• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.twitter.com/@bugraharmandar
Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam83
Toplam Ziyaret806857
Konular

Çocuk Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi (Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery)

Çocuk Kalp Cerrahisi Platformu (Platform for Pediatric Heart Surgery)

Pediatrik Kalp Hastalıkları ve Cerrahisi

Pediatric Heart Diseases and Cardiac Surgery

Fallot Tetralojisi tanısıyla 7 yıl önce tam düzeltme ameliyatı yapılan hastamız Ali Erkin'e mevcut Pulmoner kapak yetersizliği için perventriküler Pulmoner kapak implantasyonu uyguladık.

Hastamız

Hastamız Ali Erkin şu anda 8 yaşında. 2007 yılında Fallot Tetralojisi adı verilen doğumsal bir kalp hastalığı nedeniyle tam düzeltme ameliyatı geçirmişti.



Bu yıl yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde sağ kalbinden akciğerine kirli kanı taşıyan damardaki (Pulmoner arter) kapak yetersizliği nedeniyle sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği teşhisi ile bize cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmesi için sevkedildi. Bu hastaya hastanemizde ilk kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı bu seviyeye enjekte ederek hiç dikiş kullanmadan yerleştirmeyi başardık. 


Doç.Dr.Buğra HARMANDAR ve hastamız Ali Erkin ameliyat sonrasında....

Fallot Tetralojisi ameliyatlarımız

Hastanemizde Fallot Tetralojili hastaların tam düzeltme ameliyatlarını, bu hastalığın erken dönemlerinde gerekebilecek geçici şant ameliyatlarını ve ayrıca Fallot Tetralojisi ameliyatlarından sonra görülebilecek pulmoner kapak yetersizliği gibi komplikasyonların cerrahi tedavisini başarıyla gerçekleştirmekteyiz.

Fallot Tetralojisi nedir?

Fallot Tetralojisi doğumsal bir kalp hastalığı olup kalbin iki karıncığı arasındaki geniş bir delik (VSD) ile birlikte kalbin sağ tarafından akciğere kan götüren pulmoner arterde darlık olması ile karakterizedir.


Yaklaşık olarak her 10.000 doğumda 3-6 oranında görülür ve doğumsal kalp hastalıklarının %5-15’ini oluşturur. Siyanotik kalp hastalıkları arasında en sık görülendir. Yaşla beraber ölüm riski artmaktadır. Hastalığın tek tedavisi cerrahidir. Cerrahi tedavide hayatın erken dönemlerinde sağ kalpten akciğere kirli kanı götüren pulmoner arterde ciddi darlığı olanlara geçici suni damar yerleştirme (aortopulmoner şant) ameliyatları yapılır. 6 ay - 1 yaşından itibaren pulmoner arter gelişimi yeterli olanlara tam düzeltme ameliyatı yapılır. Tam düzeltme ameliyatında aort çıkımı sol ventrikül (karıncık) tarafında kalacak şekilde kalbin iki karıncığı arasındaki delik (VSD) kapatılır ve pulmoner arterdeki darlık giderilir. 

Fallot Tetralojisi tam düzeltme ameliyatından sonra görülen Pulmoner Kapak Yetersizliği

Fallot Tetralojisi nedeniyle tam düzeltme ameliyatı yapılan hastalarda kalbin sağ tarafından akciğere kirli kanı götüren pulmoner arter içerisinde normalde mevcut olan pulmoner kapak genelde bozuktur ve tam düzeltme ameliyatı sonrasında da genellikle bozuk olarak kalmaktadır. Tam düzeltme ameliyatı geçiren hastaların bir kısmında hayatın çok ileri dönemlerine kadar hiçbir sorun görülmezken bazı hastalarda ise bozuk olan pulmoner kapak yetersizliğine bağlı olarak sağ kalpte büyüme ve sağ kalp yetersizliği gelişmektedir. Bu şekilde sağ kalp yetersizliği ve pulmoner kapak yetersizliği olan hastalara ikinci bir ameliyatla cerrahi olarak pulmoner kapak yerleştirilmektedir. 

Atan kalpte, dikişsiz ve kansız bir kalp ameliyatı

Fallot Tetralojisi teşhisiyle tam düzeltme ameliyatı uygulanan hastalardan hayatlarının ileri bir döneminde pulmoner kapak yetersizliği ve buna bağlı sağ kalpte genişleme ile yetersizlik gelişen hastalara hastanemizde yıllardır cerrahi olarak biyolojik pulmoner kapak yerleştirmekteydik. Nitekim bu ikinci ameliyatta pulmoner kapak yerleştirebilmek için hastayı kalp akciğer makinesine bağlamakta ve sıklıkla kalbi durdurarak işlemi tamamlamak durumunda kalıyorduk. Hastanın kalp akciğer makinesine bağlanması ve kalbinin durdurulması hem ameliyatın riskini, hem cerrahi kanama miktarını arttırıyor, hem de hastaların yoğun bakımda ve hastanede yatış süresinin uzamasına yol açıyordu. Bu hastaya hastanemizde ilk kez uygulanan bir yöntemle kalp-akciğer makinesi kullanılmadan, atan kalpte ve hemen hemen hiç kanama olmadan biyolojik pulmoner kapak yerleştirdik. İşlem esnasında sağ kalp üzerine yaptığımız küçük bir kesi içerisinden pulmoner kapak seviyesine ulaştırdığımız trokar ile stentli biyolojik pulmoner kapağı enjekte ederek dikişsiz bir şekilde yerleştirmeyi başardık. Hastamıza ameliyatta ve sonrasında kan verilme ihtiyacı olmadı. Ameliyat sonrası 4.saatte solunum cihazından ayrıldı ve 12.saatte yoğun bakımdan çıkarak servis yatağına alındı. Birkaç gün içerisinde de taburcu edilmesi planlanıyor. Ameliyat sırasında ve sonrasında yapılan ekokardiyografi tetkiklerinde yerleştirdiğimiz kapağın çok iyi çalıştığı görüldü. Uyguladığımız bu yeni teknikte kalp akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kalbin durdurulma ihtiyacının olmaması gibi sebeplerle ameliyatın hayati riski belirgin oranda azalıyor. Kan ve kan ürünlerinin kullanımının azalması, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin azalması gibi sebeplerle enfeksiyon kapma riski de azalmış oluyor. Aynı zamanda uyguladığımız bu yöntemde kullandığımız stentli biyolojik pulmoner kapağın maliyetinin, dikişle cerrahi olarak yerleştirilen biyolojik pulmoner kapaklarla aynı olmasına rağmen bu yeni teknikte kalp-akciğer makinesinin kullanılmıyor olması, kan ihtiyacının daha az oluşu, yoğun bakım ve hastane yatış sürelerinin daha kısa olması gibi sebeplerle bu teknik aynı zamanda ameliyatın maliyetinde de önemli oranda düşüş sağlamaktadır.

Doç.Dr.Buğra HARMANDAR
Doç.Dr.Numan AYDEMİR

Dr.Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
Pediatrik Kalp Cerrahisi Bölümü





12798 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın