatif 100 mmHg pulmoner gradienti olan hastanın postoperatif pulmoner gradienti 40 mmHg'ya kadar düştü.



Postoperatif kısa süreli atriyal fibrillasyon gelişen hastamıza Cordorone ile medikal kardiyoversiyon yapıldı. Hastamız sorunsuz taburcu edildi.




Kritik koarktasyon ve ani PDA trombozu nedeniyle acil olarak opere ettiğimiz 6 günlük hastamız taburcu oldu.



9 yaşındaki ASD kapama uyguladığımız hastamız taburcu oldu.



VSD + Çift odacıklı sağ ventrikül tanılarıyla ameliyat amacıyla Şanlıurfa'dan tarafımıza gönderilen Suriye'li mülteci hastamız Esma yapılan başarılı açık kalp ameliyatı sonrası taburcu oldu.



Suriye de ki iç savaştan kaçarak ülkemize sığınan ve Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki Akçakale sığınma kampında yaşayan Yasin ailesinin 5 yaşındaki kızları Esma rahatsızlanınca götürüldüğü Şanlıurfa devlet hastanesinden ameliyat amacıyla hastanemize gönderilmişti. Kalbinde delik olan (VSD) ve sağ kalpte daralma olan (Double chamber right ventricle - Pulmoner stenoz) hastaya hastanemizde yapılan başarılı açık kalp ameliyatı ile hasta sağlığına kavuşarak bugün taburcu edildi.

3 yaşında subarteriyel VSD (doubly committed) ve aort kapak yetersizliği bulunan hastamız Nazlı Zaide yapılan VSD kapama ameliyatı sonrasında sorunsuz taburcu edildi.

Hastamız Nazlı Zaide doğumdan beri subarteriyel VSD (doubly committed) tanısıyla takip edilmekteydi. 3 yaşına gelen hastamızda aort kapakta yetersizlik oluşmaya başlayınca ameliyat kararı alındı. Hastamızda VSD içerisindeki sol-sağ şantlı türbülan akım aort kapakçığın sağ ve nonkoroner lifletlerini VSD'ye doğru çekerek aort kapakçık yetersizliği oluşmasına neden olmaktaydı. Hastamızda subarteriyel VSD (doubly committed) pulmoner kapak içerisinden (transpulmoner) ve sağ atrium içerisinden (transatriyal) ulaşılarak PTFE yama ile kapatıldı. Ameliyatta aort ve pulmoner kapakların arasına her iki kapakçığı etkilemeyecek şekilde bir yama yerleştirildi. Hastamızın ameliyat sonrası yapılan ekokardiyografilerinde aort kapakçık yetersizliğinin kaybolduğu ve VSD'nin tamamen kapandığı görüldü. Hastamız sorunsuz taburcu edildi.



2 aylık down sendromu ve konjestif kalp yetersizliği bulunan hastamıza uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrası hastamız taburcu oldu.



Doğumundan beri hastanemiz yenidoğan ünitesinde solunum sıkıntısı ve kilo alamama şikayetleri ile takip edilmekte olan bebek Tabar'da yapılan ekokardiyografi sonrasında geniş VSD tespit edilmişti. Konjestif kalp yetersizliği bulunan hastamızın tüm medikal tedaviye rağmen solunum sıkıntısı düzelmemiş ve hasta kilo alamamıştı. 
Hastamıza 2.ayında uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrasında hastamız yenidoğan ünitemizde geçirdiği kısa postoperatif bakım süreci sonrasında başarıyla taburcu edildi.

Komplet AV kanal Defekti, Rastelli tip B tanılarıyla Modifiye tek yama tekniği ile ameliyatını yaptığımız 8 aylık hastamız Ahmet Bilal başarıyla taburcu oldu.

Komplet AV kanal Defekti, Rastelli tip B tanılarıyla Modifiye tek yama tekniği ile ameliyatını yaptığımız 8 aylık hastamız Ahmet Bilal başarıyla taburcu oldu.





Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Ahmet Bilal ve annesi ile birlikte taburcu olurken...



Geniş VSD + İleri Pulmoner Hipertansiyon tanılarıyla VSD kapama uyguladığımız 6 aylık hastamız Kıvanç başarıyla taburcu edildi.

Geniş VSD + İleri Pulmoner Hipertansiyon tanılarıyla VSD kapama uyguladığımız 6 aylık hastamız Kıvanç başarıyla taburcu edildi.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Kıvanç ve annesi ile birlikte taburcu olurken


Nisan 2015

ESOGÜ Hastanesinde İki Minik Kalp Daha Hayata Tutundu

ESOGÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde kompleks bir doğumsal kalp hastalığı olan komplet AV kanal defekti bulunan 8 aylık hasta Ayşe Melek Sözen hastanemiz Pediatrik Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar önderliğinde 2 hafta önce başarılı bir ameliyat geçirmişti. Ameliyat sonrası yoğun bakım ve servis takipleri tamamlanan hastamız bugün başarı ile taburcu edildi. Bu hastayla beraber ameliyat edilen diğer AV kanal hastamız Ahmet Bilal Candoğan’ ın servis takibi halen devam etmektedir. Her iki hastamız ameliyat şansı bulunan son ay içerisinde olduğu için bu ay ameliyat edilmeselerdi yüksek akciğer basıncı nedeniyle ameliyat olma şansını kaybedecek ve ölüme terk edilmek zorunda kalacaktı. Bu hastalıkların tedavisi için doğru zamanlamanın çok önemli olduğunu belirten Dr. Harmandar yaptığı açıklamasında kalbin kulakçıkları arasındaki delik bulunan ASD gibi hastalıkların 4-5 yaş civarında ameliyat edilirken kalpten çıkan ana damarların ters olduğu TGA gibi hastalıklar doğum sonrası ilk 15 gün içerisinde ameliyat gerektirmektedir. Hastalarımız gibi komplet AV kanal defekti bulunan hastalar doğum sonrası en geç 6-8 ay içerisinde ameliyat edilmek zorunda olup bu süre aşıldığında ameliyat şansını, aşırı yükselmiş akciğer basıncı (pulmoner hipertansiyon) nedeniyle kaybetmektedirler. Doğumsal Kalp Hastalığı; kalbin odacıkları arasındaki deliklerden, kalpten çıkan ana damarların ters bulunmasına kadar çok geniş bir hastalık grubunu oluşturan doğumsal kalp hastalıkları ülkemiz gibi doğum oranının yüksek olduğu ülkelerde sık olarak görülmektedir.

 Bu tür kompleks kalp ameliyatlarının gerçekleştirilebilmesi için Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi, Çocuk Kardiyolojisi, Çocuk yoğun bakım ünitesi ve Anestezi ekiplerinin ortak çalışma yapması gerekmektedir. Bu sebeble bu kompleks ameliyatların gerçekleştirilmesinde ESOGÜ Hastanesinde görevli Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi ekibinin yanı sıra Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Behçet Sevin ve ekibi, Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zübeyir Kılıç ve ekibi, Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici ve ekibi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Şentürk ve ekibi özverili çalışmalarıyla katkıda bulunmuştur.





Mart 2015




10 mm perimembranöz geniş VSD + Konjestif kalp yetersizliği tanılarıyla hastanemize entübe olarak getirilen ve yapılan tüm medikal tedaviye rağmen ekstübe edilemeyen 2 aylık hastamıza uyguladığımız VSD kapama ameliyatı sonrası hastamız kısa sürede ekstübe edilerek taburcu olmuştu. Hastamız ameliyat sonrası 1.ayında kontrole geldiğinde yapılan ekokardiyografi kontrollerinde sorunsuz olduğu görüldü.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




ESOGÜ Hastanesi’nde doğumsal olarak kalbinde delik bulunan 15 yaşındaki Resul Ekrem Kılınç isimli hasta ilerleyen dönemlerde kalp kapağında yetersizlik ve kapak altında darlık gelişmesi üzerine Çocuk Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Buğra Harmandar tarafından yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu.

Subaortik VSD’nin PTFE yama ile kapatılmasına ilaveten Aort kapakçık sağ koroner ve nonkoroner leafletlerdeki yırtıkların tamiri, kapakçık leafletlerinin elongasyonunun düzeltilerek koaptasyon seviyesinin yükseltilmesi ile aort kapakçığın tamiri ve Subaortik Fibröz Ridge rezeksiyonu olmak üzere 3 ameliyatın aynı anda yapıldığı operasyon sonrası hasta sorunsuz olarak taburcu edildi.





http://hastane.ogu.edu.tr/duyurular.aspx?ID=499




Şubat 2015

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Pediatrik Kardiyoloji Bilim dalında yapılan anjiografi sonrası ALCAPA (Pulmoner arterden kaynaklanan sol ana koroner arter) teşhis edilen 15 yaşındaki hastamız Arzu'ya direkt koroner buton transferi ile yaptığımız ameliyat ile çift koroner sistem oluşturuldu. 





Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan hastamız Arzu taburcu olduğunda oldukça keyifli görünüyordu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Pediatrik KVC Bilim Dalı Başkanı,
Prof.Dr.Zübeyir KILIÇ, Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Başkanı,
Prof.Dr.Birsen UÇAR, Pediatrik Kardiyoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi,

Hastamız Arzu ve ailesi ile birlikte...




Ocak 2015


DORV(TGA tipi)+VSD+Pulmoner stenoz tanılarıyla Nikaidoh operasyonu uyguladığımız 9 yaşındaki hastamız Büşra sorunsuz olarak taburcu edildi.


Hastamız Büşra taburcu olurken ablasıyla beraber...


Çift çıkımlı sağ ventrikül (DORV) - TGA tipi (Büyük arter transpozisyonu tipi) + Geniş ventriküler septal defekt + valvüler pulmoner stenoz tanıları bulunan hastamız Büşra'ya Nikaidoh operasyonu uygulamıştık. Aortik kökün koroner arterlerle birlikte sağ ventrikülden sol ventriküle transloke edildiği Nikaidoh ameliyatında sağ ventrikül ile pulmoner arter bağlantısını ise 19 mm'lik kapaklı biyolojik kondüit ile gerçekleştirdik. 


Aortik kök her iki koroner arterle birlikte ventrikülden ayrılmış durumda...

Postoperatif olaysız bir seyir sonrası servis takibine alınan hastamız dün (06.01.2015) sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


------------------------------------------------------

Aralık 2014

Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden neonatal koarktasyon+istmus hipoplazisi tanılarıyla gönderilen bebek Kınık yapılan başarılı koarktasyon rezeksiyonu + extended end-to-end anastomoz ameliyatından sonra sorunsuz olarak taburcu edildi.




--------------------------------------------------------

Fallot Tetralojisi+Pulmoner kapak yokluğu nedeniyle tam düzeltme ameliyatı uyguladığımız 3 aylık hastamız Mina bebek taburcu oldu.




Mina bebeğin ana pulmoner arter ve dalları aşırı derecede dilate olduğu için bronş basısına ve bu sebeple solunum sıkıntısına sebep olmaktaydı.
Tam düzeltme ameliyatında malalignment geniş VSD'si kapatılarak sağ ventrikül - pulmoner arter arasına kapaklı biyolojik kondüit yerleştirildi.
Her iki pulmoner arter distallerine kadar daraltıldı.
Postoperatif olaysız bir takip dönemi sonrası hastamız sorunsuz taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Daha önceden defalarca VSD+Pulmoner atrezi+MAPCA tanısıyla anjiografisi yapılarak cerrahi için uygun olmadığı düşünülen 12 yaşındaki hastamızda Sağ ventrikül-Pulmoner arter bağlantısını başarıyla gerçekleştirdik.

Daha önceden Türkiye'de pediatrik kalp cerrahisi yapılan pekçok merkezde defalarca VSD+Pulmoner atrezi+MAPCA tanısıyla anjiografi yapılarak cerrahi için uygun olmadığı düşünülen 12 yaşındaki hastamız Esmanur'a hastanemizde tekrar anjiografi yapıldı. Yapılan anjiografide VSD+Pulmoner atrezi ve MAPCA bağımlı dolaşımın yanısıra hipoplazik fakat konfluen pulmoner arterlerinin var olduğu görüldü. 
Bu sonuç üzerine hasta operasyona alındı. Ameliyatta pulmoner arterin pulmoner kapakçık seviyesinde atrezik olduğu ve sağ ventrikül çıkım yolu (RVOT) ile hipoplazik konfluen pulmoner arterler arasında ince bir ana pulmoner arter devamlılığının olduğu görüldü. 





Mevcut haliyle pulmoner arteriel sistemin hipoplazik olması itibariyle VSD kapatılarak tam bir düzeltme ameliyatı yapma imkanı bulunmadığı için hastaya sağ ventrikül çıkım yolu rekonstrüksiyonu yapıldı. RVOT (Sağ ventrikül çıkım yolu) açılarak insizyon pulmoner bifürkasyona kadar ilerletildi. RVOT pulmoner bifürkasyona kadar perikardiyal yama ile genişletildi. 




RVOT rekonstrüksiyonunu gösteren temsili resim (Hastanın gerçek pulmoner arterleri çok daha hipoplazikti).


Postoperatif erken dönemde ekstübe olan ve servis takibine alınan hastamızın herhangi bir sorunu olmadı. Bu hastamıza uyguladığımız Sağ ventrikül-pulmoner arter bağlantısıyla hipoplazik pulmoner arterlerinin önümüzdeki süreçte gelişmesi planlandı. Pulmoner arterlerin gelişimi yeterli olduğunda MAPCA'ların komünikan olanları kapatılarak non-komünikan olanları ise nativ pulmoner sisteme dahil edilerek tam düzeltme operasyonunun yapılması planlandı.

Hastamız Esmanur dün itibariyle sorunsuz olarak taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Taburcu olduğunda anne ve babasıyla birlikte Esmanur'un oldukça keyifli olduğu görünüyordu.

TGA (Büyük arter transpozisyonu) nedeniyle Jaten ameliyatı uyguladığımız ve ameliyat sonrası dönemde sol diyafram elevasyonu nedeniyle diyafram plikasyonu uyguladığımız bebek Kayra İsmail taburcu oldu.



Bebek Kayra İsmail'e 4 günlükken TGA (transposition of Great Arteries - Büyük Arter Transpozisyonu) nedeniyle Arteriel Switch (Jaten) ameliyatı uygulamıştık. Ameliyat sonrası dönemde sol diyafram elevasyonu nedeniyle diyafram plikasyonu uyguladığımız bebek Kayra İsmail daha sonra servisimize çıkarılmış ve tedavisine burada devam edilmişti. Bebek Kayra İsmail bugün başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Diyafram plikasyonu sonrası bebek Kayra İsmail'in sol akciğerinin tamamen açılmış olduğu görüldü.


TGA (Büyük arter transpozisyonu) nedeniyle Jaten ameliyatı uyguladığımız ve ameliyat sonrası dönemde akciğer kanaması nedeniyle ECMO tedavisi uygulanan Ensar bebek taburcu oldu.

Ensar bebeğe 21 günlükken TGA (transposition of Great Arteries - Büyük Arter Transpozisyonu) nedeniyle Arteriel Switch (Jaten) ameliyatı uygulamıştık. Ameliyat sonrası erken dönemde (postop 6.saat) akciğer kanaması nedeniyle ECMO (Extracoroporeal membrane oxygenation) tedavisi başlamıştık. ECMO tedavisinden postoperatif 4.gün ayrılan Ensar bebek daha sonra servisimize çıkarılmış ve tedavisine burada devam edilmişti. Ensar bebek bugün başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




Hastanemizde 9. Modifiye Mee shunt ameliyatı yapılan VSD+PA tanılı ve PDA bağımlı yenidoğan hastamız Yiğit bebek başarıyla taburcu edildi.

Hastanemizde 9. Modifiye Mee shunt ameliyatı yapılan VSD+PA tanılı ve PDA bağımlı yenidoğan hastamız Yiğit bebek başarıyla taburcu edildi.



Yenidoğan hastamız Yiğit'in ameliyatında RVOT'dan divize edilen ana pulmoner arter ile asendan aorta arasına 3 mm PTFE greft yerleştirilerek PDA divize edildi.



Modifiye Mee Shunt'ı tamamlanmış (İntraoperatif görünüm).


Mee şantı pulmoner atrezili (PA) yenidoğan hastalarda Ana pulmoner arterin (MPA) RVOT (Sağ ventrikül çıkım yolu) 'dan tamamen transekte edilerek asendan aorta direkt anastomoz edilmesi ile gerçekleştirilen ve prostetik greft materyali kullanılmayan bir santral şant ameliyatıdır.



18 mm PTFE greft ile Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 4,5 yaşındaki hastamız Umut taburcu oldu. Umut'a yenidoğan döneminde santral şant ve 1,5 yaşında Bidirectional Glenn operasyonu yapmıştık.

18 mm PTFE greft ile Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız hastamız Umut taburcu oldu.

4,5 yaşındaki Umut yenidoğan döneminde triküspid atrezisi + pulmoner atrezi tanılarıyla bize geldiğinde aortopulmoner santral şant operasyonu yapmıştık. Ardından 1,5 yaşında Bidirectional Glenn operasyonu uyguladığımız Umut'a 4,5 yaşında nihai ameliyatı olan Fontan operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik. Sorunsuz taburcu olan Umut ameliyat sonrası ilk hafta kontrole geldiğinde keyifli görünüyordu.






Eylül 2014


Komplet AV Kanal Defekti nedeniyle çift yama tekniği ile tam düzeltme uyguladığımız 7 aylık hastamız Yaşar taburcu oldu. Komplet AVSD hastalarında sağ ventrikülün genişliği, VSD'nin büyüklüğü ve Rastelli tipine göre uygun tamir tekniğini seçiyoruz...

Komplet AV Kanal Defekti (CAVSD) nedeniyle çift yama tekniği ile tam düzeltme uyguladığımız 7 aylık hastamız Yaşar taburcu oldu. Son kontrol ekokardiyografisinde hafiften ileri kapak kaçağı bulunmamaktaydı.

İleri derecede pulmoner hipertansif olan hastamız postoperatif erken dönemde IV ilomedin perfüzyonu, Nitrik oksit inhalasyonu ve derin sedasyon altında takip edilerek pulmoner arter basıncı düşük tutuldu. İdame sildenafil başlanan hastamızın kontrol ekokardiyografilerinde pulmoner arter basıncının düştüğünün gösterilmesi üzerine mekanik ventilasyondan ve takiben yoğun bakımdan çıkarılmıştı.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Ağustos 2014

VSD+Pulmoner Atrezi+Sağ pulmoner arterde fonksiyone mBT Shunt+Sol pulmoner arterde fonksiyone santral shunt + Diskonnekte pulmoner arterleri bulunan 12 yaşındaki Nurten'e VSD kapama+No:19 Pulmoner Homogreft replasmanı ile Rastelli op. uyguladık.

VSD + Pulmoner atrezi (DORV+PA) tanısıyla 2007 yılında sağ pulmoner artere mBT Shunt yapılan hastamız Nurten'in sağ ve sol pulmoner arterleri diskonnekteydi. Sağa göre hipoplazik olan sol pulmoner arterine 2012 yılında santral şant yapmıştık. Daha sonra mevcut olan MAPCA'larına Pediatrik Kardiyoloji ekibimiz tarafından başarılı Coil embolizasyon uygulandı. Son yapılan anjiografisinde her iki pulmoner arterinin de iyi gelişmiş olduğu görülen hastamıza tam düzeltme kararı almıştık.


Doç.Dr.Buğra Harmandar ve hastamız Nurten taburcu olurken...


Hastamıza aynı seansta VSD kapama ile birlikte No:19 Pulmoner Homogreft replasmanı ile sağ ve sol pulmoner arter konflüensi sağlanarak RVOT devamlılığı oluşturuldu. Rastelli operasyonundan sonra sorunsuz bir postoperatif dönem geçiren hastamız başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



Sağ pulmoner artere mBT şant içerisinden ulaşılarak boya verildiğinde sağ pulmoner arter distalinin iyi gelişmiş olduğu ama sol pulmoner arter bağlantısının olmadığı görüldü.




Sol pulmoner artere santral şant içerisinden ulaşılarak boya verildiğinde sol pulmoner arter distalinin iyi gelişmiş olduğu ama sağ pulmoner arter bağlantısının olmadığı görüldü.




Doç.Dr.Buğra Harmandar, hastamız Nurten ve babası taburcu olurken...




-----------------------------------------------------

Aortik interruption nedeniyle Arcus rekonstrüksiyonu uyguladığımız yenidoğan hastamız Hasan bebek taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



----------------------------------------------------------------


Tip B Ebstein anomalisi nedeniyle Carpentier tipi Triküspid kapakçık tamiri + Bidireksiyonel kavopulmoner anastomoz ile 1,5 ventrikül tamiri yaptığımız 18 yaşındaki hastamız "Dersim" başarıyla taburcu edildi. Kontrol ekokardiyografisinde triküspid kapakçıkta yetersizlik olmadığı tespit edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




---------------------------------------


Bebek Arap


Arkus aorta hipoplazisi bulunan tek ventrikül adayı yenidoğanların cerrahi tedavisi çok güçtür. Bu hastalara yenidoğan döneminde Arkus aorta rekonstrüksiyonu ile birlikte pulmoner arter yatağını yüksek basınçtan korumak için pulmoner banding uygulamaktayız. Bu hastalara tarafımızca ileride Bidireksiyonel kavopulmoner şant ve daha sonra extrakardiyak Fontan operasyonlarıyla başarılı palyasyon uygulanmaktadır.

Nitekim bu şekilde Arkus Aorta Rekonstrüksiyonu + Pulmoner Banding uyguladığımız 5.hastamız olan Bebek Arap geçirdiği başarılı operasyon sonrasında servis takibine alındı. Bebep Arap Suriye'li bir ailenin çocuğu ve ailesi ülkemizde mülteci olarak bulunuyor.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



----------------------

2,5 aylık Bebek Zinnat yapılan Pulmoner Banding operasyonu sonrasında başarıyla taburcu edildi.
Doç.Dr.Buğra HARMANDAR





----------------------

Temmuz 2014

Trunkus Arteriozus Tip 1 tanısıyla Rastelli operasyonu uyguladığımız hastamız Ada bebek taburcu oldu.





Trunkus Arteriozus Tip 1 tanısıyla Rastelli operasyonu uyguladığımız 2 aylık hastamız Ada bebek taburcu oldu. Rastelli operasyonunda RV-PA bağlantısını 15 mm'lik Labcor extrakardiyak konduit ile sağladık.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan Ali AYDEMİR


TGA (Büyük arterlerin transpozisyonu) tanısıyla Arteriyel Switch operasyonu yaptığımız yenidoğan bebek Batu Taha başarıyla taburcu edildi.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden ameliyat amacıyla TGA (Büyük arterlerin transpozisyonu) tanısıyla tarafımıza gönderilen yenidoğan bebek Batu Taha yaptığımız Arteriyel Switch (Jaten prosedürü) ameliyatı sonrası sağlığına kavuşarak başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR





25.07.2014
Distal arkus hipoplazisi + Kritik aort stenozu tanılarıyla koarktasyon rezeksiyonu + extended anastomoz ile ark rekonstrüksiyonu yaptığımız yenidoğan bebek Yunus başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



25.07.2014
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden ameliyat amacıyla Komplet atrioventriküler septal defekt tanısıyla tarafımıza gönderilen 4,5 aylık Buğlem bebek Modifiye Tek yama (Australian) tekniği ile yaptığımız ameliyat sonrası sağlığına kavuşarak başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



23.07.2014
Distal arkus hipoplazisi + Kritik aort stenozu tanılarıyla koarktasyon rezeksiyonu + extended anastomoz ile ark rekonstrüksiyonu yaptığımız yenidoğan bebek Beytullah başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR




23.07.2014
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden ameliyat amacıyla subaortik VSD + Hafif aort yetersizliği tanılarıyla tarafımıza gönderilen 5 aylık Menessa bebek yaptığımız VSD kapama operasyonu sonrası sağlığına kavuşarak başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR



22.07.2014
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden ameliyat amacıyla Taussig Bing Anomalisi (DORV+Subpulmonik VSD) + Arkus aorta hipoplazisi tanılarıyla tarafımıza gönderilen yenidoğan Emirhan bebek yaptığımız Arteriyel Switch (Jaten prosedürü) + VSD kapama + Arcus aorta rekonstrüksiyonu ameliyatları sonrası sağlığına kavuşarak başarıyla taburcu edildi.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


21.07.2014
TGA (Büyük arterlerin transpozisyonu) tanısıyla Arteriyel Switch operasyonu yaptığımız yenidoğan bebek Öğüt başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR




14.07.2014
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden ameliyat amacıyla geniş VSD tanısıyla tarafımıza gönderilen 2,5 aylık Simay bebek yaptığımız VSD kapama operasyonu sonrası sağlığına kavuşarak başarıyla taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


SİMAY Bebek

TGA+VSD tanılarıyla Arteriel Switch (Jaten) + VSD kapama operasyonu yaptığımız yenidoğan hastamız Bebek Tokaç başarıyla taburcu edildi.

Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan bölümünden TGA + VSD tanılarıyla gönderilen yenidoğan hastamız bebek Tokaç yapılan Arteriel Switch (Jaten prosedürü) + VSD kapama operasyonu sonrası başarıyla taburcu edildi.

Hastamızın koroner arter paterni usual-pattern, VSD'si ise perimembranöz tipti.
Standart trap-door teknik ile yapılan koroner transfer ile arteriyel switch (Jaten) operasyonu + PTFE yama ile VSD kapama operasyonu yapıldı.
3,5 kg ağırlığındaki hastamız şifa ile taburcu edildi.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR


Hastanemizde 8. Modifiye Mee shunt ameliyatı VSD+PA tanısı olan ve PDA bağımlı yenidoğan Habibe bebeğe başarıyla uygulandı.

2100 gr ağırlığındaki yenidoğan hastamız Habibe'nin ameliyatında RVOT'dan divize edilen ana pulmoner arter ile asendan aorta arasına 3 mm PTFE greft yerleştirilerek PDA divize edildi.



Modifiye Mee Shunt'ı tamamlanmış (İntraoperatif görünüm).


Mee şantı pulmoner atrezili (PA) yenidoğan hastalarda Ana pulmoner arterin (MPA) RVOT (Sağ ventrikül çıkım yolu) 'dan tamamen transekte edilerek asendan aorta direkt anastomoz edilmesi ile gerçekleştirilen ve prostetik greft materyali kullanılmayan bir santral şant ameliyatıdır.


VSD+PA'li hastada RVOT çıkışının kapalı oluşu ile birlikte PDA bağımlı dolaşım olduğu görülüyor.

Kliniğimizde uygun vakalarda gerçekleştirdiğimiz Mee şantı ameliyatını daha önceden MPA (Ana pulmoner arter)'nın distorsiyonunu önlemek için asendan aort ile MPA arasına bir prostetik PTFE greft ekleyerek modifiye etmiştik.

Modifiye Mee Shunt'ında klasik Mee Shunt'ından farklı olarak asendan aortadan ana pulmoner artere sağlanan kan akışı prostetik greft tarafından kontrol edilir. Prostetik PTFE greft ana pulmoner arter ile asendan aort arasındaki anastomozda kink oluşmasını önler.


Modifiye Mee Shunt'ında RVOT'dan ayrılan ana pulmoner artere end-to-end eklenen PTFE greftin asendan aorta end-to-side anastomozu ve PDA'nın divizyonu.


Modifiye Mee shunt'ında anastomoz esnasında yalnızca ana pulmoner arter klemplendiği için şant anastomozu yapılırken hastanın mevcut PDA'sından her iki sağ ve sol pulmoner artere kan akışı devam ettiği için operasyon esnasında ciddi bir satürasyon kaybı yaşanmaz ve kardiyopulmoner bypass gerekmez.



Modifiye Mee Shunt'ında RVOT'dan ayrılan ana pulmoner arterin klemplenme tekniği



Modifiye Mee Shunt'ının tamamlanmış hali




Modifiye Mee Shunt'ı:

 Modified Mee Shunt

 

 VSD+PA+Hypoplastic pulmonary arteries

 

 Mee shunt

Modifiye Mee Shunt'ı


Doç.Dr.Bugra Harmandar

Doç.Dr.Numan Aydemir

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümü

Fallot Tetralojisi tanısıyla 12 yıl önce tam düzeltme ameliyatı yapılan 17 yaşındaki hastamız Mücahit'e, mevcut Pulmoner kapak yetersizliği için perventriküler Pulmoner kapak implantasyonu uyguladık.

Son 5 yıldır yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde sağ kalbinden akciğerine kirli kanı taşıyan damardaki (Pulmoner arter) kapak yetersizliği nedeniyle sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği gelişen 17 yaşındaki hastamız Mücahit bize cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmesi için sevkedilmişti. Bu hastaya hastanemizde ikinci kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı bu seviyeye enjekte ederek hiç dikiş kullanmadan yerleştirmeyi başardık. 


Fallot Tetralojisi ameliyatlarımız

Hastanemizde Fallot Tetralojili hastaların tam düzeltme ameliyatlarını, bu hastalığın erken dönemlerinde gerekebilecek geçici şant ameliyatlarını ve ayrıca Fallot Tetralojisi ameliyatlarından sonra görülebilecek pulmoner kapak yetersizliği gibi komplikasyonların cerrahi tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.

Fallot Tetralojisi nedir?

Fallot Tetralojisi doğumsal bir kalp hastalığı olup kalbin iki karıncığı arasındaki geniş bir delik (VSD) ile birlikte kalbin sağ tarafından akciğere kan götüren pulmoner arterde darlık olması ile karakterizedir. 

Yaklaşık olarak her 10.000 doğumda 3-6 oranında görülür ve doğumsal kalp hastalıklarının %5-15’ini oluşturur. Siyanotik kalp hastalıkları arasında en sık görülendir. Yaşla beraber ölüm riski artmaktadır. Hastalığın tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide hayatın erken dönemlerinde sağ kalpten akciğere kirli kanı götüren pulmoner arterde ciddi darlığı olanlara geçici suni damar yerleştirme (aortopulmoner şant) ameliyatları yapılır. 6 ay - 1 yaşından itibaren pulmoner arter gelişimi yeterli olanlara tam düzeltme ameliyatı yapılır. Tam düzeltme ameliyatında aort çıkımı sol ventrikül (karıncık) tarafında kalacak şekilde kalbin iki karıncığı arasındaki delik (VSD) kapatılır ve pulmoner arterdeki darlık giderilir. 

Fallot Tetralojisi tam düzeltme ameliyatından sonra görülen Pulmoner Kapak Yetersizliği

Fallot Tetralojisi nedeniyle tam düzeltme ameliyatı yapılan hastalarda kalbin sağ tarafından akciğere kirli kanı götüren pulmoner arter içerisinde normalde mevcut olan pulmoner kapak genelde bozuktur ve tam düzeltme ameliyatı sonrasında da genellikle bozuk olarak kalmaktadır. Tam düzeltme ameliyatı geçiren hastaların bir kısmında hayatın çok ileri dönemlerine kadar hiçbir sorun görülmezken bazı hastalarda ise bozuk olan pulmoner kapak yetersizliğine bağlı olarak sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği gelişmektedir. Bu şekilde sağ kalp yetersizliği ve pulmoner kapak yetersizliği olan hastalara ikinci bir ameliyatla cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmektedir. 

Atan kalpte, dikişsiz ve kansız bir kalp ameliyatı

Fallot Tetralojisi teşhisiyle tam düzeltme ameliyatı uygulanan hastalardan hayatlarının ileri bir döneminde pulmoner kapak yetersizliği ve buna bağlı sağ kalpte genişleme ile yetersizlik gelişen hastalara hastanemizde yıllardır cerrahi olarak biyolojik pulmoner kapak yerleştirmekteydik. Nitekim bu ikinci ameliyatta pulmoner kapak yerleştirebilmek için hastayı kalp akciğer makinesine bağlamakta ve sıklıkla kalbi durdurarak işlemi tamamlamak durumunda kalıyorduk. Hastanın kalp akciğer makinesine bağlanması ve kalbinin durdurulması hem ameliyatın riskini, hem cerrahi kanama miktarını arttırıyor, hem de hastaların yoğun bakımda ve hastanede yatış süresinin uzamasına yol açıyordu. Bu hastaya hastanemizde ikinci kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı enjekte ederek dikişsiz bir şekilde yerleştirmeyi başardık. Hastamıza ameliyatta ve sonrasında kan verilme ihtiyacı olmadı. Ameliyat sonrası 5.saatte solunum cihazından ayrıldı ve 24.saatte yoğun bakımdan çıkarak servis yatağına alındı. Birkaç gün içerisinde de taburcu edildi. Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde yerleştirdiğimiz kapağın çok iyi çalıştığı görüldü. Uyguladığımız bu yeni teknikte kalp akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kalbin durdurulma ihtiyacının olmaması gibi sebeplerle ameliyatın hayati riski belirgin oranda azalıyor. Kan ve kan ürünlerinin kullanımının azalması, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin azalması gibi sebeplerle enfeksiyon kapma riski de azalmış oluyor. Aynı zamanda uyguladığımız bu yöntemde kullandığımız stentli biyolojik pulmoner kapağın maliyetinin, dikişle cerrahi olarak yerleştirilen biyolojik pulmoner kapaklarla aynı olmasına rağmen bu yeni teknikte kalp-akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kan ihtiyacının daha az oluşu, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin daha kısa olması gibi sebeplerle bu teknik aynı zamanda ameliyatın maliyetinde de önemli oranda düşüş sağlamaktadır.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR
Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümü


Büyük arter transpozisyonu (TGA) nedeniyle Senning operasyonu uyguladığımız 7 aylık hastamız Yusuf Ömer taburcu oldu.

1,5 aylıkken tarafımıza sevkedildiğinde sol ventrikül çapları Arteriyel Switch ameliyatı için yetersiz kabul edilen ve atriyal septostomi yaptığımız hastamıza 7.ayında başarılı Senning operasyonu uyguladık. Hastamız geçen hafta içerisinde sorunsuz bir şekilde taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan Ali AYDEMİR






Hastanemizde 6. Modifiye Mee shunt ameliyatı VSD+PA tanısı olan ve PDA bağımlı Suriye'li Bebek Rodi'ye başarıyla uygulandı.

Hastanemizde 6. Modifiye Mee shunt ameliyatı VSD+PA tanısı olan ve PDA bağımlı Suriye'li yenidoğan bebek Rodi'ye başarıyla uygulandı.

2800 gr ağırlığındaki bebek Rodi'nin ameliyatında RVOT'dan divize edilen ana pulmoner arter ile asendan aorta arasına 3 mm PTFE greft yerleştirilerek PDA divize edildi.


Suriye'li bebek Rodi



Modifiye Mee Shunt'ı tamamlanmış (İntraoperatif görünüm).


Mee şantı pulmoner atrezili (PA) yenidoğan hastalarda Ana pulmoner arterin (MPA) RVOT (Sağ ventrikül çıkım yolu) 'dan tamamen transekte edilerek asendan aorta direkt anastomoz edilmesi ile gerçekleştirilen ve prostetik greft materyali kullanılmayan bir santral şant ameliyatıdır.


VSD+PA'li hastada RVOT çıkışının kapalı oluşu ile birlikte PDA bağımlı dolaşım olduğu görülüyor.

Kliniğimizde uygun vakalarda gerçekleştirdiğimiz Mee şantı ameliyatını daha önceden MPA (Ana pulmoner arter)'nın distorsiyonunu önlemek için asendan aort ile MPA arasına bir prostetik PTFE greft ekleyerek modifiye etmiştik.

Modifiye Mee Shunt'ında klasik Mee Shunt'ından farklı olarak asendan aortadan ana pulmoner artere sağlanan kan akışı prostetik greft tarafından kontrol edilir. Prostetik PTFE greft ana pulmoner arter ile asendan aort arasındaki anastomozda kink oluşmasını önler.


Modifiye Mee Shunt'ında RVOT'dan ayrılan ana pulmoner artere end-to-end eklenen PTFE greftin asendan aorta end-to-side anastomozu ve PDA'nın divizyonu.


Modifiye Mee shunt'ında anastomoz esnasında yalnızca ana pulmoner arter klemplendiği için şant anastomozu yapılırken hastanın mevcut PDA'sından her iki sağ ve sol pulmoner artere kan akışı devam ettiği için operasyon esnasında ciddi bir satürasyon kaybı yaşanmaz ve kardiyopulmoner bypass gerekmez.



Modifiye Mee Shunt'ında RVOT'dan ayrılan ana pulmoner arterin klemplenme tekniği



Kliniğimizde uygulanan 4. modifiye Mee shuntı:

Hastamız ameliyattan önce ciddi siyanotikti:




Ameliyat sonrası siyanozu düzeldi ve rahatladı:





Hastamızın ameliyat sonrası erken dönemdeki monitorizasyon değerleri:



Modifiye Mee Shunt'ı:

 Modified Mee Shunt

 

 VSD+PA+Hypoplastic pulmonary arteries

 

 Mee shunt

Modifiye Mee Shunt'ı

Doç.Dr.Bugra Harmandar

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümü


Fallot Tetralojisi tanısıyla 7 yıl önce tam düzeltme ameliyatı yapılan hastamız Ali Erkin'e mevcut Pulmoner kapak yetersizliği için perventriküler Pulmoner kapak implantasyonu uyguladık.

Hastamız

Hastamız Ali Erkin şu anda 8 yaşında. 2007 yılında Fallot Tetralojisi adı verilen doğumsal bir kalp hastalığı nedeniyle tam düzeltme ameliyatı geçirmişti. 



Bu yıl yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde sağ kalbinden akciğerine kirli kanı taşıyan damardaki (Pulmoner arter) kapak yetersizliği nedeniyle sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği teşhisi ile bize cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmesi için sevkedildi. Bu hastaya hastanemizde ilk kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı bu seviyeye enjekte ederek hiç dikiş kullanmadan yerleştirmeyi başardık. 

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve hastamız Ali Erkin ameliyat sonrasında....

Fallot Tetralojisi ameliyatlarımız

Hastanemizde Fallot Tetralojili hastaların tam düzeltme ameliyatlarını, bu hastalığın erken dönemlerinde gerekebilecek geçici şant ameliyatlarını ve ayrıca Fallot Tetralojisi ameliyatlarından sonra görülebilecek pulmoner kapak yetersizliği gibi komplikasyonların cerrahi tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.

Fallot Tetralojisi nedir?

Fallot Tetralojisi doğumsal bir kalp hastalığı olup kalbin iki karıncığı arasındaki geniş bir delik (VSD) ile birlikte kalbin sağ tarafından akciğere kan götüren pulmoner arterde darlık olması ile karakterizedir. 


Yaklaşık olarak her 10.000 doğumda 3-6 oranında görülür ve doğumsal kalp hastalıklarının %5-15’ini oluşturur. Siyanotik kalp hastalıkları arasında en sık görülendir. Yaşla beraber ölüm riski artmaktadır. Hastalığın tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide hayatın erken dönemlerinde sağ kalpten akciğere kirli kanı götüren pulmoner arterde ciddi darlığı olanlara geçici suni damar yerleştirme (aortopulmoner şant) ameliyatları yapılır. 6 ay - 1 yaşından itibaren pulmoner arter gelişimi yeterli olanlara tam düzeltme ameliyatı yapılır. Tam düzeltme ameliyatında aort çıkımı sol ventrikül (karıncık) tarafında kalacak şekilde kalbin iki karıncığı arasındaki delik (VSD) kapatılır ve pulmoner arterdeki darlık giderilir. 

Fallot Tetralojisi tam düzeltme ameliyatından sonra görülen Pulmoner Kapak Yetersizliği

Fallot Tetralojisi nedeniyle tam düzeltme ameliyatı yapılan hastalarda kalbin sağ tarafından akciğere kirli kanı götüren pulmoner arter içerisinde normalde mevcut olan pulmoner kapak genelde bozuktur ve tam düzeltme ameliyatı sonrasında da genellikle bozuk olarak kalmaktadır. Tam düzeltme ameliyatı geçiren hastaların bir kısmında hayatın çok ileri dönemlerine kadar hiçbir sorun görülmezken bazı hastalarda ise bozuk olan pulmoner kapak yetersizliğine bağlı olarak sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği gelişmektedir. Bu şekilde sağ kalp yetersizliği ve pulmoner kapak yetersizliği olan hastalara ikinci bir ameliyatla cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmektedir. 

Atan kalpte, dikişsiz ve kansız bir kalp ameliyatı

Fallot Tetralojisi teşhisiyle tam düzeltme ameliyatı uygulanan hastalardan hayatlarının ileri bir döneminde pulmoner kapak yetersizliği ve buna bağlı sağ kalpte genişleme ile yetersizlik gelişen hastalara hastanemizde yıllardır cerrahi olarak biyolojik pulmoner kapak yerleştirmekteydik. Nitekim bu ikinci ameliyatta pulmoner kapak yerleştirebilmek için hastayı kalp akciğer makinesine bağlamakta ve sıklıkla kalbi durdurarak işlemi tamamlamak durumunda kalıyorduk. Hastanın kalp akciğer makinesine bağlanması ve kalbinin durdurulması hem ameliyatın riskini, hem cerrahi kanama miktarını arttırıyor, hem de hastaların yoğun bakımda ve hastanede yatış süresinin uzamasına yol açıyordu. Bu hastaya hastanemizde ilk kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı enjekte ederek dikişsiz bir şekilde yerleştirmeyi başardık. Hastamıza ameliyatta ve sonrasında kan verilme ihtiyacı olmadı. Ameliyat sonrası 4.saatte solunum cihazından ayrıldı ve 12.saatte yoğun bakımdan çıkarak servis yatağına alındı. Birkaç gün içerisinde de taburcu edilmesi planlanıyor. Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde yerleştirdiğimiz kapağın çok iyi çalıştığı görüldü. Uyguladığımız bu yeni teknikte kalp akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kalbin durdurulma ihtiyacının olmaması gibi sebeplerle ameliyatın hayati riski belirgin oranda azalıyor. Kan ve kan ürünlerinin kullanımının azalması, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin azalması gibi sebeplerle enfeksiyon kapma riski de azalmış oluyor. Aynı zamanda uyguladığımız bu yöntemde kullandığımız stentli biyolojik pulmoner kapağın maliyetinin, dikişle cerrahi olarak yerleştirilen biyolojik pulmoner kapaklarla aynı olmasına rağmen bu yeni teknikte kalp-akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kan ihtiyacının daha az oluşu, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin daha kısa olması gibi sebeplerle bu teknik aynı zamanda ameliyatın maliyetinde de önemli oranda düşüş sağlamaktadır.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümü






18 mm PTFE greft ile Fenestre Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız hastamız Seren taburcu oldu.

18 mm PTFE greft ile Fenestre Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız hastamız Seren taburcu oldu.


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, hastamız Seren ile birlikte taburcu olurken...


 Fenestrated Extracardiac Fontan
Kullanılan 18 mm PTFE greft üzerindeki fenestrasyon görülüyor.


VSD+PA nedeniyle yenidoğan döneminde modifiye Mee Shunt yaptığımız hastamıza 1 yaşında Rastelli operasyonu ile tam düzeltme uyguladık.

VSD+PA nedeniyle yenidoğan döneminde 3,5 mm PTFE greftle modifiye Mee Shunt yaptığımız hastamız Sahra Sevilay'a 1 yaşında Rastelli operasyonu ile tam düzeltme uyguladık.




Hastamızın atrezik olan pulmoner kapağının yerine No:15 Autotissue desellülarize biyolojik kapaklı kondüit yerleştirdik.
Hastamız geçen hafta taburcu edildi.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan Ali AYDEMİR




18 mm PTFE greft ile Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 8 yaşındaki hastamız Yahya Furkan taburcu oldu.

18 mm PTFE greft ile Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 8 yaşındaki hastamız Yahya Furkan taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR



Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 7 yaşındaki hastamız Barış taburcu oldu.

18 mm PTFE greft ile Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 7 yaşındaki hastamız Barış taburcu oldu.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR




Doç.Dr.Buğra HARMANDAR, Barış ile birlikte...

Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 3,5 yaşındaki hastamız Açelya 1 aylık poliklinik kontrolüne geldiğine keyfi yerindeydi.

Triküspid atrezisi nedeniyle tek ventrikül palyasyonu operasyonu uyguladığımız hastalarımızdan Açelya'ya 1 yaşında Glenn shunt (Bidireksiyonel kavopulmoner shunt) operasyonu yapmıştık.

3,5 yaşına gelen Açelya'nın yapılan anjiografisinde pulmoner basınçlarının ve indexinin uygun olduğunu gördük. 16 mm PTFE greftle Extrakardiyak Fontan operasyonu yaptığımız 3,5 yaşındaki Açelya 1 aylık poliklinik kontrolüne geldiğine keyfi yerindeydi.







Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan Ali AYDEMİR

Yenidoğan döneminde palyasyon yapılan tek ventrikül hastalarımız ilerleyen yaşlarında yapılan Glenn ve Fontan ameliyatlarıyla sağlığına kavuşuyor.

Yenidoğan döneminde palyasyon yapılan tek ventrikül hastalarımız ilerleyen yaşlarında yapılan Glenn ve Fontan ameliyatlarıyla sağlığına kavuşuyor.

Bu ameliyatlarımıza son örnek hastamız Beyza oldu. Yenidoğan döneminde Pulmoner Banding ameliyatı yaptığımız Beyza 2,5 yaşında yaptığımız Glenn Shunt ameliyatı ile sağlığına kavuştu.



Doç.Dr.Buğra HARMANDAR

05/11/2013 tarihinden önceki ameliyatlarımız:




















05/29/13    OS  2  Month(s)  VSD+ASD  
05/29/13    BK  1  Month(s)  AORTOPULMONARY WINDOW  
05/28/13    MB 1  Month(s)  DILV+TAPVR   Pulmonary Artery Banding  
05/26/13    IEG  1  Month(s)  TRANSVERSE ARCH HYPOPLASIA  
05/23/13    BC  10  Day(s)  HLHS  
05/23/13   EU  4  Year(s)  ASD  
05/22/13   HK  30  Year(s)  VSD  
05/22/13  SK  1  Year(s)  TOF  
05/21/13  BN  8  Day(s)  TGA  
05/20/13   EE  5  Year(s)  ASD  
05/20/13  AC  6  Year(s)  ASD  
05/15/13  OAK  8  Month(s)  CAVSD  
05/15/13  NU  5  Year(s)  ASD  

15.05.2013

2 cerrahi ekip olarak 2 CAVSD + 2 ASD ameliyatı gerçekleştirdik.

14.05.2013

1 ARCAPA (Anomalous right coronary artery from the pulmonary artery) hastasına buton transfer tekniği ile tam düzeltme ve serbest PY (Pulmoner yetersizlik) bulunan bir redo hastaya pulmoner homogreft implantasyonu gerçekleştirdik.

13.05.2013

1 suprakardiyak TAPVD (Total anormal pulmoner venöz dönüş) ve 1 CAVSD (Komplet atriyoventiküler kanal defekti) ameliyatı gerçekleştirdik.

12.05.2013 (Pazar)

Bir şant ameliyatı gerçekleştirdik.

11.05.2013 (Cumartesi)

Bugün ilk kez aynı günde 2 adet Interruption Tip B + VSD tamiri gerçekleştirdik.

Günün ameliyatları    09.04.2012

28.03.2012 - 09.04.2012 tarihleri arasında hastanemizde TGA tanısıyla düşük doğum ağırlıklı 2 hasta (2800 ve 2900 gr) ve koroner anomalili (1 hasta reverse koroner patern, 1 hasta tek koroner osteum) 2 yenidoğan hasta (toplam 4 hasta) daha yapılan Arteriel Switch ameliyatı ile sağlığına kavuştu. Operasyonlar Op.Dr.Ali Rıza Karaci, Op.Dr.Numan Ali Aydemir, Op.Dr.Buğra HARMANDAR ve Op.Dr.Ahmet Şaşmazel tarafından gerçekleştirildi.


Günün ameliyatları    06.02.2012

06.02.2012

 

Bugün 6 aylık bir hastada aortoventriküler tünel tamiri ve 5 yaşındaki bir hastada intermediate tip AV kanal defekti tamiri yaptık. Her iki hasta da sorunsuz yoğun bakıma çıktı.


Günün ameliyatları    07.02.2012

07.02.2012

Bugün 17 günlük 3400 gr'lık bir yenidoğana TGA+VSD tanılarıyla Arteriel Switch (Jatene) operasyonu uyguladık. Hastada mevcut küçük subaortik VSD'yi PTFE yama ile kontinü kapattık. Hasta kardiyopulmoner bypass'dan rahat ayrıldı. İyi hemodinami ile ve sternum kapalı olarak yoğun bakıma çıktı. Sorunsuz takip ediliyor.

 

Jatene operation

Arteriel switch operasyonundayız. Op.Dr.Numan Aydemir ve Op.Dr.Buğra Harmandar


Günün ameliyatları    17.04.2012

Hastanemizde 10.04.2012 - 17.04.2012 tarihleri arasında 1 VSD+PS+Subaortik ridge, 1 hipoplastik arkus aorta, 1 pulmoner rekonstrüksiyon+santral şant, 1 TAPVD, 1 ASD+PAPVD, 1 ASD+Mitral tamir, 1 sec ASD, 2 VSD ameliyatı gerçekleştirdik. Tüm hastalar postoperatif sorunsuz seyretti.


Günün ameliyatları    22.02.2012

20.02.2012

Kliniğimizde 2,5 kg ağırlığındaki TGA+VSD+Arkus ve istmus aorta hipoplazileri bulunan 19 günlük yenidoğana Arteriel switch + VSD kapama + aortik arkus ve istmus genişletme operasyonları başarıyla uygulandı.

 Jatene low birth weight


Günün ameliyatları    21.03.2012

19.03.2012 - 22.03.2012 tarihleri arasında 2 VSD+PHT, 2 Aort Koarktasyonu, 2 ASD, 3 Santral shunt, 1 Sinüs valsalva anevrizması rüptürü ameliyatı yaptık.


Duyuru    27.12.2012

DUYURU !

Ameliyatlarımızın fazlalığı ve ağır iş yükümüz nedeniyle yapılan tüm ameliyatlar sitemize girilmeyecek olup yalnızca nadir görülen ilginç vakalar sitemize konulacaktır.




0 Yorum - Yorum Yaz

Günün ameliyatları    09.02.2012

08.02.2012

Bugün 14 aylık sistemik PH (Pulmoner hipertansiyon) bulunan 6 kg ağırlığında bir komplet AV kanal defektine modifiye tek yama ile total korreksiyon uyguladık. Hasta inotropik destekle yoğun bakıma çıktı. Nitrik oksit tedavisi ile sedasyon başlandı. Yoğun bakımda genel durumu iyi. Günün diğer ameliyatı ise neonatal dönemde pulmoner banding uyguladığımız 8 aylık 6 kg ağırlığındaki bir TGA hastasıydı. Bu hastaya Senning prosedürü uyguladık. Hasta yoğun bakıma sorunsuz çıktı.

 

 Senning

Op.Dr.Buğra HARMANDAR ve Op.Dr.Ali Rıza KARACİ Senning operasyonunda...




Günün ameliyatları    09.02.2012

09.02.2012

Bugün kliniğimizde 2400 gr ağırlığındaki TGA tanısı olan bir yenidoğana Arterial Switch operasyonu uygulandı. Günün 2. ameliyatında ise IVS+PA tanılarıyla yenidoğan döneminde Pediatrik Kardiyoloji ekibimiz tarafından PDA stentleme yapılan 8 aylık hasta vardı. Bu hastaya ise RVOT rekonstrüksiyonu ile birlikte santral şant (4 mm PTFE) operasyonu uygulandı. Her iki hasta da yoğun bakıma sorunsuz çıktı.




Günün ameliyatları    26.01.2012

Bugün 2 yaşında bir VSD+PS yaptık. VSD çok geniş malalignment subaortik, PS valvüler + periferik. Pulmoner valvotomi + perikard patchplasty ve RPA başındaki darlık için perikard patch gerekti. Sorunsuz çıktı.

 

Op.Dr.Buğra HARMANDAR




Günün ameliyatları    23.01.2012

Bugün pediatrik kalp cerrahisi ekibi olarak 3 ameliyat gerçekleştirdik.

1. Romatizmal mitral ve aort yetersizliği olan 16 yaşındaki hastaya Mitral kapak replasmanı - MVR (No:29) ve aort kapak tamiri uyguladık (Komissüral resüspansiyon).

2. Redo TOF (4 yaş): Daha önceden Fallot tetralojisi nedeniyle opere edilmiş olan hastadaki VSD patch açıklığını kapattık ve rezidü periferik pulmoner stenozunu giderdik.

3. DORV + PS (2 yaş): VSD ile aort arasına oluşturulan tünel ile bağlantı yapıldı. Rv ön yüzü çaprazlayan konal dal nedeniyle sınırlı ventrikülotomi ile RVOT yama yerleştirildi.

 

Tüm ameliyatlar başarılı oldu. Hastalar şu anda yoğun bakımda ve stabil hemodinamide.

 

Op.Dr.Buğra HARMANDAR

23.01.2012




Günün ameliyatları    24.01.2012

1 subaortik ridge 12 yaşında ve 1 inferior kaval tip ASD 7 yaşında ameliyatı yaptık. Sorun yok.




Günün ameliyatları    02.02.2012

Bugün 4 yaşında bir erkek çocuğa Bidirectional Glenn shunt operasyonu yaptık. Postoperatif Glenn basıncı 15 mmHg ile çıktı. Hemodinamisi stabil. Sorunu yok. Detaylar aşağıda:

 

 Preoperatif anjioPreoperatif anjio

 

 Tele

Tele

 

 Haskız

Hemşiremiz Haskız ameliyata hazırlanıyor.

 

 Anestezi

Anestezi hastayı ameliyata hazırlıyor.

 

Hastamız Glenn shunt ameliyatına hazırlanıyor.

 

 Op.Dr.Buğra HARMANDAR

Ben (Op.Dr.Buğra HARMANDAR) anestezi hazırlığının bitmesini bekliyorum.

 

ve ameliyattayız ...

 

 Glenn anastomosis

Glenn shunt tamamlanmış. Bu hastamız sorunsuz yoğun bakımda extübe takip ediliyor.

 

Günün diğer ameliyatı ise Taussig-Bing tipi bir DORV + PS'i bulunan hastaya uyguladığımız Jatene prosedürü oldu. Hasta sorunsuz, sternum kapalı olarak yoğun bakıma çıktı.

Op.Dr.Buğra HARMANDAR

26.01.2012




Günün ameliyatları    02.02.2012

31.01.2012

Bugün daha önceden Glenn shunt yapılmış 5 yaşındaki bir hastaya Ekstrakardiyak Fontan ameliyatı yaptık. Postoperatif erken dönemde ekstübe oldu. Sorunsuz.




Günün ameliyatları    02.02.2012

02.02.2012

Bugün 1 TAPVD (Total anormal pulmoner venöz dönüş), 1 Aort koarktasyonu ve 1 Parsiyel AV Kanal defekti ameliyatı yaptık. Tüm hastalar sorunsuz ekstübe oldu.

Detaylar aşağıda:

1. Aort Koarktasyonlu 4 yaşındaki hasta:

 Aort koarktasyonu

Aort koarktasyonlu hastanın ekokardiyografisi

 Tele

Tele

 Anjio

Anjio

 Koarktasyon ameliyatı

Ve ameliyattayız.

 Aort koarktasyonu

Aort prepare ediliyor.

 Coarctation final

Ameliyat bitiyor.




Günün ameliyatları    31.01.2012

30.01.2012 (Pazartesi)

Bugün 1 Fallot tetralojisi, 1 VSD ve 1 Norwood ameliyatı gerçekleştirdik. Norwood ameliyatında Sano şantı ve Wisconsin modifikasyonu kullandık.




ECMO Toplantısı    26.02.2012

Dr. Siyami Ersek Hastanesi Kalp Tarihi Kütüphanesinde 24.02.2012 tarihinde ECMO (Extracorporeal membrane oxygenation) konulu toplantı yapıldı.

 

 




Günün ameliyatları    09.02.2012

01.02.2012

Bugün 14 yaşındaki bir hastamıza minimal invazif yaklaşımla submammarian mini-torakotomi kullanarak ASD kapatma uyguladık. 

8 günlük diğer bir hastamıza ise Aort koarktasyonu için rezeksiyon ve extended end-to-end anastomoz uyguladık.

Her iki hastada postoperatif erken dönemde ekstübe oldu. Sorunsuz bir seyir izlediler.

 

 Cardiac surgery team

Soldan sağa:

Op.Dr.Numan Ali AYDEMİR, Haskız hemşirehanım, Op.Dr.Buğra HARMANDAR

 

 

 AORT KOARKTASYONU

Aort koarktasyonu ameliyatına giriyoruz. Anesteziden Dr. Zeliha hanım ve Dr. Soner bey hastaya pozisyon veriyor. Cerrahi ekip: Op.Dr.Numan Ali AYDEMİR ve Op.Dr.Buğra HARMANDAR

 

 Postop coarctation

Hastamızın ameliyat sonrası rahat görünümü




Günün ameliyatları    27.02.2012

27.02.2012

Bugün daha önceden pulmoner banding yapılmış swiss cheese VSD'si olan 6 yaşındaki bir hastaya VSD kapatılması uyguladık. Günün diğer ameliyatları ise Tip B interruption + VSD'li bir hastaya uyguladığımız interruption + VSD tamiri ameliyatı ile tek ventriküllü pulmoner hipertansif diğer bir yenidoğana uyguladığımız pulmoner banding ameliyatı oldu.




Günün ameliyatları    29.02.2012

 

28.02.2012 tarihinde  1 TOF, 1 mBT Shunt, 1 Arterial Switch operasyonu uyguladık.

 

29.02.2012 tarihinde 1 Glenn shunt, 1 TOF operasyonu uyguladık.




Günün ameliyatları    28.03.2012

26 - 27.03.2012 tarihleri arasında 1 Double aortic arcus tamiri, 1 santral shunt, 1 VSD+PS, 1 Arteriel switch ameliyatı (Reverse koroner anatomi) yaptık.




Günün ameliyatları    01.03.2012

01.03.2012

 

Bugün simple TGA'lı bir yenidoğana Arterial Switch (Jatene) operasyonu uyguladık.

 Jatene




Günün ameliyatları    10.04.2012

27.03.2012 - 28.03.2012 tarihleri arasında hastanemiz Pediatrik Kardiyoloji Bölümünde 1 perventriküler VSD kapatılması (off-pump), 1 subaortik ridge ekzisyonu ve 1 Arteriel Switch operasyonu (2800 gr) gerçekleştirildi.

 

Perventriküler (device ile) VSD kapattığımız Arife bebek ameliyat sonrası ilk kontrolünde





28.03.2012

Hastanemizde 10. periventriküler VSD kapatılması (kardiyopulmoner bypass kullanılmadan) operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonu Prof.Dr.Ahmet ÇELEBİ, Op.Dr.Buğra HARMANDAR, Op.Dr.Ali Rıza KARACİ, Uzm.Dr.Abdullah ERDEM ve Dr.İlker Kemal YÜCEL'den oluşan Kalp-Damar Cerrahisi - Pediatrik Kardiyoloji ortak ekibi gerçekleştirdi.

 periventricular VSD closure

Normalde kardiyopulmoner bypass (Kalp-Akciğer Cihazı) kullanılarak ve kalp durdurularak yapılan VSD kapatılma ameliyatına göre daha avantajlı ve daha az riskli olan periventriküler VSD kapatılması operasyonunda Kalp-Akciğer Cihazı kullanılmıyor ve kalp durdurulmuyor. Kalp durdurulmadan yapıldığı için ameliyat riski diğer açık kalp ameliyatlarına göre daha düşük oluyor.




Günün ameliyatları    05.03.2012

05.03.2012

Bugün 5 yaşında 17 kg ağırlığındaki bir hastaya Extrakardiyak Fontan (18 mm PTFE greft ile) operasyonu uygulandık. IVS-PA tanısı olan bu hastaya yenidoğan döneminde Pediatrik Kardiyoloji ekibimiz tarafından perkütan duktal stent yerleştirilmişti. Takiben tarafımızca hastaya mBT Shunt ve bidirectional Glenn shunt operasyonları uygulanmıştı.

 

 Extracardiac Fontan

Extrakardiyak Fontan operasyonunda yerleştirilen IVC-RPA arası 18 mm PTFE greft görülüyor.

 

Extrakardiyak Fontan operasyonu. Op.Dr.Buğra HARMANDAR ve Op.Dr.Ali Rıza KARACİ




Günün ameliyatları    06.03.2012

06.03.2012

Bugün 2 cerrahi ekip olarak 2 VSD, 1 VSD+PS, 1 Pacemaker implantasyonu yaptık.




06.03.2012    09.04.2012

06.03.2012

5 yaşındaki IVS+PA tanılı extrakardiyak Fontan operasyonu uyguladığımız hastamız postoperatif 1.gününde yoğun bakım yatağında extübe.





07.03.2012

Gece acil yaptığımız şant extübe. Dün yaptığımız 2 VSD, 1 VSD+PS extübe.

Bugün 1 TOF, 1 ASD+PDA, 1 Santral şant ameliyatı yaptık.

 

06.03.2012

Akşam saatlerinde serviste spell atağına giren 11 aylık bir TOF entübe olarak yoğun bakıma indi. Bu hastayı acil olarak ameliyata alarak 4 mm PTFE greftle santral şant yaptık.




Günün ameliyatları    12.03.2012

12.03.2012

Dr.Siyami Ersek Hastanesi Pediatrik kalp cerrahisi bölümünde Hipoplastik sol kalp sendromu tanısıyla Norwood Stage 1 operasyonu yapılan 15 günlük Mazlum bebek bugün taburcu edildi.

Bugün sistemik pulmoner hipertansiyonu olan 4 ve 6 aylık 2 VSD ameliyatı ve TOF tanısı ile 1 hastaya mBT Shunt ameliyatı uyguladık.

Sistemik pulmoner hipertansiyonlu hastalara ilomedin, nitrik oksit ve sildenafil medikal tedavisi uygulayarak postoperatif erken dönemde pulmoner hipertansif krizden koruyoruz.

Op.Dr.Buğra HARMANDAR




Güncel duyuru    30.04.2012

Geçen hafta 1 ALCAPA, 2 Arteriel switch, 3 shunt, 1 AV Kanal defekti ameliyatı yaptık. Bugünden itibaren yapılan tüm ameliyatlar sitemize girilmeyecek olup yalnızca nadir görülen ilginç vakalar sitemize konulacaktır.

Op.Dr.Buğra HARMANDAR





14.03.2012. Bugün 1 pink TOF yaptık. Hasta postoperatif 3.saat ekstübe oldu. Yoğun bakımda sorunsuz. 





15.03.2012

Bugün 1 pulmoner arter rekonstrüksiyonu + Santral shunt (5 mm) ve 1 pulmoner hipertansif VSD ameliyatı yaptık. Sorun yok.

 Nitric oxide

Pulmoner hipertansif hastalarda postoperatif erken dönemde kullandığımız NO (Nitrik oksit) cihazı




Güncel haberler    07.07.2012

02.07.2012-06.07.2012 tarihleri arasında kliniğimizde 1 ASD+PAPVD, 1 ASD+PS, 2 VSD ve 1 Glenn Shunt ameliyatı yapıldı. Tüm hastalar yoğun bakımdan servise çıkarıldı.




Güncel haberler    11.07.2012

10.07.2012

Hastanemizde 14. perventriküler VSD kapatılması (kardiyopulmoner bypass kullanılmadan) operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 1,5 saat süren operasyonu Prof.Dr.Ahmet ÇELEBİ, Doç.Dr.Ahmet Şaşmazel, Doç.Dr.Abdullah ERDEM, Uzm.Dr.Yasemin Altuntaş, Op.Dr.Buğra HARMANDAR, Uzm.Dr.Orhan Bulut, Dr.Reyhan DEDEOĞLU'ndan oluşan Pediatrik Kalp Cerrahisi - Pediatrik Kardiyoloji - Kardiyak Anestezi ortak ekibi gerçekleştirdi.

 

 VSD device closure Periventricular VSD closure

Normalde kardiyopulmoner bypass (Kalp-Akciğer Cihazı) kullanılarak ve kalp durdurularak yapılan VSD kapatılma ameliyatına göre daha avantajlı ve daha az riskli olan perventriküler VSD kapatılması operasyonunda Kalp-Akciğer Cihazı kullanılmıyor ve kalp durdurulmuyor. Kalp durdurulmadan yapıldığı için ameliyat riski diğer açık kalp ameliyatlarına göre daha düşük oluyor.

 

 perventricular vsd closure

Ameliyat öncesi yapılan TEE'de (transözefagial ekokardiyografi) VSD'nin yeri inceleniyor.

 

  perventricular vsd closure

Ameliyatın tamamı TEE desteği ile gerçekleştiriliyor.

 

  perventricular vsd closure

Ameliyat median sternotomi ile (göğüs kafesi açılarak) fakat kalp durdurulmadan atan kalpte gerçekleştiriliyor.

 

  perventricular vsd closure

Yerleştirilecek olan VSD device hazırlanıyor.

 

  perventricular vsd closure

VSD device yerleştirildikten sonra VSD'nin kapanmış görünümü

 

  perventricular vsd closure

VSD device




0 Yorum - Yorum Yaz

Güncel haberler    11.07.2012

Kliniğimizde 09 - 11.07.2012 tarihgleri arasında 3 VSD+PH, 1 Komplet AV kanal defekti, 1 perventriküler VSD kapama, 1 Arteriel Switch+ VSD kapama (Taussing Bing) operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.




Güncel haberler    15.07.2012

Kliniğimizde 12 - 13.07.2012 tarihleri arasında 1 TOF, 1 PS, 1 Arteriel switch operasyonu başarıyla gerçekleştirildi.




Güncel haberler    10.08.2012

06-09-Ağustos 2012 tarihleri arasında 4 günde 5 Arteriel Switch, 1 Truncus Arteriosus, 1 Glenn Shunt, 2 Santral Shunt, 2 VSD, 1 VSD+PS, 1 ASD, 2 Aort Koarktasyonu (Birinde pulmoner banding ile birlikte) operasyonunu başarıyla gerçekleştirdik.




Güncel haberler    04.09.2012

13.08.2012 - 04.09.2012 tarihleri arasında kliniğimizde 1 Arteriel Switch, 1 Ekstrakardiyak Fontan, 3 Santral Shunt, 1 Scimitar sendromu, 1 TAPVD, 3 Arkus aorta hipoplazisi + Aort koarktasyonu, 4 VSD, 2 komplet AV kanal defekti, 1 pacemaker implantasyonu, 1 Glenn shunt, 1 Double chambered right ventricle, 2 septektomi + pulmoner banding operasyonu gerçekleştirildi.


Yorumlar - Yorum Yaz